Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Kürt illerinde OHAL bilançosu: 6 ayda bin 413 gözaltı, 997 ev baskını

by aktifhabercom
July 28, 2018
Kürt illerinde OHAL bilançosu: 6 ayda bin 413 gözaltı, 997 ev baskını
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) altı aylık Kürt illeri bölge raporuna göre; 997 ev baskını yapıldı, 44’ü çocuk bin 413 kişi gözaltına alındı, 402’si ağır bin 154 hasta tutuklu ölüme terk edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2018 Yılı İlk 6 Ay İnsan Hakları İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; dernek binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, çalışmalarından dolayı siyasi iktidarın tehditlerine maruz kaldıklarını belirterek, bağımsız duruşları ve çalışmalarından taviz vermeyeceklerini söyledi.


‘OHAL KALICILAŞTIRILDI’

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun ise güvenlik eksenli 25 maddelik yasa paketinin TBMM’de yasallaştırılmasıyla, OHAL sürecinin yarattığı yıkımın kalıcı hale getirilmeye çalışıldığını vurguladı. Zeytun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle de kentin mülki amirinin olağanüstü yetkilerle donatılmasını öngören ucu açık yasa düzenlemelerin, toplumsal özgürlükleri ve insan haklarını kısıtlayarak demokratik yaşamı gerileten bir sonuç yaratacağı açıktır.

Mesela OHAL rejimi süresince toplumsal gösteri ve toplantılara yönelik ‘güvenlik’ gerekçe gösterilerek getirilen hukuka aykırı kısıtlamalar, bu yasal düzenlemelerle ifade ve örgütlenme hürriyetine yönelik anti-demokratik uygulamaları kalıcı hale getirmektedir.”

‘1154 HASTA MAPHUS ÖLÜME TERK EDİLDİ’

İşkencenin yaygın ve sistematik olarak gündeme geldiği bir başka alanın da hapishaneler olduğunu vurgulayan Zeytun, “OHAL ilanı ve uygulama süreciyle paralel olarak artış gösteren sürgünler, sağlık hakkı, işkence ve kötü muamele, disiplin soruşturmaları, tecrit etme, haberleşme, iletişim, aile görüşü haklarının kısıtlanması gibi ihlaller hapishanelerdeki başlıca hak ihlalleridir.

Hapishanelerdeki mahpusların mektup aracılığıyla ve gerekse de yakınlarının şubemize bizzat yaptıkları başvurularda, mahpusların sevkler sırasında çıplak arama ve fiziki işkence, ayakta sayım dayatması, tek kişilik hücrelerde tecrit etme, kelepçeli tedavi, hastane ve revire çıkarılmama gibi yaşanan mağduriyetleri ifade etmişlerdir. Özellikle de sağlık hakkı ihlalinin bu süreçte yoğun bir şikâyet konusu olduğunu ifade etmek istiyoruz. Derneğimiz tarafından tespit edilen verilere göre hapishanelerde 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta mahpus adeta ölüme terk edilmiştir” dedi.

OHAL uygulamaları ve çatışmalı ortam nedeniyle bir başka hak ihlaline yol açan konunun ise askeri operasyonlardan kaynaklı yaşanan ihlaller, özel güvenlik bölgeleri ve sokağa çıkma yasakları ilanları olduğunu kaydeden Zeytun, konuşmasına şöyle devam etti: “Kırsal yerleşim bölgelerini de kapsamına alan yüzlerce bölge, askeri operasyonlar yapılacağı gerekçesiyle özel güvenlik bölgeleri ilan edilmiş, yine pek çok kez sokağa çıkma yasakları ilan edilmiştir.

SİVİLLERE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Yasakların ilan edildiği kırsal yerleşim alanlarında yaşayan yurttaşlar, rutin hayat akışını sürdürememekte ve mağduriyetler yaşamaktadır. Kırsal araziler ve ormanlık bölgelerde çıkan yangınlarda, maddi kayıplar meydana gelmiştir. Askeri operasyonlar sırasında güvenlik güçleri tarafından yerleşim alanlarına yapılan baskınlarda ise, sivil yurttaşlara işkence ve kötü muamelede bulunulmuş, haksız gözaltı işlemleri gerçekleşmiştir.”

Konuşmaların ardından İHD Bölge Temsilcisi Abdüselam İnce, 6 aylık hak ihlalleri raporunun verilerini açıkladı. Bölgede, 2018 yılının ilk 6 ayında yaşanan hak ihlalleri şöyle:

YAŞAM HAKKI İHLALLERİ

Keyfi Öldürme, Silah Kullanma yetkisinin ihlali veya dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle; güvenlik güçleri tarafından 3 kişi yaralandı. Hapishanelerde 1 Hasta mahpus yaşamını yitirdi. 1 mahpus cezaevinde şüpheli bir biçimde yaşamını yitirdi. 2 mahpus ise yaralandı.

1 kişi faili meçhul saldırılarda yaşamını yitirirken, 5 kişi ise yaralandı. Resmi hata ve ihmal sonucu (zırhlı araç çarpması dahil) 7 kişi yaşamını yitirirken, 104 kişi ise yaralandı. 4 asker ve polis, intihar ettikleri iddia edilerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

2018 yılının ilk 6 ayında; 1 öğretmen ve 3 doktor gerçekleşen saldırılarda yaralandı. Bölge kentlerinde gerçekleşen silahlı çatışmalarda; 51 güvenlik görevlisi yaşamını yitirirken, 85’i de yaralandı. 132 silahlı örgüt militanı yaşamını yitirirken, en az 3 örgüt militanı da yaralandı. Çatışmalar arasında kalan 1 sivil yurttaş yaşamını yitirirken, 2 sivil yurttaş ta yaralandı.

Silahlı örgütlerin eylemleri sonucunda 1 kişi yaşamını yitirdi. 2 kişi de, silahlı örgüt militanları tarafından alıkonulduktan sonra ve gerçekleştirilen saldırılarda öldürüldü. Bölge kentlerinde 2 çocuk, mayın ve sahipsiz bomba patlaması sonucu yaşamını yitirdi. 2’si çocuk olmak üzere toplam 4 kişi de yaralandı. 2’si çocuk ve 1 erkek olmak üzere 3 kişi, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kuşkulu bir biçimde öldürüldü.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI

4 kent merkezi ve bu kentlere bağlı 15 ilçe sınırlarında bulunan 593 bölgeyi kapsamına alacak şekilde toplamda, 18 kez özel güvenlik bölgesi ilanları gerçekleşti. 4 kent merkezi ve bu kentlere bağlı 12 ilçede bulunan 282 köy/mahalle ve bu köy/mahallere bağlı bulunan 385 mezrayı kapsamına alacak şekilde toplamda, 16 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yaşamını yitiren en az 1 örgüt militanına ait cenaze, ailesine teslim edilmedi. Yaşamını yitiren örgüt militanlarının defin edildiği, en az 5 kez mezar/mezarlık tahrip edildi.

KADINLARA YÖNELİK YAŞAM HAKKI İHLALLERİ 

6 kadın intihar etti, 1 kadın da intihar teşebbüsünde bulundu. 18 kadın aile içi şiddet sonucu katledildi, 10 kadın ise yaralandı. 1 kadın cinsel saldırıya maruz kaldı. 6 kadın toplumsal yaşamda, saldırı sonucu katledildi, 3 kadın ise yaralandı. 4 kadın cinsel saldırıya maruz kalırken, 2 kadın da kaçırılarak alıkonuldu.

ÇOCUKLARIN YAŞAM HAKKI İHLALLERİ

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Kamu görevlilerinin yargılandığı İsias Otel davasında karar

Kamu görevlilerinin yargılandığı İsias Otel davasında karar

January 19, 2026
5k
İçki masasında ‘sela’ okutan MHP’li hakkında karar

İçki masasında ‘sela’ okutan MHP’li hakkında karar

January 19, 2026
5k

3 çocuk intihar etti, 3 çocuk da intihar teşebbüsünde bulundu. 3 çocuk aile içi şiddet sonucu katledildi, 7 çocuk ise yaralandı, 6 çocuk cinsel istismara maruz kaldı. 4 çocuk toplumsal yaşamda, maruz kaldıkları şiddet sonucu yaralandı. 52 çocuk cinsel istismara maruz kalırken, 3 çocuk kaçırılarak alıkonuldu.

İŞKENCE YASAĞINA YÖNELİK İHLALLER

En az 1 kişi gözaltında işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldı. 32 kişi gözaltı yerleri dışında (sokak-ev baskını) işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 128 mahpus, cezaevinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 8 kişi, güvenlik güçlerinin ajanlık dayatmalarına maruz kalırken, 4 kişi de tehdit edildi. 7 kişi, toplumsal gösterilerde müdahale sonucu veya dövülerek yaralandı.

İFADE VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK İHLALLER

44’ü çocuk bin 413 kişi gözaltına alındı. 1’i çocuk 251 kişi tutuklandı. 997 ev baskını yapıldı. 11 gazetenin 3 sayısı hakkında toplatma kararı verildi. 1 yayınevine ve 1 gazete temsilciliği bürosuna baskın düzenlendi.

İnternet haber sitelerine 7 kez erişim engeli getirildi. Düşüncelerinden dolayı; 6 soruşturma dosyasında 43 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. 16 dava dosyasında 66 kişi hakkında dava açıldı. Aralarında siyasetçi ve gazetecilerinde bulunduğu 34 dosyada 52 kişi hakkında değişik hapis cezaları verildi.

15 siyasi parti binası saldırı veya baskına uğradı. Güvenlik güçleri tarafından 10 toplumsal gösteri veya açık hava toplantısına müdahale edildi. Toplantı veya gösteriler, kimi kentlerde süresiz, kimi kentlerde her ay yenilerek yasaklandı. 2018 yılının ilk 6 ayı içerisinde 16 kez yasaklama kararı açıklandı.

HAPİSHANELERDEKİ HAK İHLALLERİ 

112 mahpus, gerekçe gösterilmeden sürgün sevk edildi.134 mahpus sağlık hakkı ihlaline maruz kaldı.

ShareTweet
Previous Post

Veysel Akçay Moğolistan’da kaçırılma olayı dünya basınında

Next Post

‘Cennet koylar’da çıkan yangınlar ve ranta açılan kapı

İLGİLİHABERLER

Kamu görevlilerinin yargılandığı İsias Otel davasında karar
GÜNDEM

Kamu görevlilerinin yargılandığı İsias Otel davasında karar

January 19, 2026
5k
İçki masasında ‘sela’ okutan MHP’li hakkında karar
GÜNDEM

İçki masasında ‘sela’ okutan MHP’li hakkında karar

January 19, 2026
5k
Erdoğan: Bu ülkede kutuplaştırma deyince kimin akla geldiği herkesin malumu
GÜNDEM

Erdoğan: Bu ülkede kutuplaştırma deyince kimin akla geldiği herkesin malumu

January 19, 2026
5k
Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı
GÜNDEM

Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı

January 17, 2026
5.1k
SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı
DÜNYA

SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı

January 17, 2026
5.1k
Silivri’de sert müdahale eden jandarma teğmen hakkında ‘Menzil’ iddiası
GÜNDEM

Silivri’de sert müdahale eden jandarma teğmen hakkında ‘Menzil’ iddiası

January 17, 2026
5.2k
Daha Fazla Haber
İçki masasında ‘sela’ okutan MHP’li hakkında karar

İçki masasında ‘sela’ okutan MHP’li hakkında karar

January 19, 2026
5k
Dünya Fenerbahçe’nin yıldızını konuşuyor: Dakikalarca ağladı, zor sakinleştirildi

Dünya Fenerbahçe’nin yıldızını konuşuyor: Dakikalarca ağladı, zor sakinleştirildi

January 19, 2026
5.2k
Eleştirilerin odağındaki Prof. Dr. Orhan Şen bu defa isyan etti: “Gördünüz mü İstanbul’da ne olduğunu?”

Eleştirilerin odağındaki Prof. Dr. Orhan Şen bu defa isyan etti: “Gördünüz mü İstanbul’da ne olduğunu?”

January 19, 2026
5.1k
Bulaşıkçılık yapıp 4 vardiyada çalışıyordu: Sistemin açığını bulup milyar dolarlık şirket kurdu

Bulaşıkçılık yapıp 4 vardiyada çalışıyordu: Sistemin açığını bulup milyar dolarlık şirket kurdu

January 19, 2026
5.1k
Bakanlık ofisinde alkol stoklayıp striptiz kulübüne gitmişler

Bakanlık ofisinde alkol stoklayıp striptiz kulübüne gitmişler

January 19, 2026
5.1k
Kale arkasında savaş verdi: Bir dakika bile oynamadan kupanın kaderini belirledi

Kale arkasında savaş verdi: Bir dakika bile oynamadan kupanın kaderini belirledi

January 19, 2026
5.1k
Ankara’nın tanınan iş insanıydı: 1 milyarlık miras oyunu bozuldu

Ankara’nın tanınan iş insanıydı: 1 milyarlık miras oyunu bozuldu

January 19, 2026
5.1k
Mazlum Abdi, ateşkes kararı sonrası konuştu: Şam’a gidiyoruz, kazanımlarımızı korumak için elimizden geleni yapacağız

Mazlum Abdi, ateşkes kararı sonrası konuştu: Şam’a gidiyoruz, kazanımlarımızı korumak için elimizden geleni yapacağız

January 19, 2026
5k
“Sahte unvan” kullandığı anlaşılan psikolog ve sunucu Esra Ezmeci’ye hapis cezası

“Sahte unvan” kullandığı anlaşılan psikolog ve sunucu Esra Ezmeci’ye hapis cezası

January 19, 2026
5.1k
ABD Başkanı Donald Trump, Putin’i Gazze Barış Kurulu’na davet etti

ABD Başkanı Donald Trump, Putin’i Gazze Barış Kurulu’na davet etti

January 19, 2026
5k
Murat Çalık krizi: Farklı hastaneye nakledildi, tedaviyi reddetti

Murat Çalık krizi: Farklı hastaneye nakledildi, tedaviyi reddetti

January 19, 2026
5k
Araplar, Burak Özçivit’i kara listeye aldı

Araplar, Burak Özçivit’i kara listeye aldı

January 19, 2026
5.1k
3 kıtaya tur düzenleyen turizm devi iflas etti: Uçuş rezervasyonları iptal edildi, para iadesi yapılmayacak

3 kıtaya tur düzenleyen turizm devi iflas etti: Uçuş rezervasyonları iptal edildi, para iadesi yapılmayacak

January 19, 2026
5.1k
HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 919’a çıktı

HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 919’a çıktı

January 19, 2026
5k
Trump, Somali asıllı Temsilciler Meclisi üyesi Omar’ın ülkesine gönderilmesi gerektiğini belirtti

Trump, Somali asıllı Temsilciler Meclisi üyesi Omar’ın ülkesine gönderilmesi gerektiğini belirtti

January 19, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.