Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Köpekleri uyutmayı öngören düzenleme Meclis’ten geçti

Sahipsiz sokak köpeklerini uyutmayı öngören ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre sahiplendirilmeyen köpekler öldürülecek, ‘yakala-kısırlaştır-sal’ metoduysa yürürlükten kaldırıldı.

by aktifhabercom
July 30, 2024
Köpekleri uyutmayı öngören düzenleme Meclis’ten geçti
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Düzenlemeyle kanunun amaçlarına ‘insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla’ ifadesi eklendi.

Kanun teklifinin getirdiği değişiklikler ve düzenlemeler şöyle:

*Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’ kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu şekilde ‘sahipli hayvan’ ve ‘sahipsiz hayvan’ kavramları açık şekilde tanımlanacak.

*Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun’daki ‘yakala-kısırlaştır-sal’ metodu kaldırıldığı için hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapıldı. Hayvan bakımevinin tanımı, ‘Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis’ şeklinde değiştirildi.

*Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmak onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olacak. Kanunun ilkeleri arasında yer alan ‘Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir’ ifadesi yürürlükten kaldırıldı.

*Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler teşvik edilecek.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

ABD, İran savaşı için Türkiye’den üs talep etti

ABD, İran savaşı için Türkiye’den üs talep etti

March 18, 2026
5.1k
Özgür Özel’den Akın Gürlek’e malvarlığı için e-Devlet çağrısı: “Hızla sattıklarını gizlemeye kalkıyor”

Özgür Özel’den Akın Gürlek’e malvarlığı için e-Devlet çağrısı: “Hızla sattıklarını gizlemeye kalkıyor”

March 18, 2026
5.1k

*Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

*Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

İdari tedbirler

*Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9’uncu maddesindeki “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır” hükümleri uygulanacak.

*Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde ‘Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

*Hayvanlara yapılacak müdahalenin sadece tıbbi gerekçelerle değil kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesine imkan sağlanacak.

*‘Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak’ yasaklanacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.

*İl Hayvanları Koruma Kurulunun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek eklenecek.

*Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmekle bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.

*Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.

*Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Kanunla, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki ‘yerel hayvan koruma görevlileri’ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.

*Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılmasıyla rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

*Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleriyle ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilecek.

*Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmek zorunda.

*Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.

*Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı, hazine ve maliye bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Aktarılacak tutar hiçbir şekilde maddedeki oranların yüzde 40’ını geçemeyecek. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.

Kimse Yok mu

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarının en geç 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kaydını yapmak zorunda.

Teklifin görüşmeleri sırasında söz alan  AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bazı milletvekillerinin ‘medeni dünya’, ‘bilimsel görüş’ eleştirilerine “Bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var, teşvik var” sözleriyle yanıt verdi.

Tags: düzenlemeköpekmeclissokak
ShareTweet
Previous Post

35 tonluk kokain kaçakçılığında izler Türkiye’ye de uzanıyor

Next Post

Ahmet Şık: En büyük sorun sahipli ama başıboş siyasetçiler

İLGİLİHABERLER

ABD, İran savaşı için Türkiye’den üs talep etti
GÜNDEM

ABD, İran savaşı için Türkiye’den üs talep etti

March 18, 2026
5.1k
Özgür Özel’den Akın Gürlek’e malvarlığı için e-Devlet çağrısı: “Hızla sattıklarını gizlemeye kalkıyor”
GÜNDEM

Özgür Özel’den Akın Gürlek’e malvarlığı için e-Devlet çağrısı: “Hızla sattıklarını gizlemeye kalkıyor”

March 18, 2026
5.1k
Akın Gürlek’in malvarlığını sorgulayanlar tespit edildi
GENEL

Akın Gürlek’in malvarlığını sorgulayanlar tespit edildi

March 18, 2026
5.1k
Evinde baygın bulunan KHK’lı öğretmen vefat etti: Bize bu zulmü yapanlar rahat bir şekilde uyuyor
GENEL

Evinde baygın bulunan KHK’lı öğretmen vefat etti: Bize bu zulmü yapanlar rahat bir şekilde uyuyor

March 18, 2026
5.1k
Senegal’in tarih yazdığı maç için flaş karar: Hükmen mağlup edildi, kupa Fas’a geçecek
Manşet

Senegal’in tarih yazdığı maç için flaş karar: Hükmen mağlup edildi, kupa Fas’a geçecek

March 18, 2026
5.1k
Yüksek yargı çevrelerinde Akın Gürlek yorumları: “Söyleniyordu, ispatlandı”
GENEL

Yüksek yargı çevrelerinde Akın Gürlek yorumları: “Söyleniyordu, ispatlandı”

March 18, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
İsrail Savunma Bakanı Katz: İran İstihbarat Bakanı’nı öldürdük, büyük sürprizler yolda

İsrail Savunma Bakanı Katz: İran İstihbarat Bakanı’nı öldürdük, büyük sürprizler yolda

March 18, 2026
5k
Kiracısına canlı tarantula attı, siyasi kariyeri bitti

Kiracısına canlı tarantula attı, siyasi kariyeri bitti

March 18, 2026
5.1k
Tuzla Piyade Okulu davasında kritik karar

Tuzla Piyade Okulu davasında kritik karar

March 18, 2026
5k
Almanya’da kan davası iddiası: 2 Türk öldürüldü

Almanya’da kan davası iddiası: 2 Türk öldürüldü

March 18, 2026
5.1k
Bu salgın ülkeyi alarma geçirdi: Doğum gününde gittiği gece kulübü genç kızı kör etti

Bu salgın ülkeyi alarma geçirdi: Doğum gününde gittiği gece kulübü genç kızı kör etti

March 18, 2026
5.1k
X’te yeni dönem başlıyor: Dislike butonu test ediliyor

X’te yeni dönem başlıyor: Dislike butonu test ediliyor

March 18, 2026
5k
CHP’den köprü ve otoyol çıkışı: Bu Ramazan Bayramı’nda “son kez” ücretsiz olacak

CHP’den köprü ve otoyol çıkışı: Bu Ramazan Bayramı’nda “son kez” ücretsiz olacak

March 18, 2026
5k
Akşener: Siyaseti bıraktım, gerisini bilmiyorum

Akşener: Siyaseti bıraktım, gerisini bilmiyorum

March 18, 2026
5k
Mal varlığı tartışması yargıya taşındı; CHP’den, Akın Gürlek hakkında suç duyurusu

Mal varlığı tartışması yargıya taşındı; CHP’den, Akın Gürlek hakkında suç duyurusu

March 18, 2026
5k
Saadet Partisi, iftarda KHK’lıları ağırladı

Saadet Partisi, iftarda KHK’lıları ağırladı

March 18, 2026
5k
Galatasaray’ın Liverpool’u elemesi halinde çeyrek finaldeki rakibi belli oldu

Galatasaray’ın Liverpool’u elemesi halinde çeyrek finaldeki rakibi belli oldu

March 18, 2026
5k
Akın Gürlek’in daire sahibi olduğu sitenin müteahhidi, İBB davasının sanığı

Akın Gürlek’in daire sahibi olduğu sitenin müteahhidi, İBB davasının sanığı

March 18, 2026
5k
Washington Post’un ulaştığı diplomatik yazışma: İsrail, İran’ın “kırılmadığı” ve “sonuna kadar savaşmaya hazır olduğu” görüşünde

Washington Post’un ulaştığı diplomatik yazışma: İsrail, İran’ın “kırılmadığı” ve “sonuna kadar savaşmaya hazır olduğu” görüşünde

March 18, 2026
5k
Türkiye’de yeni bir banka kuruldu

Türkiye’de yeni bir banka kuruldu

March 18, 2026
5k
54 bin avro maaşla Türkiye’den işçi çağrılıyor: 40 bin kişiyi işe alacaklar

54 bin avro maaşla Türkiye’den işçi çağrılıyor: 40 bin kişiyi işe alacaklar

March 18, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.