Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Kılıçdaroğlu: İttifak kabul ederse aday olurum; bireysel olarak karar vermek doğru değil

by aktifhabercom
December 14, 2021
Kılıçdaroğlu: İttifak kabul ederse aday olurum; bireysel olarak karar vermek doğru değil
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Ekrem İmamoğlu’nun “Akın Gürlek davası”nda karar: İmamoğlu’nun iki suçtan mahkumiyetine, bir suçtan beraatına hükmedildi

Ekrem İmamoğlu’nun “Akın Gürlek davası”nda karar: İmamoğlu’nun iki suçtan mahkumiyetine, bir suçtan beraatına hükmedildi

July 16, 2025
5k
BES-AR: Yoksulluk sınırı 86 bin liraya dayandı, asgari ücretli açlık sınırının da altında

BES-AR: Yoksulluk sınırı 86 bin liraya dayandı, asgari ücretli açlık sınırının da altında

July 16, 2025
5k

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı TV programında ekonomi ve siyaset gündemine dair açıklamalarda bulundu.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Haber Global’de Candaş Tolga Işık’ın programına katıldı.

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı bileşenlerinin kabul etmesi durumunda Cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini duyurdu.


Kılıçdaroğlu, TÜİK’in kendisine randevu verilmemesine tepki göstererek kapıların saraydan talimat ile kapatıldığını söyledi.

“Artık, vatandaşın canına tak etti. TÜİK enflasyonu düşük gösterince emeklinin, memurun, işçinin maaşına da az zam yapılacak. Rakamları düşük gösterin diye talimat veriyorlar. Siz siyasetçi olsanız buna göz yumabilir misiniz? TÜİK’e gittik. Milletvekili arkadaşlarım vardı. Ben geleceğim diye kapıyı kapatmışlar. Demir kapı vardı ve ‘Biz kapıyı açamayız’ dediler,” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“İlk kez seçimle gelen milletvekiline resmi devlet dairesi kapatılmıştır. Dünya kamuoyu buna şahit oldu. Normalde randevusuz gidilebiliyor. Ama ben gittiğim için kapıyı kapattılar. Bakan olarak kendilerine unvan verilen insanlar, bir kişinin verdiği talimatları yerine getirmek için getirilen insanlar. Bildiğimiz devlet memurları. Marmaris’te yangın çıkmış, demeç veriyorsunuz, ‘Sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla yangınları söndürmeye başladık!” Talimatla yangın mı söndürülür? Şimdi ortada bakan yok. Atamayla gelen kişiler bütçeyi sunuyorlar.

Yeni sistem kıl payı kazanıldı. Meclis daha güçlü olacak dediler. Halkı kendi medyalarıyla kandırdılar. Bütün bunlara rağmen geldiler. Halk şimdi bu sistemin ülkenin başına felaket getirdiğini görüyor.
Türkiye bu kadar derin bir ekonomik buhran yaşamamıştı. İlk kez 84 milyon insan bir avuç insan için çalışıyor. Demokrasi tarihimizde Türk lirasının bu kadar pul edildiği bir dönemi yaşamadık.

Merkez Bankası görevlerinden uzaklaştı, müdahale edildi, başkanlar sık sık değiştirildi, itibarının yerle bir edildiğini gördüm. Naci Ağbal’ın neden görevden alındığını açıklaması lazım.

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI

“TCMB’ye itibar kazandırmak benim görevimdir. Fiyat istikrarı ve Türk lirasından sorumludur. Merkez Bankası’na talimat verebilirsiniz. Ama nasıl ineceğine kendi araçlarıyla müdahale ederler. 128 milyar doları iradesi dışında başkası satsın diyorsunuz.

TÜİK’E neden gittim? Çünkü emekli, memur ve çalışanın alacağı maaşlar enflasyon üzerinden belirleniyor.

Enflasyon yüzde 50 – 60’ı bulmuş. “Enflasyonu nasıl hesapladınız?,” diye soracaktık. Sizde vicdan yok mu? Bunlarla emekli aylığı, asgari ücreti bağlayacaklar. Verdiğiniz rakam doğru değil. Soramadık. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. İnsan hata yapabilir, hatasından erdemle döner, bunu anlayabilirim. Ama bile bile işçinin, emeklinin, memurun hakkıyla uğraşırsanız ben ona isyan ederim.

Merkez Bankasının bağımsız olması gerektiğini söyledim. Sayın başkan karşıladı. Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasıdır. Önemlidir. Fiyat istikrarından sorumludur. Sıcak siyaset müdahale etmemelidir. Müdahale durumunda güven kaybolur. Görevimiz itibarını sağlamaktır. Merkez Bankasının başında liyakatlı kişilerin olması gerekir. Merkez Bankasının M’sini dahi bilmeyen bir insanı başına getiriyorsunuz. İşi en iyi yapana teslim edeceksiniz. Kapısından içeri girmemiş insanı başkan yapıyorsunuz. İradesi var mı? İrade sıfır. Dünyada hangi devlet bir kişinin iki dudağından çıkacak söze teslim edilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlarının bütçe çıkarken ağırlığını görürdük. Şimdi neredeler? Yok ki öyle bir bakanlık fiilen. Bütçeyi kamu hesaplarını kendisi yapmıyor. Bakan oturuyor orada, konuşmuyor. Yöneten kişi Merkez Bankasını bilmiyor. Kasada 128 milyar dolar para var. Bunu çıkarıp bir protokolle damadınıza veriyorsunuz. Paranın nereye gittiğini bilmiyoruz. Fakir fukaranın ahı yerde mi kalacak? Ben bunların hakkını savunmayacak mıyım? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenden hesap sormamız lazım.

EKONOMİK SOSYAL KONSEY

Başa gelince ilk adımım Ekonomik Sosyal Konseyi toplarım. Bülent Ecevit kurdu. Anayasal kurum haline geldi. En son 2009’da toplandı. Ekonomik toplumsal tarafların liderleri üyeleridir. Onlara, ‘Buyurun sorunlarınızı anlatın’ derdim.

Eskiden 3 ayda bir toplanırdı. Kanun kalktı. Anayasada var ama fiilen yok. Erdoğan Fiyat İstikrar Komitesi kurdu. Merkez Bankasının görevini başka bir kuruma teslim edebilir misiniz? Fiyatı indirecek ve fiyatları koruma altına alacak olan kim? Üreticiyi, stokçuyu suçlayacaklar. Ekonomik Sosyal Konsey’de önce bir anlaşacağız. Faiz yükseltilmeli mi, düşürülmeli mi? Merkez Bankasına görev verirsiniz ve o gerekeni yapar.

En son Erdoğan, ‘Nas var’ dedi. Siz ekonominin ne demek olduğunu bilmiyorsunuz demektir. Siyasi partiler devlet değildir. Rüşvet alan hırsızlık yolsuzluk yapanları devletin içinden temizleyeceğiz. Bu devlet sıradan bir devlet değildir. Bizi dünyada da rezil ettiler. Rüşvet alan birisi arabasında Türk bayrağı taşıyor ve siz onu bizi temsil etmesi için yurt dışına gönderiyorsunuz. Ne diyecekler? Bu anlayış devleti çürütür. En kolay şey devleti yürütmektir. Herkesin görevi tanımlanmıştır.

“TL alıp dolara yatıranlar ahlaksızdır” demişler. 128 milyar doları satarken ahlak mı vardı? Devlet içinde öyle bir noktaya geldik ki. Seçime kadar ne götürsek kardır. O noktaya geldik şu anda. Onların bürokratları, yöneticileri de öyle diyor. Tam bir soygun düzeni var şu anda.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

2021 başında net 2 bin 825 liraydı asgari ücret. O büyük kalkınma hamleleri onların olsun. İşçiye bugün 384 doları teslim edin. Şimdi bu parayı verirlerse bu yılın kayıpları önemli ölçüde telafi edilecek. 5 bin 376 TL işçiye vermek zorundalar. Aksi takdirde iktidarın eli işçinin cebinde. Sanayicinin korunması lazım. Asgari ücretin gelir vergisinden muaf olması lazım. Bu piyasanın canlanması için de çok önemli. Yoksa insanları açlığa mahkum edeceksiniz. 31 Aralık’ta dolar kuru neyse 384 dolar ile çarpıp tam karşılığını vereceksiniz.

Yasalar var. Eskiden devletin üç dört temel kurumu vardı. Devletin akademisi olarak tanımladığımız kurumlar vardı. Bunlar kapatıldı. Rüşvet alıyor, yolsuzluk yapıyorsanız yukarıya tırmanabiliyorsunuz. Bakan kendi bakanlığına şirketinden mal alabiliyor. Bir sefer işi en iyi yapan insanı getireceksiniz. Partisine bakmayacaksınız.

SGK batsa öyle bir kurum olmaz değil mi? Açık veriyordu SGK. İşin garibi şimdi daha çok açık veriyor. “Açıkça senin istediğin televizyonda tartışalım, SGK’yı kim batırdı?” dedim. Gelir mi, gelemez. Boğazdan aşağı haram lokma inmişse konuşmayacaksınız. Normalde daha prim yatırılırsa daha yüksek maaş almanız lazım değil mi? Öyle bir düzenleme yaptılar ki ne kadar çok yatırırsan o kadar az maaş alıyorsun. O yüzden EYT’li sayısı artıyor. EYT’lilerin hakkını verdirmek zorundayız. Ona rağmen olağanüstü büyük açıklar var. Çıkıp söylüyor mu? Neden açık olduğunu söylesin. Dünyanın her yerinde SGK açık verir. Çünkü tek gelir kaynağı primdir.

Fakirliğimizi satıyoruz. İhracat olsun ama hak ettiğimiz parayı alıyor muyuz? Fakirliğinizi ihraç ederseniz, Türkiye’yi batının egemen güçlerine teslim ederseniz bu iş yürümez. İhracatımız zaten var. Katma değeri yüksek ürün ihraç ediyor musunuz? O zaman dünyada söz sahibi olursunuz. Tekstil sattık güzele ama bu Türkiye’yi büyütmez. Üniversiteler bilgi üretmeli. İran üniversitelerinin ürettiği bilgi sayısı Türk üniversitelerini geçti. Üniversiteleri de perişan ettiler.

“İTTİFAK KABUL EDERSE ADAY OLURUM”

İttifak kabul ederse bundan (cumhurbaşkanı adayı olmaktan) onur duyarım. Bu konu hiç konuşulmadı. Bireysel olarak karar vermek doğru değil.

İttifakın kendi içindeki özel görüşmeleri kamuoyu ile paylaşmak kolay değil. Akşener, başbakanlığa yakışır. Deneyimi vardır. Bakanlık da yapmıştır. Yetkilerin bir kişide toplanması asla ve asla doğru değildir. Evde eşimizle, çocuklarımızla bir karar alırken konuşuruz. Köyde muhtar ve ihtiyar meclisi var. biz koskoca devleti bir kişiye teslim ettik. Temel ve köklü bir krizimiz var aslında. Devletin bütün kurumlarda ciddi çürümeler. Parlamenter sistemin güçlenmesi lazım. Şu anda milletvekilleri ne yapıyor? Bir soru önergesi veriyorsunuz, Bakan soru sordunuz diye sizi mahkemeye veriyor veya hiç cevap vermiyor. Meclis Başkanı da yukarıdan talimat gelmeden konuşmam diyor. Hangi milli iradeden bahsediyoruz? İradesi ipotek altında vesayet altında olan bir parlamento. Bütün yetkileri olduğu gibi devrettik. Biz geldiğimizde bu yetkileri devredeceğiz. Demokratik yetkilere saygınız varsa parlamentoya yetkileri teslim edersiniz.

ShareTweet
Previous Post

Marmara’da denizanası istilası: Kirliliğin devam ettiğine işaret…

Next Post

Prof. Ceyhan’dan ‘favipiravir’ uyarısı: Tedavi rehberinden hemen çıkarılmalı

İLGİLİHABERLER

Ekrem İmamoğlu’nun “Akın Gürlek davası”nda karar: İmamoğlu’nun iki suçtan mahkumiyetine, bir suçtan beraatına hükmedildi
GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu’nun “Akın Gürlek davası”nda karar: İmamoğlu’nun iki suçtan mahkumiyetine, bir suçtan beraatına hükmedildi

July 16, 2025
5k
BES-AR: Yoksulluk sınırı 86 bin liraya dayandı, asgari ücretli açlık sınırının da altında
EKONOMİ

BES-AR: Yoksulluk sınırı 86 bin liraya dayandı, asgari ücretli açlık sınırının da altında

July 16, 2025
5k
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın aylık geliri toplam 1 milyon 44 bin liraya ulaştı
GÜNDEM

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın aylık geliri toplam 1 milyon 44 bin liraya ulaştı

July 16, 2025
5k
Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı
GÜNDEM

Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

July 16, 2025
5k
Boykot çağrısı soruşturmasında Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 21 kişi hakkında 7,5 yıla kadar hapis istemi
GÜNDEM

Boykot çağrısı soruşturmasında Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 21 kişi hakkında 7,5 yıla kadar hapis istemi

July 16, 2025
5k
AfSV’den ’15 Temmuz’ açıklaması: Türkiye için adalet, özgürlük ve insan hakları talebimizi yineliyoruz
15 TEMMUZ

AfSV’den ’15 Temmuz’ açıklaması: Türkiye için adalet, özgürlük ve insan hakları talebimizi yineliyoruz

July 16, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Almanya’da sistem 10 yılda çökecek uyarısı

Almanya’da sistem 10 yılda çökecek uyarısı

July 16, 2025
5.2k
DEM Parti İmralı Heyeti ile görüşen Devlet Bahçeli: “Ben ahrazım”

DEM Parti İmralı Heyeti ile görüşen Devlet Bahçeli: “Ben ahrazım”

July 16, 2025
5.1k
Hastanın gözlerini oydu

Hastanın gözlerini oydu

July 16, 2025
5.1k
Faladdin’e soruşturma: Sahibinin mal varlıklarına el konuldu

Faladdin’e soruşturma: Sahibinin mal varlıklarına el konuldu

July 16, 2025
5.1k
İsrail’de 10 günde 4 asker intihar etti

İsrail’de 10 günde 4 asker intihar etti

July 16, 2025
5.1k
Asılı halde bulunan 7 yaşındaki çocuk öldü

Asılı halde bulunan 7 yaşındaki çocuk öldü

July 16, 2025
5.1k
Belçika’da Türk-Kürt kavgası: 4 kişiye ceza

Belçika’da Türk-Kürt kavgası: 4 kişiye ceza

July 16, 2025
5k
Tekstil devi resmen iflas etti, alacaklılar sıraya girdi

Tekstil devi resmen iflas etti, alacaklılar sıraya girdi

July 16, 2025
5.1k
Geçim sıkıntısı yaşlıları da vurdu: 60 yaş ve üzeri 28 bin kişi İŞKUR’a kayıt yaptırdı

Geçim sıkıntısı yaşlıları da vurdu: 60 yaş ve üzeri 28 bin kişi İŞKUR’a kayıt yaptırdı

July 16, 2025
5k
Gazze’de ABD destekli yardım noktasına atılan gaz sonrası izdiham: En az 21 kişi öldü

Gazze’de ABD destekli yardım noktasına atılan gaz sonrası izdiham: En az 21 kişi öldü

July 16, 2025
5k
Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

July 16, 2025
5k
DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü

DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü

July 16, 2025
5k
Kayseri’de aynı mahallede kene kaynaklı üçüncü ölüm

Kayseri’de aynı mahallede kene kaynaklı üçüncü ölüm

July 16, 2025
5k
ABD’de Michigan Üniversitesi’ne soruşturma

ABD’de Michigan Üniversitesi’ne soruşturma

July 16, 2025
5.1k
Çinli Pop Mart’ın karı en az yüzde 350 artacak

Çinli Pop Mart’ın karı en az yüzde 350 artacak

July 16, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.