TRT’nin Boğaziçi eylemlerinde masum vatandaşların dövüldüğünü ileri sürerek hazırlayıp yayına koyduğu, Emniyet Genel Müdürlüğünün ise ‘işin aslı’ diyerek sosyal medya hesabından paylaştığı videonun gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı.
TRT’nin Boğaziçi eylemlerinde masum vatandaşların dövüldüğünü ileri sürerek hazırlayıp yayına koyduğu, Emniyet Genel Müdürlüğünün ise ‘işin aslı’ diyerek sosyal medya hesabından paylaştığı videonun gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı. Olayın şahitlerine göre masum ve mağdur olarak tanıtılan 3 kişi alkollüydü ve küfrederek göstericilere saldırdı.
TRT’nin gündeme getirdiği Boğaziçi eylemlerinde şiddet iddiası boşa çıktı. TRT’nin Kadıköy’deki eylemler sırasında masum vatandaşların dövüldüğünü iddia ederek hazırladığı video Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ‘işin aslı’ denerek sosyal medya hesabından paylaşıldı. Ancak olayın yaşandığı yerde olan birçok kişi kendi sosyal medya hesabından TRT’nin iddiasının doğru olmadığı bilgisini paylaştı.
TRT, İstanbul Kadıköy’deki Boğaziçi protestolarında, olayların içinde kalan yaşlı bir kadına yardım etmek isteyen 3 kişinin göstericiler tarafından darp edildiğini iddia eden bir video yayınladı. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) de videoyu resmi Twitter hesabından ‘işin aslı!’ notuyla paylaştı.
İşin aslı… pic.twitter.com/g0jZKHmurr
— Türk Polis Teşkilatı (@EmniyetGM) February 8, 2021
Videoda, Türk Bayrağı’nın önünde konuşan 3 kişiden Turan Berkan, “Biz Kadıköy’e ayakkabı almaya gittik. Mağazadan çıktığımızda bir tane yaşlı babaanneyi hırpalıyorlardı. Biz o babaanneyi aralarından çıkarmaya çalışırken oradaki şahıslar ‘Bunlar sivil polis öldürün’ diye 15-20 kişi saldırmaya başladı. Benim kafama içki şişesiyle vurdular.” iddiasında bulundu.
ŞAHİTLER TRT’NİN İDDİASINI YALANLADI
Bu iddiaya karşın, birçok kişi yaptığı sosyal medya paylaşımı ile ‘işin aslı’nın öyle olmadığını ortaya çıkardı. Mehmet Ümit Erdem isimli Twitter kullanıcısı “Yalan söylüyorlar. Bu şahıslar eylemcilere saldırdıktan sonra hem eylemcilerden hem araya giren polislerden sıkı dayak yediler. Kafası yarılan aşırı alkollüydü. Hatta polisin dövdüğü kısmı ve sonrasını videoya çekip aynı akşam paylaştım. Olayın videosu burada. Bu görüntüler kırmızılıyı sivil polisler de dövdükten hemen sonrası. Ayakta duramayacak kadar sarhoş olduğu ve küfür ettiği görülüyor. Hemen ilerisinde polislerce darp edilen eylemci biri var. Muhtemelen suçu da ona atarlar ileride” ifadelerini kullandı.
İşin aslı… pic.twitter.com/g0jZKHmurr
— Türk Polis Teşkilatı (@EmniyetGM) February 8, 2021
Evrensel gazetesi muhabiri Eylem Nazlıer de videodaki kişilerin “İçki şişesiyle vurdular” iddiasına cevaben bir video paylaşarak “İçki şişeleri sizin elinizde olmasın, ayakta duramıyorsun arkadaş… Neden bu yalanlara başvuruyorsunuz” diye sordu.
İçki şişeleri sizin elinizde olmasın, ayakta duramıyorsun arkadaş… Neden bu yalanlara başvuruyorsunuz? https://t.co/WPoiz8m8l9 pic.twitter.com/ITpuEwHlbt
— Eylem Nazlıer (@eylemnazlier) February 8, 2021
ORMAN: SARHOŞTULAR VE KÜFÜR EDİYORLARDI
Olaya şahit olan bağımsız gazeteci Emre Orman, “O akşam kitle dağılırken Rıhtım tarafında yunus polisleri kitleyi yoldan çekmeye çalışıyordu. Sahilden kalabalık bir çevik grubu yaklaşmaya başladı. Kitle yavaşça geri çekilirken bankaların önünden “Gelin lan buraya a… k… vatan hainleri” diye bir bağırış duydum. Kadrajımı hızla oraya yönelttiğimde 3 kişinin öğrencilere bir anda tekme ve yumruklarla saldırdığını fark ettim. Öğrenciler hemen durumu fark etti ve olaya müdahil oldu” dedi.
Provokasyon yapan gruba kitlenin karşılık verdiği esnada hızla gelen çevik kuvvet polislerinin, saldırganları kenara çekerek öğrencileri tartaklamaya başladığına dikkat çeken Orman, “Polis korumasında ayağa kalkan saldırganın dengede duramayıp sürekli sağa sola yalpalaması, alkollü olduğuna işaret ediyordu. Dayısının polis olduğunu söylediğinde polisler ekip otosuyla kendisini hastaneye götürdü. Emniyet alenen olayı çarpıtıyor. Çevrede yaşlı kadın yoktu. Aksine bilinçli ve planlı bir saldırı vardı. Olay bundan ibarettir” diye konuştu.
“ANLATILANIN AKSİNE BİRA ŞİŞESİ YA DA YAŞLI TEYZE GÖRMEDİM”
Sendika.org muhabiri Murat Bay ise şunları söyledi: “İş Bankası önünde arbede yaşandığını gördüğümde gazeteci arkadaşımla beraber olay yönüne yöneldim. Banka önüne ulaştığımda 2 kişinin bağrıştığını, bunlardan birinin yüzünün kanadığını gördüm. TRT videosunda saldırıya uğradığını söyleyen kişi aksine kendisi sağa sola saldırarak küfürler savuruyordu. Bu esnada onlarca polis iki kişiyi enselerine basarak gözaltına alıyordu. Bunu fotoğraflarken de bir sivil polisin yumruklu saldırısına uğradım. Anlatılanın aksine olay yerinde ne bira şişesi nede yaşlı birisini gördüm.”
“KABATAŞ YALANI” TARİHE NOT DÜŞÜLDÜ
Bu olay, 2013’te Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen Kabataş ve Bezm-i Âlem Valide Sultan Camisi’nde içki içildiği yalanlarını hatırlattı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Haziran 2013 günü grup toplantısında “Çok önemli bir yakınımın gelinini yerlerde sürüklediler.” açıklaması yaptı. 13 Haziran 2013 günü Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu’nun gelini Zehra Develioğlu, Star gazetesinden Elif Çakır’a verdiği röportajda Kabataş’ta saldırıya uğradığını iddia etti. Bu iddiaya göre bebeğiyle birlikte Kabataş İskelesi’nin önünden geçmekte olan Zehra Develioğlu, belden yukarısı çıplak, ellerinde deri eldivenler, başlarında siyah bandanalar bulunan 70-100 kişilik grubun saldırısına uğradı. 52 saniye boyunca dövdüğünü ileri süren Develioğlu şikayetçi olduğunu öne sürdü. Kolluk güçleri ise böyle bir şikayetin kendilerine ulaşmadığını açıkladı. Ayrıca aradan geçen yaklaşık 8 yıla karşın iddia edilen olayla ilgili bir güvenlik kamerası görüntüsü de ortaya çıkarılamadı.
Diğer yandan yine Gezi Olayları sırasında bir grup eylemcinin polisten kaçarak Dolmabahçe’deki Bezm-i Âlem Valide Sultan Camisi’ne sığındığı ve camide içki içtikleri iddia edilmişti. Aradan geçen zamana rağmen iddia edilen camide içki içme görüntüsü ortaya çıkmadı.