Maraş merkezli depremin ilk 24 saatinde yardım çığlıklarına karşılık verilemedi. Birçok kente, ilçe ve köye ilk gün yardım ulaştırılamazken çok sayıda bölgeye ise ya dördüncü gün gitti ya da hiç gitmedi. Arama kurtarma çalışmalarında ilk 24 saatin hayati öneme sahip. Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, deprem öncesi ve sonrasında izlenmesi gereken yolları anlattı.
Depremin ilk günü gerekli müdahalelerinin yapılamadığının altını çizen Moriwaki, “İlk 24 saat yapılacak müdahaleler çok önemli. 72 saatten sonra ise mucizelere kalıyoruz. Bu depremde özellikle ilk 24 saatte gerekli müdahaleler yapılamadı. Bunun nedeni ulaşımın tamamen kapanması. En büyük sorun da burada. Deprem, bu kadar önemli noktaların ne kadar yanlış bir şekilde yapıldığını gösterdi. Yollar uyarılar dikkate alınarak düzgün bir şekilde yapılmalıydı” diye konuştu.
Asıl sorumluluğun devlet ve belediyelerde olduğunun altını çizen Moriwaki, şunları söyledi: “Sendai, Kobe ve Fukuşima’da BM Dünya Afet Riskini Azaltma Konferansları düzenlendi. Bu konferanslarda anlatılan önlemler alınmamış gözüküyor. Türkiye’de yüzde 50 kaçak bina var, bunların yıkılması, yerine depreme dayanıklı binalar yapılması lazım. Ancak Türkiye’de sık sık imar barışı gerçekleştiriliyor. Böyle bir barış olamaz.”
TOPLANMA ALANLARI
Kapalı toplanma alanlarının, zorlu hava koşullarındaki önemine dikkat çeken Moriwaki, “Japonya’da kapalı alanlarda toplanma alanları var. Özellikle çok güçlü malzemelerden yapıldığı için yıkılma ihtimali yok. Bu yerlerde su depoları, jeneratörler, yiyecek ve içecek stokları yer alıyor ve belirli zamanlarda yenileniyor. Ancak Türkiye’deki depremde maalesef bu yerlerin de depreme dayanıklı olmadığını gördük” dedi.
Okullarda verilmesi gereken afet yönetiminin de ilk 24 saatteki kurtarma çalışmalarında çok önemli olduğunu aktaran Moriwaki, şöyle konuştu: “Japonya’da herkes deprem anında itfaiye ile birlikte koordineli olarak kurtarma çalışmalarına katılıyor. Buradaki en önemli faktör okullarda verilen deprem eğitimleri ve kurtarma ekipman stoklarının olması. Türkiye’de de tatbikatlar yapılıyor olabilir ancak yeterli değil.”