İzmir Su (İZSU) Genel Müdürü ile Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü’nün de aralarında bulunduğu 6 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Gözaltına alınanlar arasında İZSU Genel Müdür yardımcısı da yer alıyor.
Anadolu Ajansı’nda yer alan bilirkişi raporuna göre, Gdz Elektrik firmasının kabloları yeterli derinliğe gömmediği, İZSU’nun da mazgal yapımı sırasında kabloları yüzeye yaklaştırdığı tespiti yapılıyor.
Bilirkişi, iki kurum arasında “yeterli koordinasyonun olmamasının” olayın yaşanmasında etkili olduğunu savunuyor.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 14 kişi tutuklanmıştı.
Elektrik dağıtım şirketi Gdz Elektrik de olaya ilişkin yaptığı açıklamada İZSU’yu hedef göstermişti.
Bölgedeki elektrik şebekesi üzerine ilgili altyapı kuruluşu (İZSU) tarafından kendilerine bilgi verilmeden ve onay alınmadan yağmur suyu ızgaraları yapıldığını, bunun şebekeye zarar verdiği ifade edilmişti.
Gdz Elektrik, olay bölgesine dair son altı aydır farklı kanallardan gelen taleplerin incelendiği herhangi bir şikayet kaydı bulunmadığını söylemişti.
“Uzun süredir iletildiği söylenen şikayetler, doğrudan sorumlu olan diğer kurumlara yapılmıştır” denilmişti.
Şirket ayrıca, “5 Ocak’ta ilgili alt yapı kuruluşu tarafından bilgi verilmeden ve onayımız olmaksızın bölgedeki elektrik şebekemiz üzerine üç yeni yağmur suyu ızgarası yapıldığı belirlenmiştir” demişti.
Bu işlemle ilgili kendilerine gözlemci talebinde bulunulmadığını ifade etmişti.
Açıklamada “Şebekemize zarar verildiği 13 Temmuz 2024 tarihinde yetkili kurumlar tarafından yapılan incelemeler sırasında da açıkça görülmüş ve kayıt altına alınmıştır” ifadesi de yer almıştı.
İncelemelerde yer altında bulunan elektrik kablolarının konumunun müdahalelerle değiştirildiğinin görüldüğünü iddia eden GDZ Elektrik, bu çalışmalarla ilgili kendilerine bilgi aktarılmadığını belirtmişti.
Ne olmuştu?
12 Temmuz’daki olayda Özge Ceren Deniz, Enver Dündar Başar Sokağı’ndaki su birikintisine basarak elektrik akımına kapılmış, İnanç Öktemay da ona yardım etmek isterken elektrik akımına kapılmıştı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da ilk hafta yaptığı açıklamada, aydınlatma tesisatının gün batımında enerjilendiren ve gün doğumunda enerjiyi kesen zaman rölesinin doğru çalıştığının kontrol edildiğini yazmıştı.
Tugay, “Olay saatinde (19.15) aydınlatma tesisatının kablolarında enerji olmadığı teyit edilmiştir” demişti.
Tugay açıklamada ayrıca, İZSU Genel Müdürlüğü’nün olaya ilişkin teknik raporuna göre “2024 yılı Ocak ayında ihaleli işler kapsamında bölgede yüklenici firma tarafından üç adet yağmursuyu ızgarası yaptırıldığını” yazarken bu imalatlar sırasında GDZ Elektrik’ten gözlemci talebinde bulunulduğunun, imalatların gözlemci nezaretinde gerçekleştirildiğinin belirtildiğini eklemişti.
“Raporda yapım çalışmalarından sonra GDZ Elektrik A.Ş. tarafından yağmursuyu ızgarası yanında elektrik hatlarında bakım – onarım çalışması yapıldığı, hatta vatandaşlar tarafından GDZ Elektrik A.Ş. ’ye anılan bölge için 2 defa arıza kaydı açtırıldığı ifade edilmektedir” ifadesi de açıklamada yer almıştı.
Tugay olayın sebebiyle ilgili ise, “teknik heyetin ilk tespitlerine göre olayın gerçekleştiği sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğunu”, bundan kaynaklı olarak suyla temas eden iki kişinin öldüğünün düşünüldüğünü eklemişti.