İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat Süleymaniye’deki İlim Yayma Vakfı inşaatına tepki gösterdi: “İzinli olsa da Süleymaniye Camii silüeti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür.”
İktidara yakınlığı ile bilinen İlim Yayma Vakfı’nın tarihi Süleymaniye Camisi’nin önünde yükselen bina inşaatı tepkilere neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “İzinli olsa da Süleymaniye Camii silüeti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür. Yapmayın!” dedi.
Polat, “Süleymaniye’nin önünde yükselen bu yapı İlim Yayma Vakfı’nın yaptığı yeni binası. Nisan 2019’da dönemin İBB’si projesini yapıyor, koruma kurulundan onaylatıyor ve inşaata başlanıyor. İzinli olsa da Süleymaniye Camii silueti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür.” ifadelerini kullandı.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı tarihi Süleymaniye semtinin Fatih Demirtaş Mahallesi’nde İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024’te bitmesi planlanan yapı, Süleymaniye Camisi’nin silüetini bozuyor.
ERDOĞAN’IN SÖZLERİ HAVADA KALDI: ‘BAŞBAŞKA’ OLDU
Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan 24 Şubat 2019 günü katıldığı bir televizyon programında İstanbul’da Süleymaniye Camii’nin etrafındaki tarihi eserlerin yıkılıp yeniden yapılacağını belirterek “Bütün o tarihi eserler vesaire, oralar şu anda Katar-Türkiye-Kiptaş işbirliğiyle yıkılıp, aslına uygun olarak inşa edilecek. Orası mesela çok ciddi bir çekim haline gelecek. Bitince bambaşka olacak.” demişti.
ERDOĞAN KENDİNİ HAKLI ÇIKARDI: ‘BİZ BU ŞEHRE İHANET ETTİK’
2017 yılında yaptığı bir konuşmasında Erdoğan, “Kadim şehirlerin en önemli güzelliği, ana karakterlerini kaybetmeden yeniyi bünyelerinde eritmesi, özlerinden katarak yeniden yoğurmasıdır. İstanbul bu açıdan gerçekten müstesna bir şehirdir. Ama biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum.” şeklinde konuşmuştu.
ZEYTİNBURNU’NU HATIRLATTI
Tarihi Yarımada’nın silüetini bozduğu için Zeytinburnu’ndaki gökdelenler de uzun süre tartışılmıştı. KHK ile kapatılan Zaman gazetesinin o dönem gündeme ilk kez görüntülediği ve dikkat çektiği ‘Ucube binalar’ olarak adlandırılan binalar, 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği hükümle yasallaşmıştı.