Human Rights Solidarity’nin (HRS) ve Time to Help UK’nin düzenlediği ‘2. Uluslararası Göç Karikatürleri Yarışması’nda dereceye giren eserler sergilendi. Londra Pancras Meydanı’nda sergilenen 20 karikatür mülteci ve göçmenlerin maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çekiyor
İngiltere’de kayıtlı hayır kurumları (charity) Human Rights Solidarity (HRS) ve Time to Help UK tarafından düzenlenen ‘2. Uluslararası Göç Karikatürleri Yarışması’nda dereceye giren eserler sergilendi. ‘İnsanlık Karikatürleri’ isimli eserlerden 20 tanesi dün Londra Pancras Meydanı’nda düzenlenen interaktif formatlı açık hava sergisinde kamuoyunun dikkatine sunuldu.
Dünyanın en önemli gündemlerinden biri olan göç ve göçmenlik konusuna dikkat çeken sergi, yaklaşık 3 saat meydanda kaldı. HRS ve Time to Help gönüllüleri sergiyi inceleyen kalabalığa mülteciler ve göçmenlerin yaşadıkları sıkıntıları anlattı, gelen soruları cevapladı.
Eserlerin her biri, göçmenlerin neden ülkelerini terk ettiğine, içinde bulundukları zor şartlara ve maruz kaldıkları insan hakkı ihlallerine vurgu yapıyor. Ayrıca sorunların çözümü için uğraşmak yerine göçmenlerin hayatını daha da zorlaştıran ülke ve kurumlara eleştiriler yöneltiliyor.
‘Göçmenlerin de insanca yaşama hakkı var’
Sergiyi düzenleyen kurumların yaptığı açıklamada, göç hareketliliğinde yaşanan büyük artışa işaret edilerek, son bir yılda yaklaşık 80.000 kişinin İngiltere’ye sığınma başvurusu yaptığı, BM raporuna göre de 2022 sonu itibarıyla 108 milyondan fazla kişinin zorla yerlerinden edildiği hatırlatıldı.
Söz konusu hareketliliğin beraberinde ekonomik, toplumsal ve siyasi sorunlar getirdiği, ölüm riskini göze alarak ülkelerini terk eden insanların ‘güvenli liman’ zannettikleri ülkelerde yepyeni problemlerle karşılaştığı vurgulandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu insanlardan bazıları tutuklanıyor, bazıları deport ediliyor, bazıları da yıllar süren belirsizlik içinde ruh sağlıklarını kaybediyor. Bizler, sanatın dilini kullanarak bu hayati konu hakkındaki toplumsal farkındalığı arttırmak ve yaşanan insanlık dramının çözümü için katkı sunmak istiyoruz. Huzur ve refah içinde yaşayan insanlar olarak onları düşünmek zorundayız. Her insan gibi onların da özgürce yaşama hakkı var. Onlara her türlü yardım elini uzatmalı, ihtiyaç duydukları güvenli hayat şartlarını oluşturmalıyız.”
İlk yarışmayı Kimse Yok Mu Derneği düzenlemişti
Söz konusu yarışmanın birincisi 2016 yılında Türkiye merkezli bir insanî yardım kuruluşu olan Kimse Yok Mu Derneği tarafından düzenlenmişti. Farklı ülkelerden 1.200’e yakın eserin katıldığı yarışmada seçilen 120 karikatür Atina, Berlin, Köln, Brüksel ve Paris gibi şehirlerde sergilenecekti. İlk sergi Atina’da yapıldı ancak 15 Temmuz 2016’da Türkiye’deki darbe girişimi sonrası Kimse Yok Mu Derneği hukuksuzca kapatıldığı için plan yarım kaldı. Yarışmayı organize eden derneğin yönetici ve çalışanları da mülteci konumuna düştü.
Kimse Yok Mu’nun Avrupa’daki çözüm ortağı kuruluşlarından biri olan Time to Help UK, insan hakları alanında faaliyet gösteren Human Rights Solidarity ile birlikte yarım kalan planı tamamlamak üzere yola çıktı. 2021 ve 2022 yıllarında ilk yarışmadan seçilen eserler İngiltere’nin farklı şehirlerinde sergilendi. İki kurum sergilerde karşılaştıkları ilgi üzerine bu yıl yarışmanın ikincisini düzenleme kararı aldı
1 Mart 2023’te başlayan ve 15 Mayıs’ta sona eren yarışmaya pek çok ülkeden profesyonel veya amatör seviyede 768 sanatçı toplam 1.278 karikatür gönderdi. Sanatçıların çizdiği eserlerden 674’ü yarışmanın kriterlerine uygun bulundu. Uzman isimlerin bu eserler arasından seçtiği 100 eser uluslararası jüri tarafından değerlendirildi. İlk 6’ya giren karikatür sahiplerine para ödülü verilirken 40 eser sergilenmeye layık bulundu.