Yargıtay, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin 2017 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne layık gördüğü, KHK ile kapatılan YARSAV’ın eski başkanı Murat Arslan’a verilen 10 yıl hapis cezasını oybirliği ile onadı.
Daire, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK ile kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) eski başkanı Murat Arslan’a, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan verilen 10 yıl hapis cezasını oy birliğiyle onadı.
Dairenin kararında, yerel mahkemenin hükmünde usul ve esas yönünden hukuka aykırılığın bulunmadığı, ispat bakımından ise değerlendirmenin yerinde olduğu öne sürüldü.
Delillerin hukuken geçerli olduğu, sanığa yönelik ceza artırımının yasal gerekçeye dayandığı iddia edilen kararda, yerel mahkemenin hükmünün yerinde olduğu ileri sürüldü.
Davada YARSAV’A, Gülen cemaati mensubu hakim ve savcıların üye olmalarının sağlandığı iddia edilmiş ve derneğin 2015’ten sonra Türkiye’deki hukuksuzluklar hakkında uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimde bulunması ‘olumsuz algı oluşturmak olarak nitelenmişti.
Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü de olan Murat Arslan, YARSAV’da başkanlığı üstlenmek, ‘örgütsel faaliyetlere katılmak’ ve ByLock kullanmakla suçlanmıştı.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi 2017 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü Gülen cemaatine üye olduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan YARSAV Eski Başkanı Murat Arslan’a vermişti.