Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Hakan’a mektup! Sen koskocaman bir kötülük makinesine dimdik, tek başına direniyorsun

by aktifhabercom
April 10, 2021
Hakan’a mektup! Sen koskocaman bir kötülük makinesine dimdik, tek başına direniyorsun
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

March 31, 2026
5.2k
Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

March 31, 2026
5.4k

“Bu mektubu yazma nedenim, bir gün yetişkin bir adam olduğunda okuman ve doğduğun, büyümekte olduğun ülkenin nasıl bir ülke olduğunu, vatandaşı olduğun devletin nasıl bir devlet olduğunu, içinde yer aldığın toplumun nasıl bir toplum olduğunu anlaman”


Hakan’cığım, merhaba oğlum. Bağışla, sana oğlum diyorum, çünkü aşağı yukarı senin yaşlarında bir oğlum var. Adı Deniz Ege. Ben ne zaman senin internetteki fotoğraflarına baksam, aklıma hep kendi oğlum geliyor. Sana da bu nedenle oğlum dedim, umarım alınmazsın.

Sana bu mektubu yazma nedenim, bir gün yetişkin bir adam olduğunda okuman ve doğduğun, büyümekte olduğun ülkenin nasıl bir ülke olduğunu, vatandaşı olduğun devletin nasıl bir devlet olduğunu, içinde yer aldığın toplumun nasıl bir toplum olduğunu anlaman.


Aslında sen benim oğlum olsan, sana hep “aslan oğlum benim” derdim. Tıpkı kendi oğluma dediğim gibi! Çünkü sen koskocaman bir kötülük makinesine dimdik, tek başına direniyorsun. Ve sana kötülük edenler, mücadele ettiğin hastalıktan çok daha tehlikeliler. Çünkü hastalığının bir aklı ve bir vicdanı yok, ama sana ve güzel ailene kötülük edenlerin aklı da vicdanı da var. Çünkü onlar, her ne kadar kelimenin derinlemesine anlamını hak etmeseler de, insan! Evet, oğlum, sen işte onlara karşı direniyorsun. Seni bir hastane köşesinde anneciğinden ve babacığından mahrum bırakan kötülüğe, o kocaman gözlerinle masum ve kırgın bakarken, “Ben sadece küçücük bir insan yavrusuyum!” diyorsun.

Doğduğun o ülkede, insanlar aslında kötü doğmazlar. Her yerde olduğu gibi, doğduklarında hiçbiri kötü değildir. Onları kötü yapan, onlara kötü olmayı öğretenlerdir. İnsanlara kötü olmayı öğretiyorlar, Hakan. Bunu çok, ama çok uzun zamandır yapıyorlar. Ve insanlar kötülüğü normalleştiriyor, onu kanıksıyor, onu diğer insanlara yayıyor. Diğer insanlara kötülük yapıyor, bunun normal bir şey olduğunu sanıyor. Kötülüğü haklı çıkartıyor, kötülüğü gerekli gösteriyor, kötülüğü meşrulaştırıyor. Kötü olmanın gerekliliğine kendini inandırıyor. Ve eninde sonunda kendi de kötülüklere uğruyor. Uğrayacak! Çünkü kötülük bulaşıcı bir hastalık gibidir. Yayıldıkça yayılır. Her bir kötülük, biraz daha, biraz daha, biraz daha iyiliği yok eder.

Oysa hiç kimse kötülüğün iyi bir şey olduğuna inanmaz. Herkes bilir ki, kötülük iyiliğin tam zıddıdır. Kötülük yapanlar da kötülük bulur. İyilik ne kadar güzelse kötülük o kadar çirkindir. Senin doğduğun toplum, oğlum, çirkinleşen insanların kendi kendilerine yarattığı bir korkunç cehenneme döndü! Bu cehennemin ateşi, sadece başkalarını yakmaz; gün gelir o cehennemi yaratan kötü insanları da yakar. Öyle ki aslında onlar fark etmeseler de, her bir kötü insan, kendisini o cehennemi yakan bir oduna dönüştürür. Başkalarına acı verirken, aslında kendini yakar, kendi ruhunu yok eder. Kötülükler toplumunda aslında hiç kimsenin mutluluğuna imkân yok.

Bak ne diyeceğim Hakan: Çocuklara eziyet edenler hiç iflah olmaz! Kötü öyle bir şeydir ki, kötünün hep daha kötüsü de olur. En kötüsü ama kimdir, söyleyeyim mi sana? Çocuklara eziyet edenlerdir! Çünkü çocuklar, bizim içimizdeki en saf duyguların kaynağıdır. Çocuklar, tümüyle iyiliktir. Biz çocukların masum olduğuna inanan yetişkinlerin canı, en çok kötüler çocuklara dokunduğunda yanar. İyi insan, çocukların kimin çocuğu olduğuna, annelerinin babalarının inancına, onların hatasına, milliyetine, dinine, düşüncesine, günahına veya sevabına, gücüne veya güçsüzlüğüne bakmaksızın, onları koruma içgüdüsüyle donanmıştır. Bu, ağlayan bir bebek duyduğumuzda, üzülen bir çocuk gördüğümüzde hemen ortaya çıkar. İnsan olmanın, yardımlaşmanın, işbölümünün, kader ortaklığının temeli, masum çocukların bize duydukları ihtiyaçtır.

Her canlı, çocuklarını korur. İnsan, tüm çocukları korur. Hatta insan, doğan hayvan yavrularını bile korumak ister. Ama sorun şu ki, Hakan, insan doğumla insan olur da, insan kalmak için başka ölçütler lazımdır. Biz insanlıktan vazgeçenlerle mücadele ediyoruz, oğlum. Sen, yüz binlerce mağdurla beraber, insan olmaktan vazgeçenlerin zulmüne uğruyorsun. Ve zulmedenler sayıca çoklar. İnanılmaz çoklar! İşte bu nedenle oğlum, şanssızsın. Ama yalnız değilsin. Kötüler ne kadar çok olsa da, herkes kötü olmaz. Ve işin güzel tarafı, kâinatın kurulu düzeninde, iyiler bitmez. Dahası, azalsalar da, az olsalar da, azınlık olsalar da, hep haklı olan onlardır. Evet, kâinatta haklı ve haksızlar vardır.

Kötülerin otoriteleri salt eziyete, acı çektirmeye yetiyor. Ama emin ol, acıları dindiren de bir otorite var. Kötüler nefretlerine yenik düşmüşler; ama bilmedikleri, dağın, taşın, kurdun, kuşun içinde gizli olan sonsuz bir sevgi var ki o en başta çocukları esirger, nefreti sonsuz sevgisiyle boğar. Kötüler yaptıkları hep yanlarına kar kalır sanır, oysa onların azametleri ve şatafatları, makamları ve paraları aslında mutlak iyilik karşısında hiçbir anlam ifade etmez. Yani, hayatın ana prensipleri aslında çok basit, Hakan. Hayat, doğumdan ölüme sürekli, her gün, bıkmadan, usanmadan safını belli ettiğin bir yolculuktan başka bir şey değil. Senin her bir gözyaşın, oğlum, onların kötü dünyalarındaki boğulacakları tufanın yağmur damlaları olacak. Senin canını yaktıkları her eziyetin, evrenin yankılarında mutlaka bir geri dönüşü olacak. Güçsüzlerin elinden tutan, zayıfları kaldıran, hastaları iyileştiren, acıları dindiren, seni asla yalnız bırakmayacak. Nefret yenilecek, iyilik ve sevgi en sonunda kazanacak. Buna inanıyor musun? Sakın buna olan inancını kaybetme. Kötülerle mücadelede, kötülerin yaptıklarına kötülerin yaptıkları gibi cevap verme. Esas kötülerle mücadele edenlerin iyi kalmayı başarmaları lazım; yoksa günün sonunda kötüler kazanır. Kötüleri onlar gibi olarak yenmek, kötülüğü yok etmez çünkü. Sadece kötülüğü bir taraftan diğer tarafa aktarır. İyilikle kötülüğün mücadelesinde en çetin şey budur. Her türlü kötülüğe karşı iyi olmaya devam etmek; asıl mücadele bu.

Bugün ülken, senin doğduğun, bugüne dek yaşadığın topraklar, kötülüğün en fazla ete kemiğe büründüğü yerlerden biri. İnsanlar iyiliği unuttu. Belki de onu hiç tanımıyordu. Onlara hep iyiliğin kendileri gibi olanlar, kendilerinden olanlar için olduğu öğretildi. Onlara kendileri gibi olmayanların değersiz olduğu, eşit olmadığı, onların var oluş hakları bile olmadığı, sevgiyi ve merhameti hak etmedikleri söylendi. Onlar bu mesajlara inandırıldı, bu mesajlarla mutlak iyilikten uzaklaştırıldı, iyiliği salt kendileri gibi olanların hak ettikleri bir şeye indirgedi. Böylece iyilik zannettikleri, zaten kötülüğe dönüşmüş oldu. Çünkü sadece bir grup için olan iyilik, gerçek iyilik olamaz. Birilerine iyilik görünüp diğerlerine kötülük olan şey, kötülük olur. Çünkü kötülük, çarpmada sıfır gibidir. Dokunduğunu kendisi ile aynı kılar. İyilik ya herkes için vardır, ya da yoktur. Kötülük, yarışı bu nedenle iyiliğe karşı hep biraz önde götürüyor gibi görünür. Fakat mutlak iyilik mutluluk kaynağıdır. Ve bu, iyilerin en büyük silahıdır. Kötülere bile yapılacak iyilik, kötülüğün gücüne en büyük zararı verir. Karanlık ne kadar artarsa, karanlıktaki ışık o kadar parlaktır. Kötülük bir toplumu ne kadar koyu bir karanlığa bürürse, en küçük bir iyilik bile bir güneş gibi parlar. Bu nedenle iyilik kötülükten çok daha güçlüdür, Hakan. Sen işte şu an o küçücük ışıksın ve bizler gibi ezilenler için en parlak güneşsiz, oğlum.

Lütfen mücadelene devam et, Hakan. Ve hastalığını yen! Anneciğin ve babacığın ile upuzun, mutlu yılların olsun. Bir zincirleme reaksiyon gibi, tüm Türkiye senin sevginden kendine sevgi devşirsin. Sen bu mektubu uzun, çok uzun yıllar sonra okurken, yaşadığın ülke artık kötülükler diyarı değil, sevginin ve mutluluğun diyarı olsun.

Prof. Dr. Mehmet Efe Çaman / TR 724

ShareTweet
Previous Post

‘128 milyar dolar nerede?’ afişlerine ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ soruşturması

Next Post

Ankara’da, temeli kayan apartman nedeniyle 21 bina boşaltıldı

İLGİLİHABERLER

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi
GÜNDEM

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

March 31, 2026
5.2k
Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı
GÜNDEM

Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

March 31, 2026
5.4k
CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 31 Mart günü yapıyor ya, mafya mısınız lan siz?
GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 31 Mart günü yapıyor ya, mafya mısınız lan siz?

March 31, 2026
5.2k
”Rapor neden açıklanmıyor?” Perinçek, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait C-130 kargo uçağının İsrail tarafından vurulduğunu öne sürdü
GÜNDEM

”Rapor neden açıklanmıyor?” Perinçek, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait C-130 kargo uçağının İsrail tarafından vurulduğunu öne sürdü

March 31, 2026
5.3k
Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek
GÜNDEM

Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek

March 31, 2026
5.1k
Açıklama yapmasına izin verilmedi: Mustafa Bozbey’in gözaltına alındığı anlar ortaya çıktı
GÜNDEM

Açıklama yapmasına izin verilmedi: Mustafa Bozbey’in gözaltına alındığı anlar ortaya çıktı

March 31, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

March 31, 2026
5.2k
Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

March 31, 2026
5.4k
AB’nin enerji faturası bir ayda 14 milyar avro arttı

AB’nin enerji faturası bir ayda 14 milyar avro arttı

March 31, 2026
5.3k
Türk-İş: Yoksulluk sınırı 106 bin 817 lira

Türk-İş: Yoksulluk sınırı 106 bin 817 lira

March 31, 2026
5.3k
Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek

Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek

March 31, 2026
5.1k
Volkan Konak, ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı

Volkan Konak, ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı

March 31, 2026
5.1k
Kuzgunlar kurtları neden takip eder?

Kuzgunlar kurtları neden takip eder?

March 31, 2026
5.1k
Milli maç öncesi askeri casus krizi: Antrenmanı videoya aldı

Milli maç öncesi askeri casus krizi: Antrenmanı videoya aldı

March 31, 2026
5.3k
Koruma kararı verilen karısı dahil dört kişiyi öldürdü

Koruma kararı verilen karısı dahil dört kişiyi öldürdü

March 31, 2026
5.2k
Öcalan kendisi için yapılan konuta henüz taşınmamış

Öcalan kendisi için yapılan konuta henüz taşınmamış

March 31, 2026
5.2k
Bütün gece uyutmadılar: A Milli Takım’a gece yarısı havai fişekli taciz

Bütün gece uyutmadılar: A Milli Takım’a gece yarısı havai fişekli taciz

March 31, 2026
5.2k
Savcı, İmamoğlu’nun özel kalem müdürü Kasapoğlu’na tahliye istedi

Savcı, İmamoğlu’nun özel kalem müdürü Kasapoğlu’na tahliye istedi

March 31, 2026
5.1k
Türkiye’de 5G saatler sonra aktif edilecek: Telefonlarınızda hemen yapmanız gereken ayarlar

Türkiye’de 5G saatler sonra aktif edilecek: Telefonlarınızda hemen yapmanız gereken ayarlar

March 31, 2026
5.1k
ABD ve İsrail’in başlattığı savaş üniversitelere sıçradı: İran’da 21 kurum hasar gördü, Körfez’de uzaktan eğitime geçildi

ABD ve İsrail’in başlattığı savaş üniversitelere sıçradı: İran’da 21 kurum hasar gördü, Körfez’de uzaktan eğitime geçildi

March 31, 2026
5.1k
Özkan Yalım’ın mal varlığına el konuldu

Özkan Yalım’ın mal varlığına el konuldu

March 31, 2026
5.2k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.