Geçen yıl açılışı yapılan ve günlük 45 bin araç garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nde bir araya gelen CHP Gençlik Kolları zamları protesto etti. Günlük garanti araç başına 15 euro+KDV ücret belirlenen köprü açıldığında 16 lira olan euro bugün 30 liraya dayandı. Garanti ücret de 280 liradan bugünkü kur ile 500 liranın üzerine çıktı. CHP’li gençler, yıllık 16 milyon 425 bin garanti araç sayısı için geriye kalan 14 milyon 225 bin aracın arasının hazineden ödendiğini dile getirdi.
Geçen yıl açılışı yapılan ve günlük 45 bin araç garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nde bir araya gelen CHP Gençlik Kolları zamları protesto etti. Günlük garanti araç başına 15 euro+KDV ücret belirlenen köprü açıldığında 16 lira olan euro bugün 30 liraya dayandı. Garanti ücret de 280 liradan bugünkü kur ile 500 liranın üzerine çıktı. CHP’li gençler yıllık 16 milyon 425 bin garanti araç sayısı için geriye kalan 14 milyon 225 bin aracın arasının hazineden ödendiğini dile getirdi.
18 Mart 2022’de açılan ve günlük 45 bin araç garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nde bir araya gelen CHP Gençlik Kolları, ellerinde pankartları ile zamları protesto etti. Duvar’dan Seçkin Sağlam’un aktardığına göre günlük garanti araç başına 15 euro + KDV ücret belirlenen 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü açıldığında 16 lira civarında olan euro bugün, 29 lirayı aşmış durumda.
Garanti ücret, o gün 280 liraya denk gelirken bugünkü kur ile 500 liranın üzerine çıkıyor. Köprünün ilk bir yılında 2 milyon 200 bin araç geçtiğini ifade eden CHP’li gençler, yıllık 16 milyon 425 bin garanti araç sayısı için geriye kalan 14 milyon 225 bin aracın arasının hazineden ödendiğini dile getirdi.
CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Güzel “Bugüne kadar köprüden geçeceği garanti edilen her 8 araç için sadece bir aracın geçtiğini anlıyoruz. Yani köprüden geçmeyen her 7 araç için aracı olsun olmasın vatandaşımızın parası köprüyü yapan şirketlere ödeniyor” dedi.
‘KAMUNUN BORÇ YÜKÜ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR’
Hazine’nin ilk bir yılda, köprüden geçmeyen 14 milyon 225 bin araç için köprüyü yapan firmalara 251 milyon 782 bin 500 euro, bugünkü kur ile 7 milyar 434 milyon lira ödeme yaptığını dile getiren Güzel, “Köprüden geçen de geçmeyen de geçiş ücretini ödüyor. “Bu tarifeyle birlikte yüklenici firmalar, sözleşmede belirlenen ücreti Euro Bölgesi enflasyonuna göre güncelliyor. Köprüdeki kur garantisi, kamunun borç yükünü her geçen gün artırıyor” ifadelerini kullandı.
‘SÖZLEŞMEYİ NEDEN EURO ÜZERİNDEN YAPTINIZ?’
Güzel ayrıca, “Hükümetin iş bilmez politikaları yüzünden bu halkın köprüden geçeni de, geçmeyeni de doğrudan ve dolaylı olarak ödeme yapıyor. Anlamadığımız diğer bir nokta sözleşmenin neden Euro üzerinden yapıldığı? Hani Türk Lirası’nı çok seviyordunuz? Hani onların doları eurosu varsa? Bizim Allah’ımız vardı. Biz köprüye karşı değiliz, ama köprü üzerinden bu halkın her gün soyulmasına karşıyız.
Yapılan inşaat modeli ile birilerini zengin etmenize karşıyız. Neden geçmişte yapılan köprüler gibi Devletin kendi imkan ve kaynaklarıyla, daha az para ödeyerek, hazineye yük bindirmeden bir köprü yapamadık. Aslında nedeni çok açık. Mesele köprü yapmak, köprüden geçmek de değil. Mesele köşeyi dönmek” dedi.(karar)