Almanya’dan Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki olası askeri harekatı için, “Vahim sonuçları olur” uyarısı gelirken, Frans’dan çok daha ağır bir açıklama geldi.
Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye bir askeri müdahalesinin IŞİD’in yeniden güçlenmesinin önünü açacağı belirtildi.
Fransa, Türkiye’nin bölgeye askeri bir saldırıda bulunması ihtimaline en sert tepki veren ülkelerden biri oldu.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ankara’ya, Kuzey Suriye’ye yönelik tek taraflı bir operasyondan kaçınması çağrısı yaparken, böylesi bir harekatın IŞİD’in yeniden güçlenmesinini önünü açacağı uyarısında bulundu.
ABD’de Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve Trump yanlısı olarak bilinen kimi Kongre üyeleri de dahil çok sayıda ABD’li siyasetçi, Türkiye’ye ‘Kuzey Suriye’ye bir operasyon düzenleme’ çağrısı yaparken, Fransa’dan, bir askeri harekatın çok ağır insani sonuçları olacağına dikkat çekildi ve bu durumun IŞİD’e yarayacağının altı çizildi.
Fransa’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’yi, parçası olduğu DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon’un menfaatlerine aykırı olacak ‘tek yanlı’ bir harekette bulunmamaya çağırıyoruz” denildi.
Türkiye’nin herhangi bir müdahalesinin oldukça önemli insani sonuçlarının olacağının vurgulandığı açıklamada, “Böylesi bir eylem, mültecilerin geldikleri bölgelere geri güvenli ve gönüllü dönüşlerini mümkün kılacak koşulların bir araya getirilmesine izin vermeyecektir” uyarısı yapıldı.
IŞİD tehdidine dikkat çekilen açıklamada, IŞİD’lilerin ‘suç işledikleri yerde yargılanması’ ilkesinden yana olunduğu hatırlatıldı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda tek taraflı askeri operasyon düzenleyeceği haberinden derin endişe duyuyoruz. Türkiye’yi, parçası olduğu “IŞİD’e Karşı Küresel Koalisyonun” çıkarlarına aykırı bir girişimden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.