Türkiye’nin üzerine düşeni yapması için baskının arttığını vurgulayan Pekka Haavisto, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin temmuz ayında Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’nden önce gerçekleşmezse bunun Rusya’nın yararına olup olmayacağının sorgulanmasını istedi. ”O zaman NATO’nun açık kapı politikası daha net sorgulanmaya başlayacaktır.” uyarısında bulundu.
TÜRKİYE’NİN TUTUMU RUSYA’YA DESTEK
Aalto Üniversitesi siber güvenlik profesörü ve Askeri Bilimler Doktoru Jarno Limnéll de Twitter hesabından Türkiye’nin bir NATO ülkesi olarak güvenilirliğinin test edildiğini yazdı. Türkiye’nin amacının Finlandiya ve İsveç’in üyeliğini geciktirmek olduğunu ileri sürdü. Limnéll, Türkiye’nin bu ülkelerin NATO’ya katılımını onaylamayı kasıtlı olarak geciktirmesinin Rusya yanlısı bir eylem olarak görülebileceğini belirtti.
Finlandiya Dış Politika Enstitüsü (FIIA) araştırmacısı Henri Vanhanen ise Verkkouutiset’e ”Türkiye’nin hukukun üstünlüğüne aykırı iade taleplerinin kabul edilemeyeceği biliniyor. Üyelik kriterlerini karşılayan bir ülke sonsuza kadar beklemek zorunda kalamaz. Bu, Avrupa’da Finlandiya’nın sınır komşusu bir ülkede savaş varken NATO’nun ortak savunma planlarının engellenmesi anlamına gelir.” açıklamasında bulundu.
Henri Vanhanen, önümüzdeki aylarda hem Finlandiya’da hem de Türkiye’de seçimlerin olmasının işleri karıştırdığını belirtti: “Türk hükümeti Finlandiya seçimlerini bekleyebilir, öte yandan Türkiye’deki seçimler Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerinin gündeme gelmesini geciktirebilir. Türkiye üzerindeki baskının daha da artması için Macaristan’ın üyelikleri onaylaması gerekecek. Türkiye’nin üyelikleri onaylaması iyimser bir tahminle NATO Vilnius Zirvesi’nden önce gerçekleşebilir. Ancak konu Türkiye olduğunda tüm sürprizlere hazırlıklı olmak gerekir.”