Sosyal medyadan lüks yaşamına dair yaptığı paylaşımlarla tanınan Dilan Polat ve eşi Engin Polat için MASAK harekete geçti. Muhammed Yakut, ifşa videolarında Polatların mail order yöntemiyle kara para akladığını öne sürmüştü.
Son genel seçimler öncesi iktidar mensubu siyasi isimlere yönelik yolsuzluk ve rüşvet ithamında bulunan Muhammet Yakut’un Polat ailesi ile ilgili ifşaları Malî Suçları Araştırma Kurulu’nu (MASAK) harekete geçirdi.
Sosyal medyadan lüks hayatına dair kareler paylaşan Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın “mail order” yöntemi ile kara para akladığı iddia ediliyor.
Kronos’ta yer alan habere göre, MASAK, Polat çiftinin mal varlığına tedbir konulmasına dair raporu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etti.
MAIL ORDER YÖNTEMİ NEDİR?
Mail order; kredi kartı hasar aldığında, POS cihazında internet/elektrik kesintisi olduğunda veya müşterinin yanında kredi kartı olmadığında ödeme yapılmasını mümkün kılıyor.
POS cihazı ile aynı ortamda olunmasa bile mail order sayesinde ödeme tamamlanabilir. Bunun için kredi kartı sahibinin mail order ödeme yöntemine onay vermesi şart. İnternet bankacılığı veya müşteri hizmetleri vasıtası ile mail order talimatı verilebiliyor.
MANUEL ŞİFRE
Kredi kartı numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu manuel olarak POS cihazına girilerek, ödeme yapılabilir. Bir diğer yöntem ise form kullanmak.
Mail order formu üzerinde kredi kartı sahibinin kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri ve ödeme tutarı yazar. Alışverişin yapıldığı mağaza müşterinin imzasının olduğu form mukabilinde ödeme kabul edebilir.
Form doldurulması veya bilgilerin işletme ile paylaşılması mail orderın dezavantajları arasında sayılabilir. Bunun için de hem işletme hem de müşteri kendini korumaya almalıdır.
MAIL ORDER İLE KARA PARA AKLAMA
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; kara para aklama yöntemleri arasında mail order, posta ve çevrimiçi yollar öne çıkıyor.
Gerçekte sipariş edilmemiş ürünler için ödeme yapılıyor veya sahte faturalar keserek mail order üzerinden para transfer ediliyor. İşleme onay veren işyeri sahibi nakit tutarının bir kısmını komisyon olarak kesiyor.
Fatura mukabilinde nakit ödemeyi işyerine yapan kişi böylece kara parayı sisteme aktarıyor. Örneğin 1 milyon dolarlık alışveriş yapmış gibi görünüyor.
İKİ TARAF DA İŞLEMİN FARKINDA
Mağaza sahibi bankadan ödemeyi aldığında yüzde 10 civarında komisyonu keserek 900 bin doları mail order talimatı veren şahsa iade ediyor.
Para hareketleri sayesinde milyonlarca dolar aynı mağaza veya şirket tarafından farklı ürün ya da hizmet bedeli olarak bankadan alınıyor.
Kredi kartı sahibi vadesi geldiğinde borcunu bankaya ödediğinde aklama işleminde son halka da zincire eklenmiş oluyor.
Sipariş edilmemiş ürünler sipariş edilmiş gibi gösterilerek para aktarımı yapılıyor. Ürünler daha sonrasında iade ediliyor ve sahte fatura kesilerek para alınıyor.
Bir diğer yöntem ise; sahte ürünleri satın almak ve sonrasında ürünleri gerçek ürünler gibi satmak.
İllegal paranın aktarıldığı bir diğer yöntem de sahte faturalar kesmek. Sahte fatura keserek, kara paranın sahibinden para talep ediliyor. Böylelikle kişi/şirket, alışveriş yapmış gibi parayı fatura kesen kişi/şirkete aktarıyor.
MAIL ORDER FORMUNU HER MAĞAZADA DOLDURMAYIN!
Ödeme yapan kişinin kimliğinin tespit edilememesi ve kimliğinin doğrulanması için herhangi bir imkân bulunmaması kara para aklamak isteyenleri tarafından istismar ediliyor.
Para gönderme işleminin nereden gerçekleştiğinin bilinmemesi ve işlemler için herhangi bir kaydın tutulmaması da mail order yöntemini kara para aklamak isteyenler için avantajlı hâle getiriyor.
Mail order ile ödeme yapılacaksa form gönderilen ve kredi kartı bilgilerinin paylaşıldığı muhatapların ticarî geçmişlerine bakılması gerektiği belirtiliyor.
İlle de mail order yöntemi tercih edilecekse harcama limitlerini baştan tespit etmek dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarına karşı teminat olabilir.