YSK’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 19 ilde sandık taşıma ve birleştirme kararı, dış basında da tartışılmaya devam ediyor.
İngiliz Financial Times’ın Türkiye muhabiri Laura Pitel’in imzasıyla yayımlanan haberde, hükümetin güvenlik gerekçesiyle bu kararı aldığını söylediği, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ise bunu kendilerine yönelik desteği azaltma girişimi olarak yorumladığı belirtiliyor.
Haberde, Diyarbakır’ın Dadaş Ağılı köyündeki seçmenlere sandık taşıma ve birleştirme kararına ilişkin görüşleri soruluyor.
İsmini vemek istemeyen bir kadın, “Kürt partisini desteklediğimiz için bu oldu. Yaşlıların ve hastaların oy vermeye gidememesini umuyorlar” diyor.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre haberde, sandıkların taşındığı illerde HDP’nin yüksek oranda oy aldığına dikkat çekiliyor.
Seçimde kritik rol oynayacak olan HDP’nin yüzde 10’luk barajı aşarak TBMM’ye girmesi halinde, AKP’nin Meclis’teki çoğunluğu kaybedebileceği de vurgulanıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “HDP’nin baraj altında kalması, bizim daha iyi bir noktaya gelmemiz demektir” ifadelerinin yer aldığı kapalı video kaydı da yine haberde değinilen konu başlıkları arasında.
HDP’li yetkililer onları yüzde 10’un üzerine taşıyacak desteğe sahip olduklarına inanıyorlar. Ancak oylarını azaltmak için hükümetin el altından işler çevireceğinden korkuyorlar” denen haberde HDP’nin Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı’nın, “Kayıtlı yüzde 10’luk oyumuzun olması için, yüzde 15 oranında oy almamız gerektiğine inanıyoruz” görüşleri aktarılıyor.
Seçim günü, köydeki 265 seçmen, köy korucuları tarafından gözetilen başka bir köyde oy kullanabilmek için 20 dakikalık bir araba yolculuğu yapmak ve askeri kontrol noktalarından geçmek zorunda.
Haberde, Dadaş Ağılıların 1990’lı yıllarda köy korucuları tarafından kaçırıldıklarını anlattıkları, bu nedenle sorunlar çoğunlukla yatışmış olsa da düşmanlığın devam ettiği kaydediliyor.
Bölge halkının pek çoğu oy kullanmaya kararlı, ancak oy kullanma noktasına ulaşabilme konusunda endişeli. Çoğunun arabası da bulunmuyor.
Haberde, Kürtlerin geleneksel olarak Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) düşmanca algıladıkları, ancak seçimlerin 2. tura kalması halinde oylarını Muharrem İnce’ye verebilecekleri kaydediliyor.