Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Taliban açıklamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Sosyal medyada açılan #SensinTaliban etiketiyle 30 binin üzerinde mesaj atıldı.
Taliban’ın kadınları kırbaçlaması, hırsızlık yapanların ellerinin kesilmesi fotoğrafları paylaşıldı. Erdoğan’ın Afganistan’da İslâmi gruplardan Hizb-i İslâmî lideri Gulbeddin Hikmetyar’ın dizinin dibindeki fotoğrafı da dolaşıma sokuldu.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan Kabil Havalimanı’nı işletmek için Taliban ile anlaşabileceklerini söyledi. Erdoğan, “Taliban’ın bu görüşmeleri Türkiye’yle çok daha rahat yapması lazım, çünkü Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok” ifadeleri kullandı.
Erdoğan’ın açıklamaları üzerine Türkiye’de internet arama motorlarına en çok yazılan kelime Taliban oldu. Peki Taliban nedir?
PEŞTUNLARDAN OLUŞAN SÜNNİ İSLAMİ GRUP
Arapça bir kelime olan Taliban, öğrenciler anlamına geliyor. Afganistan’ın en kalabalık etnik grubu Peştunlardan oluşan Sünni İslami grup kendilerini Afganistan İslam Emirliği olarak tanımlıyor. Sovyetler Birliği’ne karşı Afganistan’da verdiği mücadeleyle adını dünyaya duyuran Taliban, 1989’da Rusya’nın Afganistan’dan geri çekilmesinden sonra 1996’da Afganistan’ın hükûmet merkezi Kâbil’in kontrolünü ele geçirdi.
USAME BİN LADİN VE TALİBAN
Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden finansal yardım alan Taliban, Afganistan’ın Kuzey kısmını tamamen kontrol altına aldı. ABD’deki ikiz kulelere yönelik 11 Eylül 2001 saldırılarıyla Taliban’ın kaderi de değişti. ABD, 11 Eylül saldırısından sorumlu tuttuğu Usame bin Ladin’i Taliban’ın koruduğunu gerekçe göstererek Taliban’ı iktidardan uzaklaştırdı. 2004 yılında Taliban yeniden organize olarak ABD ve Müttefiklerine karşı direnişe geçti.
ŞERİATA DAYALI ANAYASAL SİSTEM
Afganistan’da Taliban’ın iktidarda olduğu 1996-2001 yılları arasında özgürlükler kısıtlandı, okullar kapatıldı. Şeriata dayalı anayasal sistem yürürlüğe girdi. Şeriatın gündelik hayatta uygulandığını takip etmek için Emr-i bil Maruf (iyiliği emretme) Bakanlığı oluşturuldu.
KIZ ÇOCUKLARININ OKULA GİTMESİ YASAK
Hayatın her alanından soyutlanan kadınların çalışması, kız çocuklarının okula gitmesi ve eğitim alması tamamen yasaklandı. Kadınlara peçe zorunluluğu erkeklere ise takke ve sakal mecburiyeti getirildi. Sakalını kesenler için 6 aydan başlamak üzere hapis cezası verildi. Yüzü görülen kadınlar kırbaçlandı.
Sayın Erdoğan “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok” diye bir açıklama yapmış..
Türkiye Cumhuriyeti Laik ve Laik kalacaktır.