Emniyet Genel Müdürlüğü, kokainin Güney Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya sevkinde Türkiye üzerinden yeni bir rota oluştuğunu açıkladı.
Dr. Turgay Karagöz, milyarca dolarlık uyuşturucu rotasının Türkiye’ye kaydırılmasının verilen bir garanti sonucu gerçekleşmiş olabileceğine işaret etti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, kokainin Güney Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya sevkinde Türkiye üzerinden yeni bir rota oluştuğunu açıkladı.
Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın Twitter hesabından, Güney Amerika’dan sevk edilen kokainin Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya dağıtımını içeren rota ile 2016-2020 yıllarında kokainle mücadele verilerini içeren grafiğin yer aldığı paylaşım yapıldı.
Türkiye’de 2020 yılında 159. 268 uyuşturucu olayı gerçekleştiğini , bunlardan 2 bin 673’ünün kokain maddesiyle ilgili olduğunu ve bin 961 kilo kokain yakalandığı belirtildi.
Paylaşımda, Güney Amerika’dan sevk edilen kokain maddesi bakımından, Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya doğru yeni bir rota oluştuğu belirtildi.
Güney Amerika’dan sevk edilen kokain maddesi bakımından, Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya doğru yeni bir rota oluşmuştur. pic.twitter.com/PVPVKXYZ64
— Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (@NarkotiksmDB) May 21, 2021
‘TÜRKİYE KOKAİN SEVKİNDE BASAMAK NOKTASI HALİNE GELDİ’
Daire Başkanlığının, Avrupa Birliği ulusal temas noktası olduğu ifade edilen paylaşımda, her yıl “Türkiye Uyuşturucu Raporu” yayımlandığı belirtildi. Son iki yıldır yayımlanan raporlarda, Güney Amerika’dan Avrupa’ya sevk edilen kokain maddesi bakımından Türkiye’nin basamak haline geldiğinin delilleriyle vurgulandığı aktarılan paylaşımda, şunlar kaydedildi:
“Yıllara göre ülkemizde ele geçirilen kokain miktarı ve müdahale edilen uyuşturucu olay sayıları artmasına rağmen kokain bazlı olay sayısı düşmektedir. Bu da ülkemizin kokain konusunda transit/basamak konumuna geldiğinin göstergelerinden biridir. Türk kolluk birimleri, ülkemizin içinde bulunduğu uyuşturucu tehdidinin farkındadır ve polisinden jandarmasına, sahil güvenlik unsurlarından gümrük muhafaza ekiplerine kadar, samimiyetle mücadele etmektedir. Yapılan uyuşturucu yakalamalarından endişe yerine, memnuniyet duymak gerekir. Çünkü narkotik suçlar, kolluk müdahalesiyle ortaya çıkarılabilir.”
‘NASIL BİR GARANTİ ALDILARDA ROTAYI KAYDIRDILAR’
Organize suçlarla ilgili akademik çalışmalar yapan ve eski emniyet mensubu olan Dr. Turgay Karagöz, uyuşturucu ticaret yollarının kendi kendine oluşmadığına işaret ederek, “Adamlar milyarlarca dolarlık ticaretin rotasını ne oldu da Türkiye’ye kaydırdı? Nasıl bir garanti aldılar da, rota kaydırma gibi yepyeni riskler barındıran bir karar verdiler?” dedi.