Prim günü süresini doldurmuş emeklilik bekleyen yüz binlerce kişi…
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) diye bilinen vatandaşların yıllarca beklemeden emekli olabilmesi için Meclis’te düzenleme yapılması gerekiyor. Bazı partiler, 24 Haziran seçimi öncesinde EYT sorununu çözmek için vaatte bulunmuştu.
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da konuyla ilgili kanun teklifini kısa süre önce TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Teklif yüzbinlerce EYT mağdurunu bir kez daha umutlandırdı.
![](http://ipahaber.com/wp-content/uploads/2018/09/emek.png)
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, konuyla ilgili açıklamasında sosyal güvenlik kanununda yapılan değişikliklerle aylığa hak kazanma şartlarının zorlaştırıldığını söyledi.
“DEVLETİMİZ MAĞDURİYETİ ÇÖZMELİ”
Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kişinin bu sebeple emekli olamadığını vurgulayan Kurnaz şunları ifade etti:
“Belli yaşa gelen bu kişiler işverenlerin kendilerini verimsiz görmesi nedeniyle işinden olup, gelirsiz kalabiliyor. Devletimiz yaş dışındaki koşullarını yerine getiren sigortalıların gelirsiz ve sağlık haklarından yoksun kalmaması için bir formül geliştirmeli.”
“MUHALEFETİN DESTEĞİ MEMNUNİYET VERİCİ”
Muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin hazırladığı kanun teklifleri ile destek açıklamalarının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Kurnaz, “Toplumsal bir mağduriyete dönüşen bu sorun, daha fazla vakit geçirilmeden siyaset üstü bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulmalı.” dedi.
65 YAŞ SINIRINI AKP HÜKÜMETİ GETİRDİ
AKP hükümeti tarafından çıkarılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 1 Mayıs 2008 günü ve sonrasında işe girenler 65 yaşında emekli olacak.
1999 yılında ANAP-DSP-MHP koalisyon hükümetinin çıkardığı 4447 sayılı kanun ise emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş sınırını getirmişti.