İstanbul Valiliği, İBB’nin AVM’lere yerleştirilen kiosklarla izinsiz şekilde yardım topladığı gerekçesiyle yasal işlem başlatıldığını açıkladı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu söz konusu girişimi, “Bu şekilde müdahale etme densizliğini göstermek sadece şov.” sözleriyle değerlendirdi.
İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “İBB iştiraklerinden İSBAK A.Ş. aracılığıyla geliştirilen ve İstanbul Vakfı tarafından ilimizdeki iki farklı AVM’ye yerleştirilen kiosklarla, dijital yöntemle yardım toplandığı tespit edilmiştir. Yapılan inceleme neticesinde, bahse konu yardım toplama faaliyetinin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu gereğince izne tabi olduğu, ancak herhangi bir izin alınmaksızın gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.
O VAKIFTAN BİNLERCE İNSANIMIZA BURS VERİLİYOR
Konu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na soruldu. İstanbul Valiliği’nin başlattığı işlem hakkında, “Sadece şov.” ifadelerini kullandı. Üsküdar Meydanı’nda restore edilen 3. Ahmet Çeşmesi’nde gazetecilerin sorularını cevaplayan İmamoğlu, “Arkadaşlarım süreci takip ediyorlar. İstanbul Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, yaklaşık 30 yıldır her belediye başkanının hayır işleri için kullandığı bir vakıf. Bu vakfımız şu an çok güzel işlere imza atıyor. Ne yazık ki aylardır maaşı ödenmemiş personelin olduğu bir şekilde devraldığımız bir vakıftı. Şimdi 100 binlerce insanımıza kurban eti dağıtabilen, binlerce insanımıza burs imkanı sağlayabilen, çok faydalı, eğitim ile ilgili işlere imza atabilen bir vakfa dönüştü.” dedi.
YARDIM TOPLAYAN DİĞER VAKIF VE DERNEKLERE NEDEN AYNI İŞLEM YAPILMIYOR?
Söz konusu vakfın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul halkının vakfı olduğunu anlatan İmamoğlu, şunları söyledi: “İnceleyeceğim, bakacağım ve gerekli kişileri aramaktan imtina etmem, ararım. Valiliğe bu sorumu soracağım. Birçok noktada farklı usullerle yardım toplayan vakıfları, dernekleri görürsünüz. Bunu bazen bir bakkal dükkanının tezgahında, bir marketin kasasının yanında görürsünüz, ben bunlara bir operasyon düzenlendiğini, polisin baskın yapar gibi gidip bu kutuları topladığını hiç yaşamadım.
DENSİZLİK
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait bu burs verme mekanizmasını da biz şeffaf olarak paylaştık zaten. Şeffafça paylaştığımız bir şey ile ilgili bu şekilde müdahale etme densizliğini göstermek sadece şov. Aklı başında olan bir insan, memleketini, memleketinin kurumlarını seven bir insan ‘Alo, saygıdeğer başkanım, şöyle bir eksiğiniz, hatanız var’ uyarıda bulunur. Biz uyarıya göre hareket ederiz. Baskın yapıyorsunuz! Bu insanların yaptıkları hataları görmelerini diliyorum ama göreceklerini de zannetmiyorum.”
LİYAKATSİZ ŞAHSİYET, HADDİNİ BİL!
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, İmamoğlu’nun MOBESE görüntülerinin servis edilmesine ilişkin, “Kimse kendi beceriksizliklerini 48 saat uyumadan vatandaşın yanında olmuş polisimize, jandarmamıza iftira atarak kapatmasın. Herkese düşen işini yapmak.” demişti.
İmamoğlu, Çataklı’nın sözlerine tepki göstererek, “O liyakatsiz şahsiyet Bakan Yardımcılığını yapsın. Ahlaksızlığa doğru adımlar atmasın. Bize hakaret ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne hem laf yetiştiriyor hem de hadsiz bir biçimde askerimize, polisimize laf etmekten bahsediyor. Kim askere, polise laf etmiş? Muhatabım değil, onun bakanı da muhatabım değil. Ben muhatap olunan bütün yargı mensuplarına çağrımı yaptım. Anlaşılıyor ki bakanlık bu işin sorumlusu. Valimize, Emniyet Müdürüne, masanın başında bulunan memura çağrı yapmıştım. Bakan Yardımcısı muhatap olduğuna göre demek ki bu işin sorumlusu bakanlık. Sayın Bakan, derhal bu densiz ile ilgili işleme başlasın. Bu hadsiz ve liyakatsiz Bakan Yardımcısı ile ilgili işleme başlasın ve bizim sorularımıza cevap versin. MOBESE işi basit bir iş değildi.”