Resmi olmayan sonuçlara göre, 23 Haziran Pazar İstanbul seçimlerinin kazananı Ekrem İmamoğlu.
İmamoğlu 4 milyon 741 bin 868, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ise 3 milyon 935 bin 453 oy aldı.
İmamoğlu’nun zaferi sadece Türkiye medyasının değil dünya medyasının da gündemindeydi.
ABD ve İngiltere’de yayın yapan önemli gazetelerin seçim sonucu ile ilgili yaklaşımları ise neredeyse birbirinin aynısı oldu: Kaybeden Erdoğan.
The New York Times Gazetesi, İstanbul seçimlerinde Erdoğan’ın ‘siyasi kariyerinin en büyük mağlubiyeti’ni aldığını yazdı.
Bir başka ABD gazetesi The Wall Street Journal ise, “Bu sonuç iktidar partisindeki sorunları gözler önüne serdi” yorumunu yaptı.
“Türkiye’nin Cumhurbaşkanı İstanbul’daki seçimlerin tekrarında can acıtıcı bir yenilgi aldı” başlıklı haberinde NY Times, “Erdoğan ve partisinin İstanbul’daki 25 yıllık hâkimiyetinin sona erdiğini, karşıtlarının bu sonuçla cumhurbaşkanının yenilmezlik aurasının zarar gördüğünü ve 16 yıllık iktidarının zayıfladığını” söylediğini belirtti.
NY Times, işsizliğin ve enflasyonun da Türk seçmenleri öfkelendirdiğini ve Erdoğan’ın aralarında başkent Ankara’nın da bulunduğu büyük kentleri kaybetmesine yol açtığını kaydetti ve ekledi:
“İmamoğlu, savaşçı ruhuyla tanınan Karadeniz bölgesinden gelmesi ve cana yakın, enerjik tavrıyla Erdoğan’ın gençliğiyle kıyaslanıyordu. Hükümet partisinden duyulan bıkkınlık, yolsuzluk ve kayırmacılık şikayetlerini dikkate alan İmamoğlu temiz ve herkesi kucaklayan bir yönetim vaadiyle seçmenleri kazandı.”
Benzer şekilde WSJ de, sonuçla ilgili, “Erdoğan için can alıcı bir yenilgi” başlığını kullandı.
Gazete, İstanbul’daki yenilginin, Türkiye’nin ekonomik sıkıntılar çektiği geçen yılın ortalarından bu yana AKP’ye verilen halk desteğinin nasıl istikrarlı bir biçimde azaldığına dikkat çektiğini vurguladı.
İngiliz gazeteleri de benzer bir yaklaşım sergiledi ve yenilginin sahibinin Erdoğan olduğunun altını çizdi.
BBC Türkçe’nin derlemesine göre, The Guardian, “Ekrem İmamoğlu, İstanbul Belediye Seçimlerinde AKP’yi mağlubiyete uğrattı” başlıklı haberinde, “seçmenlerin CHP’nin, dini, sınıfsal ve etnik bölünmeleri gideren kampanyasını benimsediğini” yazdı.
Times gazetesi de İmamoğlu’nun seçim galibiyetini “İstanbullu seçmenler Erdoğan’a büyük bir yenilgi yaşattı” başlığıyla okuyucularına duyurdu.
Hannah Lucinda Smith imzalı haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük bir darbe alarak, son 25 yıldır ilk kez İstanbul’u kaybettiği ve karşıtlarının bunun siyasi düşüşünün başlangıcı olduğunu söylediği” aktarıldı.
Alman medyası da benzer bir yaklaşım sergileyerek, Erdoğan’ın siyasi kariyerinin düşüşe geçtiğini vurguladı.
“Erdoğan dönemi sona eriyor” yorumunu yapan gazete, “”Eğer Türkiye gerçekten demokratik bir ülke olsaydı, Erdoğan geçmişteki hizmetlerinden dolayı tebrik edilip güzel bir emeklilik dönemi geçirmesi temmenisinde bulunulurdu. Ama ne Türkiye demokratik bir ülke ne de Erdoğan demokrat bir politikacı. Zira Erdoğan, iktidarı bıraktığı andan itibaren ömrünün geri kalan kısmını Marmaris’te huzurla geçiremeyeceğini biliyor. Hakkında yolsuzluk, Anayasal düzeni bozmak ve diğer bir çok suçlamalarla dava açılacağından emin” görüşüne yer verdi.
Bir başka Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung ise, AKP’nin yenilgisini, “İstanbul tokadı” başlığıyla duyurdu.
DW Türkçe’nin derlediği habere göre, 31 Mart’ta İstanbul seçimleri sonucunun kabul edilmemesinin bugünkü tabloyu doğurduğuna değinen Alman gazetesi, “İstanbul’daki seçim sonucu, ülkenin mali kaynakları bakımından da en büyük kenti olan İstanbul’un muhalefetin eline geçmesini kabullenemeyenler için adamakıllı bir tokat oldu. Seçim sonucu Türkiye’nin geleceği için ümit vaat ediyor. Zira, tüm eksikliklerine rağmen ülkedeki siyasi sistemin demokrasi adına düzeltmeler yapma yetisine sahip olduğunu gösteriyor. Erdoğan’ın iktidarı zirve noktasını artık geride bırakmıştır. Ama bu Türkiye’deki durumun hızlıca düzeleceği anlamına da gelmez. Meclis seçimleri daha 2023’te yapılacak. Erkene çekilmesi durumunda ülkedeki muhalefet başarı için İstanbul seçimlerindeki gibi tek vücut olmak zorunda” ifadelerini kullandı.
Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, gelinen noktayı, “İstanbul’da kontrol kaybı” başlığıyla işaretledi.
Gazete yorumunda, “İktidar partisi (AKP) ve özellikle de partinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul mücadelesini uzun süre ulusal bir soruna yükselterek, kendisine zarar verdi. Çünkü İmamoğlu’nu AKP’den memnun olmayan herkes için bir projeksiyon haline getirdiler. Karizmatik aday şık, barışcıl ifadelerin hakim olduğu kampanyasıyla laik-ulusalcı CHP’nin çekirdek seçmeninin daha da üzerinde bir kesimde rağbet gördü. AKP’nin bunu engelleme ve özellikle de İstanbul’da yaşayan Kürtleri İmamoğlu’ndan uzak tutma konusundaki geç girişimi, hazin biçimde başarısız oldu” görüşüne yer verildi.