Almanya ile Türkiye arasında daimi bir gerilim sebebi olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bu kez de Müslüman Kardeşler ile temasları nedeniyle eleştirilerin odağında.
DW Türkçe’nin haberine göre, DİTİB, geçtiğimiz günlerde Köln’de bir toplantı yaptı ve Müslüman Kardeşler üyesi iki temsilciyi toplantıya çağırdı.
Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir bu durumu eleştirdi ve olup biteni, ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun kolunu Avrupa’ya uzatması’ olarak yorumladı.
Stuttgarter Nachrichten ve Stuttgarter Zeitung’a konuşan Özdemir, Erdoğan’ın asimilasyon bahanesiyle korkuları alevlendirdiğini ifade etti.
“Bu tür kutsal mekanlar yabancı hükümetler tarafından kötüye kullanıldığında Berlin ve Brüksel’de alarm zilleri çalması gerekiyor” diye konuşan Özdemir, bu tür eleştiriler getiren tek isim değil.
Benzer şekilde Almanya Federal Din Özgürlüğü Yetkilisi Hristiyan Demokrat Partili (CDU) Markus Grübel de, Almanya’daki Müslümanlara yurt dışından yapılan etkiyi reddettiğini söyledi.
Habere göre, Bavyera Eyalet İçişleri Bakanı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partili Joachim Hermann DİTİB’in Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlemeye alınmasını ihtimal dışı görmezken, Augsburger Allgemeinen gazetesine verdiği demeçte “DİTİB’in Müslüman Kardeşler’i davet etmesi özellikle korkutucu” diyerek ekledi “Müslüman Kardeşler anayasa ile uzlaşmayan bir duruşu temsil ediyor yani devlet burada çok dikkatli olmak durumunda.”
Almanya Türk Toplumu Genel Sekreteri Gökay Sofuoğlu “Ankara’nın etkisine eleştirel yaklaşıyoruz” dedi ve ekledi “Almanya’daki Müslümanlar ve devlet kurumları arasında daha az değil daha fazla diyaloğa ihtiyaç var.”
Sofuoğlu “DİTİB Almanya’daki hedeflerini daha şeffaf hale getirirse” kuruluşa güvenin gelişebileceğini söyledi.