Bursa’nın Gemlik ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul dahil olmak üzere çevre illerde de hissedildi.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bugün saat 13.57’de merkez üssü Bursa’nın Gemlik ilçesi olan 4,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Çevre illerde de hissedilen depremin derinliğinin 12,91 kilometre olduğu belirtildi.
Gemlik’te peş peşe meydana gelen depremler neyin habercisi?
Bursa’nın Gemlik ilçesi dün art arda meydana gelen iki depremle sarsıldı. Sabah saatlerinde yaşanan sarsıntılar, İstanbul ve Bursa başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin büyük bir kısmında hissedildi. Herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmazken, vatandaşlar büyük panik yaşadı. Depremlerin ardından uzmanlardan ve resmi kurumlardan peş peşe açıklamalar geldi.
DEPREMLER KORKUTTU
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, ilk deprem dün saat 11.47’de meydana geldi. Merkez üssü Bursa’nın Gemlik ilçesi olarak kaydedilen sarsıntının büyüklüğü 3,9 olarak ölçüldü. Depremin yerin 9 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi.
CAN VE MAL KAYBI YOK
Depremin özellikle Bursa, Yalova ve çevresinde hissedildiği, vatandaşların kısa süreli paniğe kapıldığı bildirildi. İlk belirlemelere göre, sarsıntı can veya mal kaybına yol açmadı.
İKİNCİ DEPREM DAHA ŞİDDETLİYDİ
İlk sarsıntının ardından bölgede tedirgin bekleyiş sürerken, yaklaşık bir saat sonra ikinci bir deprem daha meydana geldi. Saat 12.57’de yaşanan bu ikinci sarsıntının merkez üssü yine Gemlik ilçesi olurken, bu kez büyüklüğün 4,2 olduğu açıklandı.
Deprem yerin 10 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Özellikle Yalova, İstanbul, Kocaeli ve çevre illerde de net şekilde hissedilen sarsıntı, başta Marmara Bölgesi olmak üzere geniş bir coğrafyada endişeye neden oldu.
UZMANLAR NE DİYOR?
Depremlerin ardından açıklamalarda bulunan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgenin aktif bir deprem kuşağında yer aldığına dikkat çekti. Tüysüz, “Burası Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde yer alan bir bölge. Gemlik, bu fay hattının geçtiği 110 ilçeden sadece biri.” ifadelerini kullandı.
Fayın geçmişte ne sıklıkla deprem ürettiği konusunda net verilerin olmadığını ancak en azından bin yılda bir büyük bir deprem ürettiğinin bilindiğini belirten Tüysüz, “Böyle yakın bir zamanda büyük bir deprem olacağı kanaatinde değilim” diyerek paniğe gerek olmadığını vurguladı.
Prof. Üşümezsoy rahatlattı: Yıkımın önünü kesti
Bursa’nın Gemlik ilçesinde son iki gün içinde 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğünde üç deprem kaydedildi. Bugün gerçekleşen 4.3 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’da da hissedildi.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 4.3 büyüklüğündeki depremden dakikalar önce yaptığı açıklamada İstanbul’da büyük bir deprem korkusunun bulunmadığını söyledi. Ekol Tv’ye konuşan Üşümezsoy, “İki kırılmayla 7 büyüklüğündeki deprem riski sona erdi. İstanbul’da büyük deprem korkusu yok” ifadelerini kullandı.
FAY HATTI DEĞERLENDİRMESİ
Üşümezsoy, Kumburgaz çukurundaki fay hattının Silivri yönüne doğru uzandığını ancak Büyükçekmece’de sonlandığını belirtti. Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında fay hattı olmadığını ve bu bölgede artçı deprem yaşanmadığını vurguladı. “Orta sırttaki fayın varlığına dair hiçbir artçı kaydedilmedi” dedi.
Adalar fayında da artçı olmadığını belirten Üşümezsoy, Çekmece’den başlayıp Avcılar ve Küçükçekmece’ye kadar uzanan orta sırttaki fay hakkında açıklamalarda bulundu. Fay hattının derinliğinin 20 kilometre değil, 10 kilometre olduğunu ve bunun en fazla 6.5 büyüklüğünde deprem üretebileceğini ifade etti. Ayrıca bu iki ayrı kırılmanın 7 büyüklüğündeki deprem riskini ortadan kaldırdığını belirtti.
GEMLİK DEPREMİ
Son yaşanan deprem Gemlik Körfezi’nin güney kenarında gerçekleşti ve Orhangazi’nin doğusundaki normal bir fay hattına bağlı. Bu fayın, Gemlik’i yıkacak veya İznik Körfezi’ne ilerleyecek bir fay olmadığını vurgulayan Üşümezsoy, söz konusu depremin 6.3 büyüklüğündeki depremin artçısı olduğunu ve Kuzey Marmara sistemi içinde yer aldığını dile getirdi.