Euronews’ün haberine göre Denizli’de ikinci bir ‘Seçil Erzan vakası’ olarak görülen olayda, Ertuğrul S. Denizli’nin Pamukkale ilçesinde dijital finans hizmeti verdiği belirtilen bir şirket kurdu.
Kendisini dünyaca ünlü bir iş insanı olarak tanıtan Ertuğrul S., Dubai merkezli ünlü bir finans şirketinin Denizli’de temsilciliğini yaptığını söyleyerek yatırımcılara yüksek kar vaadinde bulundu.
Yine iddiaya göre yatırımcılara yatırılan para üzerinden aylık yüzde 15, yıllıksa ana paranın beş katı kar payı yatırma vaadi verilirken, her bir yatırımcı getirene de yüzde 10 ödeme taahhüt edildi.
Bu şekilde başta Türkiye, Fransa, Belçika, Yeni Zelanda ve İsviçre gibi ülkelerdeki gurbetçiler olmak üzere çok sayıda kişiden 20 bin ila 300 bin avro para toplandı.
Ancak daha sonra para yatıranlar, kar paylarını ve yatırdıkları paraları alamayınca dolandırıldıklarını fark ederek Ertuğrul S. ve onunla beraber hareket ettiği ileri sürülen Volkan Ç., Sibel T., Hicabi P. ve Tolga D. hakkında suç duyurusunda bulundu.
İki kişi tutuklandı
Denizli Valiliği soruşturmada altı şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu.
Polisin eş zamanlı operasyonunda üç şüpheli gözaltına alındı. Diğer şüphelilerin yurt dışında olduğu belirlendi. Şüphelilerden Ertuğrul S. ve Volkan Ç. ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan tutuklandı.
Ponzi şeması
Ponzi şeması, yüksek kar getiren bir yatırım fırsatı varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan bir dolandırıcılık yöntemi.
Bu sistemde, ilk yatırım yapanlara ödemeler, sonradan katılan yatırımcıların parasıyla yapılıyor.
Sistem, yeni yatırımcıların katılımı sürdüğü sürece işliyor ancak yeni katılımlar durduğunda ödeme yapılamaz hale geliyor ve sistem çöküyor.