Danimarka Parlamentosu, kutsal kitapların yakılmasını yasaklayan yasa tasarısını kabul etti. Yasayı ihlal edenlere para cezası ya da iki yıla kadar hapis verilebilecek.
Danimarka Parlamentosu’nda dün yapılan oylamayla, hükûmet tarafından hazırlanan ve Kur’an-ı Kerim ve diğer kutsal kitapların yakılmasını suç sayan yasa, 77’ye karşı 94 oyla kabul edildi.
Adalet Bakanı Peter Hummelgaard, oylama sonrası yaptığı açıklamada, “Danimarka’nın ve Danimarkalıların güvenliğini korumalıyız. Bu nedenle uzun zamandır gördüğümüz sistematik saygısızlıklara karşı artık daha iyi bir koruma sağlamamız önemli” dedi. Oylama oturumu dört saatten fazla sürerken, sol ve aşırı sağ partiler hükümete tepki göstererek, hükûmeti “korkak” nitelendirdi.
Yeni yasa ile bir topluluk için dini anlamı olan bir metne, kitaba ve nesneye saygısızlık suç kabul ediliyor. Yeni yasayı ihlal edenler para cezasına ya da 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Yasanın yürürlüğe girmesi için Danimarka Kraliçesi Margrethe’nin yasayı bu ay içinde onaylaması bekleniyor. Bu yıl Danimarka’da özellikle ırkçı Danimarkalı Vatanseverler adlı grubun üyeleri tarafından Müslüman ülkelerin büyükelçilikleri ve ibadet yerlerinin önünde Kur’an-ı Kerim’e yönelik çok sayıda provokatif eylem düzenledi.
Danimarka hükûmeti, geçtiğimiz ağustos ayında Kuran’ı Kerim’in yakılmasına İslam dünyasından gösterilen tepkilerin ardından ‘dini nesnelere uygunsuz muameleyi’ yasaklayan bir kanun tasarısı hazırlamıştı. O dönemde İsveç ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri yoğunlaşırken, İslam dünyası bu eylemlere izin verilmesine sert tepki göstermişti.
KUR’AN YAKMA HADİSESİ MÜNFERİT DEĞİL
İlk kez 2010 yılında Terry Jones isimli papazın 11 Eylül tarihinde hayata geçirmek istediği “Uluslararası Kur’an‘ı yakma günü“ yoğun protestolar neticesinde iptal edilmişti. Kendisinin bundan iki sene sonra gerçekleştirdiği 3 bin adet mushafı yakma teşebbüsü ise yarım kalmıştı çünkü Jones kamusal bir parkta izinsiz silah taşıdığı gerekçesi ile tutuklanmıştı. Jones’un vermiş olduğu ilhamla Avrupalı bir çok siyasetçi ve aktivist son yıllarda Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri gerçekleştirdiler.
Hollandalı Geert Wilders, 2016 yılından bu yana kitabı yasaklatmak için adımlar atarken, İsveçli Neo-Nazi Rasmus Paludan, 2020 yılında farklı ülkelerde kamusal alanda Kur’an yakma eylemleri gerçekleştirmeye çalıştı. Fransa, Hollanda ve Almanya’dan sınır dışı edilen Paludan, amacına geçtiğimiz hafta sonu İsveç’in başkenti Stockholm’ün Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği önünde yoğun bir polis korumasıyla ulaştı.
Geçtiğimiz yaz aylarında İsveç olmak üzere benzer eylemler geçerleştirildi. Bu eylemlerin arkasında Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine engel çıkarmasını isteyen Rusya’nın olduğu da ileri sürülüyor. Paludan’un Rusya ile bağlantılarını ortaya koyan birçok delil ortaya çıkmıştı. Eylemlerin zamanlaması da İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin toplantılar ve görüşmelerle aynı zamanda olması, şüpheleri artırmıştı.
ULUSLARARASI SUÇ DEĞİL, MİLLİ YASALARLA SINIRLANABİLİYOR
Bu tür fiiller uluslararası ceza hukuku alanına dahil olmadığı için konu, ülkelerin milli kanunlarında ceza olup olmaması ile sınırlı. Batı dünyasında dini değerleri koruyan ve ‘Blasphemy Laws’ olarak bilinen kanunlar asırlardır pek çok ülkede mevcut. Ancak bazı ülkeler bunları kaldırdı. Örneğin 2017 yılında Danimarka, 334 senedir ceza kanununda bulunan ‘dini değerlere hakaret’ paragrafını kaldırma kararı aldı. ,
Almanya’da ise Danimarka örneğinde olduğu gibi, benzer bir yasanın kanundan çıkarılması uzun zamandır tartışılıyor. Alman ceza kanununun 166. “dini inançlara hakaret“ maddesi uygulamada etkisiz halde. ‘Dine hakaret eylemleri’ sadece kamusal barışı tehdit ettiğine kanaat getirilirse savcılık tarafından takip ediliyor ve mahkemeye intikal ediyor.
İslamiyet’e karşı bir eylemi hakaret olarak kabul eden en son mahkeme kararı 2006 yılında verildi. Davanın sanığı tuvalet kağıdının üzerine ‘kutsal kitap Kur’an’ yazısını bastırıp çeşitli camilere yollamıştı. Bu kişi daha önce farklı suçlardan sabıkalı olduğu için de 1 yıl tecilli hapis cezasına mahkum edilmişti.