Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşinin kurucusu olduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı’na vergi muafiyeti tanındı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın kurucusu olduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı, vergi muafiyeti tanınan vakıflar arasına dahil edildi. Serhat Albayrak’ın, Kalyon İnşaat’ın sahibi Ömer Faruk Kalyoncu ile birlikte kurduğu vakfa tanınan muafiyet, 10 Mayıs 2018 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’yla alındı.
DERNEĞİN STATÜSÜ DEĞİŞTİRİLDİ
BirGün’ün haberine göre; Erdoğan’ın büyük kızı Esra Erdoğan’la evli olan Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak ve aldığı kamu haleleri ile dikkat çeken Kalyon İnşaat’ın sahibi Ömer Faruk Kalyoncu’nun, “Yüksek düzeyde eğitim hizmetlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunmak”amacıyla kurduğu vakıf, “Kamu yararına çalışan dernek” statüsüne alınarak vergiden muaf tutuldu. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün onayıyla 2014 yılında İstanbul merkezli kurulan vakfın mal varlığı ise 150 bin lira olarak belirlendi.
DERNEK, SİT ALANINA İNŞAAT İLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticileri arasında olduğu TÜRGEV ve Okçular Vakfı ile Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın Yönetim Kurulu üyesi olduğu Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin ardından “imtiyazlı vakıflar” listesine dahil olan Nun Eğitim ve Kültür Vakfı, ikinci derece SİT ve orman içi dinlenme alanında kalan arazide yapılan okul inşaatıyla ilk kez kamuoyunun gündemine geldi. Vakfın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2015 yılında eğitim tesisleri yapılmasına onay verdiği Beykoz’daki sit alanında inşa ettiği okul, “Toplamda 150 dönümlük yemyeşil bir tabiatın koynunda” ifadeleriyle tanıtıldı.
MEYVE BAHÇESİNE OKUL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ormanlık alanı korumak gerekçesiyle reddettiği 2’nci derece SİT ve orman içi alana yapılan konut teklifi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel eğitim tesisleri yapılması şartıyla onaylandı. İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal SİT Alanı içerisinde kalan ve “Tarla ve meyve bahçesi” olarak nitelenen alan, Nun Eğitim ve Kültür vakfı için imara açıldı. Vakfın, meyve bahçelerinde büyük tahribata yol açan okulu kız ve erkek olmak üzere iki ayrı yerleşke olarak düzenlendi. Nun Okulları’nın yerleşkesine idari binalar, yurtlar, kongre merkezleri, açık ve kapalı spor alanları, yüzme havuzları ve atölyelerin yanı sıra rasathane, saat kulesi ve cami de inşa edildi.