Onlar tam 698 haftadır aynı yerde, aynı taleplerde bulunuyorlar.
Cumartesi Anneleri, İstanbul Galatasaray Meydanı’nda kaybedilen yakınlarının akıbetini sormaya devam ediyor. Bu haftaki kayıp öyküsü ise, 24 yıl önce gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan kaybedilen İbrahim Kartay’ındı.
Oturma eyleminde konuşan gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç, gözaltında kayıpların sorumluları devlet tarafından korunmasını eleştirdi ve “Dünyanın neresine giderseniz gidin, en vahşi, medeniyetten uzak toplumlara bile gidin ölünün anısına saygı vardır. Ama Türkiye’de binlerle ifade edilen, kayıp, faili meçhul ve yargısız infazların hiçbir şekilde bir tanesi aydınlatılmış değil” dedi.
Cumartesi İnsanları adına basın açıklamasını ise İkbal Eren, okudu:
“Güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan insanlarımıza ne oldu? Onların akıbetleriyle ilgili olarak açıklama yapma görevinizi neden yerine getirmiyorsunuz? Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetini açığa çıkartacak etkili ve bağımsız soruşturma yapma görevini neden yerine getirmiyorsunuz? AİHM’de mahkumiyetle sonuçlanan davalarda bile iç hukukta neden sonuç alamıyoruz? Çünkü devleti yönetenler Türkiye’nin bir hukuk devleti olmasını istemiyor.”
Açıklamada İbrahim Kartay’ın kaybedilmesiyle ilgili bilgiler yer aldı. Buna göre, 15 Ağustos 1994’te askerler Diyarbakır Hani İlçesi’nin köylerine operasyon düzenledi. Sabah erken saatlerde etrafı sarılan köylerden biri de Hani’ye 19 km mesafede olan Gömeç Köyü’ydü. Gömeç’e giren yüzlerce asker köylüleri meydana topladı ve köyü boşaltmalarını söyledi. Köylülerin eşyalarını ve gıda maddelerini almalarına zaman vermeden evler yakılmaya başlandı. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanlar da silahla taranarak öldürüldü.
Evlerin ateşe verilmesiyle 29 yaşındaki İbrahim Kartay da ailesi ile birlikte köyü terk etmeye hazırlandı. Altı aylık hamile olan eşine, üç küçük çocuğunu da yanına alarak köyden uzaklaşmasını söyledi. Kendisi de henüz yanmayan evine yiyecek almak için girdi. Yanına bir miktar peynir, salça ve ekmek aldı ve ailesinin yanına gitmek için dışarı çıktı. Biraz yol almıştı ki, askerler tarafından fark edilerek gözaltına alındı.
Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır’a köylüler İbrahim’in gözaltına alındığı bilgisini verdi. Çocuklarıyla komşu köye sığınan Salime Çakır, eşinden haber alma umuduyla 10 gün bekledikten sonra kayınpederi ile birlikte Hani’ye giderek savcılığa başvurdu. Savcılıktan cevap alamayınca Hani Jandarma Karakolu’na gittiler. Karakolda baba Kadri Kartay’a ‘Senin oğlun terörist ama biz onu serbest bıraktık, nerede olduğundan haberimiz yok’ cevabı verildi.
Komşu köylerden bir kişi aileye gönderdiği haberde 8 gün İbrahim ile birlikte gözaltında tutulduğunu ve İbrahim’in kendisine ‘Aileme ve akrabalarıma haber ver, beni öldürecekler’ dediği bilgisini ulaştırdı. Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kaldı. Gözaltına alınırken ve gözaltındayken insanlar tarafından görülmesine rağmen gözaltına alındığı inkar edilen İbrahim Kartay’dan bir daha haber alınamadı.