Boğaziçi Üniversitesi’nde 2 Ocak 2021’de Melih Bulu’nun, ardından da Naci İnci’nin rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemler 600 günü geride bıraktı.
Boğaziçi’ndeki eylemleri destekleyen Hindistanlı Matematik Bölümü öğretim üyesi Dr. Mohan Ravichandran, ülkesinden Türkiye’ye gelmek istedi. Ancak ülkeye alınmadı. Akademisyenin Sabiha Gökçen Havalimanı’nda girişinin engellendiği belirtildi.
Ravichandran’ın çalışma izni rektörlük talebiyle YÖK tarafından iptal edilmiş, söz konusu duruma karşı açılan davada akademisyen haklı bulunmuştu.
‘İkamet iznim iptal edildi’
Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’e konuşan Ravichandran, İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla ‘güvenlik tehdidi oluşturduğu’ gerekçesiyle Türkiye’ye girişinin engellendiğini söyledi.
Ravichandran şunları ifade etti: “Benim bir yıllık dönemli ikamet iznim vardı. İznim kasım ayına kadar geçerliydi. Geçtiğimiz cumartesi günü Sabiha Gökçen Havalimanı’na indim ancak orada görevli memur ikamet iznimin 25 Şubat’ta iptal edildiğini belirtti. Gerekçe olarak da güvenlik tehdidi oluşturan kişilere uygulanan ‘N-82’ kodu uygulanmış.”
‘Siyasi değil akademik taleplerdi’
Karara tepki gösteren Ravichandran, şunları kaydetti: “Ben Türkiye vatandaşı değilim. Bu yüzden hiçbir zaman siyasi bir tutum alarak bir şey söylemedim. Öğrenciler gözaltına alındı. Ben de rektöre e-posta yazdım ve bir rektörün öğrencilerin yanında durması gerektiğini belirttim. Çeşitli imza kampanyaları oldu, ben de imza attım. Nöbetlere katıldım. Rektörün yaptığı uygunsuz uygulamaları eleştirdim. Çağdaş ve özerk bir üniversite talebini yineledim. Ancak bunlar siyasi talepler değildir. Bunlar akademik ve temel taleplerdir.”