Adalet Bakanlığı bürokratı, BM Çocuk Hakları Komitesi üyelerinin hapisteki bebeklerin durumu ve maruz kaldıkları hukuksuzluklara dair sorularına kaçamak cevaplar verdi. Hapiste büyüyen bebek sayısını cevapsız bırakan AKP bürokratı, bebekli kadınların istisnai durumda tutuklandığını öne sürdü. Konuşurken sık sık yutkunduğu gözlenen yetkili, çocukların beslenme sorununu, ‘Obez çocuğumuz bile var.’ cevabıyla savundu.
Boldmedya’dan Necdet Çelik’in haberine göre, Türkiye’deki çocuk hakları ihlalleri, BM Çocuk Hakları Komitesi’nin Cenevre’de iki gün süren toplantısında masaya yatırıldı. Komite üyeleri, Aile, Adalet ve İçişleri Bakanlığı bürokratlarına, Türkiye’deki çocuk mahpuslar ve annesiyle cezaevinde büyüyen bebeklere dair sorular sordu.
NİÇİN BEBEKLİ ANNELERİ HAPSE ATIYORSUNUZ?
Hamile veya 6 aydan küçük çocuğu olan kadınların hapse konulmasının yasak olduğunu hatırlatan komite üyesi Velina Todorova, Türk hükumetinin bu uygulamayı neden sürdürdüğünü sordu. Todorova, sorusunu şöyle tamamladı: ‘’Cezaevinde anneleriyle beraber tutulan bebekler ve çocukların uygun eğitim ve bakım programları, fiziksel ve sosyal gelişimi için neler yapıldığını da duymak isteriz.’’
Todorova’ya cevap vermek üzere söz alan Adalet Bakanlığı bürokratı, tutuklama tedbirine son çare olarak başvurulduğunu ileri sürdü. Kararı, bağımsız ve tarafsız mahkemelerin verdiğini söyleyen bakanlık bürokratı, ‘’Hamile ve çocuklu kadının tutuklanması insan haklarına aykırı değildir.’’ savunması yaptı.
CEZAEVİNDE KAÇ BEBEK VAR?
Türk bürokratın cevabını yeterli bulmayan diğer üye Benoit Van Keirsblick, annesiyle cezaevinde kalan çocuk sayısını sordu. Çocukların masumiyetine vurgu yapan Van Keirsblick, 6 aydan küçük bebeklerin cezaevlerinde ne tür bakım gördüğüne dair bilgi talep etti.
Cezaevlerindeki bebek sayısını vermeyen Adalet Bakanlığı bürokratı, ‘’Hapis cezalarının infazında gebe olan yada doğurduğuı tarihten 18 ay geçmemiş bulunan kadınların hapis cezalarının geri bırakılması mümkündür.’’ demekle yetindi. Bakanlık bürokratı, çocuğunun hastalığı nedeniyle mahkum kadınlara tanınan infaz erteleme yasasını iyileştirme örneği olarak saydı.
TUHAF SAVUNMA: ÇOCUKLAR ÇOK İYİ BESLENİYOR, OBEZ BİLE VAR
Çocuk Hakları Komitesi’nin gündeme getirdiği diğer konu, çocuk cezaevlerindeki beslenme sorunu oldu. Bir sivil toplum kuruluşunun hazırladığı rapora istinaden Diyarbakır Cezaevi örneğini veren komiteye Türk bürokrat ilginç bir savunma yaptı. Çocukların yeterince iyi beslendiğini ‘Obez çocuğumuz bile var.’ sözüyle ispatlamaya kalkan bakanlık bürokratı, çocukların her türlü sağlık ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.
NEDEN AİLEDEN UZAK ŞEHRE KOYUYORSUNUZ?
Türkiye’de mahpusların, ikametine uzak cezaevlerine konarak aileleriyle görüşmesinin zorlaştırıldığı iddiasını komite üyesi Velina Todorova gündeme getirdi. Adalet Bakanlığı bürokratı, bu iddiaya yönetmelik maddesini okuyarak karşılık verdi: ‘’Kişilerin dilekçe ile cezaevi idaresine başvurma imkanları bulunmaktadır. Gerekli değerlendirmeler hükümlü nakil sistemi programı çerçevesinde yapılmaktadır. Bunun sonucunda uygunluk durumuna göre gerekli nakil işlemleri yapılmaktadır.’’
11 YIL SONRA İLK TOPLANTI
BM Çocuk Hakları Komitesi ile Türkiye delegasyonunun son toplantısı 2012 yılında gerçekleşmişti. Komite, sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı raporlar ve Türk heyetinin verdiği cevapları değerlendirerek bir gözlem raporu yazacak. Söz konusu gözlem raporunun haziranın ilk haftasında açıklanması bekleniyor.