Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

“Bergama’yı nasıl aldığımı hem araştırmıyorlar hem de bana sorma zahmetinde bulunmuyorlar”

by aktifhabercom
August 11, 2022
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Kayyım atanan İpek Holding’in sahibi Akın İpek, suikast sonucu öldürülen akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun üzerine kitap yazdığı Bergama altın madeniyle ilgili konuştu.


“Bergama Ovacık madenini, 2005 yılında rezervinin bitmesine 1,5 yıl kala satın aldım.” diyen İpek, “2007’den beri orada altın yok. Eurogold hedeflediği altını üretmiş ve gitmişti. Spekülasyon yapanların çok ciddi bilgi eksikliği var. Bergama altın madeninin 1,5 yıl içinde biteceği biliniyordu. Beklendiği gibi de 2007’de bitti. Dolayısıyla bütün bu spekülasyonların tamamı boşuna konuşuluyor.” dedi.

Altı yıldır İngiltere’de yaşayan Akın İpek Bergama madenini kimden, nasıl aldığını, Bergama’daki altından da ne kadar kar elde ettiğini ve sonrasında gelişen olayları Bold’a anlattı.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi

July 11, 2025
5k
PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

July 11, 2025
5.1k

Bergama altın madenini nasıl aldınız?

Aslında www.akinipek.info’da bunların hepsini açıkladım. Daha önce de Bergama altın madeni üzerinden bana iftira atmaya çalıştılar ama cevap verince aptallıkları ortaya çıktı, kapattılar konuyu. Anlamayanlar için tek tek anlatayım. Bergama altın madeni (Ovacık Altın Madeni), 1989 yılında Newmont tarafından işletilmeye başlıyor. “Eurogold”, “Normandy” aslında Newmont’un iştirakleridir. Newmont Mining Corporation biliyorsunuz dünyanın en büyük altın firmalarından biri. 1989 yılında Türkiye’ye geliyorlar, ilk o zaman keşifte bulunuyorlar. Bergama’da altın olduğunu keşfedince Bakanlar Kurulu’ndan olumlu bir rapor alıp altın çıkarmaya başlıyorlar. O yıllarda Çevre Bakanlığı yok, sonradan kuruluyor. ÇED raporu (Çevre Etki Değerlendirme) da yok, ne olduğu bilinmiyor.

Bergama’da altın çıkarılmasına karşı tepkilerin ana sebebi bu bilinmezlikler mi?

Evet. Sonra çevre konusunda mevzuat ilerliyor. Çevre Bakanlığı kuruluyor. ÇED raporu da ortaya çıkınca Newmont’un aldığı izinler mevzuatın değişmesi sebebiyle birkaç kez iptal oluyor ama onlar yeni düzenlemeye göre izinleri alıp altın çıkarmaya devam ediyorlar. Sonuç olarak Newmont, Türkiye’de keşfettiği ve hedeflediği altının tamamını 2000’li yılların başına kadar üretiyor. Altın bitmek üzereyken 1-1,5 yıl önce madeni satışa çıkarıyorlar. Büyük altın şirketlerinin özelliğidir bu. Madende rezerv azalmışsa ve etrafta başka maden de bulunamıyorsa orayı satarlar.

Siz devreye ne zaman girdiniz?

Önce şunu söyleyeyim: Biz madenciliğe Koza Davetiye’nin halka arz geliriyle girdik. O yıllarda ikinci bir sektöre daha girmek istiyordum. Çünkü kağıt-davetiye sektöründe çok yoğun bir rekabet vardı. Maliyet olarak Çin’in baskısı altındaydık. Benim ilk maden tecrübem, antimon madeniyle başladı. O da kıymetli madenlerden biri. Sonra kömür madeni işine girdim ama onu çok riskli gördüğüm için kömür madenini sattım. Daha sonra Eti Gümüş A.Ş. ile ortaklık yaptık bir süre. Antimondan sonra kıymetli madenlerde ilerledik. Bergama’ya biz talip olmadan önce Newmont burayı 2004 yılının yaz aylarında Fronteer diye bir şirkete satmıştı. 45 milyon dolara. Türkiye’de altın madenciliğinin hikayesi budur.

Siz almadan ne kadar önce satılmıştı Fronteer’e?

Üç ay kadar önce. Ama ilk taksidin ödenmesiyle ilgili Newmont ile Fronteer arasında bir anlaşmazlık çıkmıştı. Anlaşma iptal edilince biz talip olduk. 2005’te ben Bergama’yı almış oldum.

Ne kadara satın aldınız?

01.03.2015 tarihinde İMKB’ye gönderdiğimiz açıklamada da bu bilgiler var. Ovacık Altın Madeni; Koza Grubu tarafından 20.000.000 dolarlık kısmı peşin; kalan 24.500.000 dolar kısmı ise vadeli olmak üzere 44.500.000 dolara satın alındı. Bu tutarın 4.500.000 dolarlık bölümü Mastra Altın Madeni Projesi’nin yüzde 50’lik payı için ödendi. Bu değer Fronteer ile Newmont anlaşmasındaki değer ile aynı. Bergama hisselerinin satın alınması tam rekabet koşullarında yapıldı. Uluslararası madencilik kurallarına uygun. İşlemin her iki tarafı da halka açık. Newmont Mining Corporation, New York Borsası’nda işlem gören uluslararası bir madencilik şirketi olduğu için denetime tabi. İşlemler büyük bir titizlikle ve şeffaflıkta yürütüldü.

O zaman bu spekülasyonların sebebi ne? 

Spekülasyon yapanların çok ciddi bilgi eksiklikleri var. Biz Bergama’yı 2005 yılında Fronteer’e verilen aynı bedelden satın aldık. Bergama altın madeninin 1,5 yıl içinde biteceği biliniyordu zaten. Beklendiği gibi de 2007’de Bergama’da maden bitti. Ben aldığımda Bergama madeninin cazibesi, sıcaklığı kaybolmuştu. Dolayısıyla bütün bu konuşulan spekülasyonların tamamı boşuna konuşuluyor. Bazısı ‘Zengin ettiler’ diyor ya, olayı değiştiren şu oldu.

Evet, değişen ne oldu? Cazibesi biten bir yerin size nasıl bir faydası vardı, böyle bir yeri niye aldınız?

Biz orada yüzde 25-30 civarında bir kar elde etmeyi planlanıyorduk. Olaylar şöyle gelişti: Maden bittikten sonra dünyada altın fiyatları yükselmeye başladı. 400 dolardan 1800 dolara çıktı. Şu anda da 1700 dolar seviyelerinde. Yani altın fiyatı tekrar 400 dolara düşse Türkiye’de altın madenciliği yine yapılamaz. Bu ne demek; bu spekülasyonların yapıldığı dönemde Türkiye’de bir altın geleceği yoktu. Biz Bergama’yı satın aldığımızda orada 170 bin ons (1 ons 31.10 gram) altın vardı. 400 dolardan hesaplarsak yaklaşık 70 milyon dolar yapıyor. Bunun tamamı kar değil tabi, işletme giderleri de var. Hedeflediğimiz kardan çok daha fazlasını elde ettik ama bunu sebebi Bergama altın madeniyle ilgili değil.

“2007’DEN BERİ BERGAMA’DA ALTIN YOK”

Neyle ilgili, nasıl elde ettiniz?

Şundan dolayı ettik; dediğim gibi altın fiyatları çıkınca, işlenmesi mümkün olmayan altın rezervleri vardı etrafta. Onları satın aldık ve Bergama’ya taşıdık. Yani Bergama altın madeninin değeri 2007 itibariyle sadece içindeki makine ekipmanı kadar kaldı. Ben aldıktan 1,5 yıl sonra maden tamamen bitmiş, Bergama’daki tesis çöp olarak kalmıştı. Fakat altın fiyatları 400 dolardan 1800 dolara çıkınca biz başka yerlerden bulduğumuz küçük altın rezervlerini Bergama’ya taşıyarak üretime devam ettik. İlerleyen yıllarda aramalara önem verdik ve Türkiye’nin başka bölgelerinde, başka yerlerde altın olduğunu keşfettik. Şu anda altın Bergama’ya başka yerlerden taşınıyor. 2007’den beri Bergama’da altın yok.

Bergama’daki altınla çok para kazandığınız doğru değil o zaman. 

Bergama’daki altından hedeflediğimiz karı elde ettik, daha fazlasını değil. Newmont gibi bir dünya devi maden olsa zaten bulurdu, satmazdı. Ben maden bittikten sonra Bergama’daki tesisi kullandım. Yani o tesis Bergama’da değil de başka bir yerde de kurulabilirdi. Nitekim Bergama dışında üç yerde daha kurduk. Kaymaz (Eskişehir), Gümüşhane ve Himmetdede’de (Kayseri). Bu tesislerin hepsi sıfırdan kuruldu. Himmetdede’yi biz keşfettik mesela. Diyorlar ki, Türkiye’deki madenler peşkeş çekiliyor. Hiç alakası yok, ben şu anda dünyanın başka yerlerinde de madencilik yapıyorum. Dünyanın her tarafındaki madenler Türkiye’deki şartlardan daha iyi yönetilir.

BERGAMA’YA NEDEN TALİP OLDU?

“Bergama’nın yabancı bir firmaya ait olduğu biliniyordu. Ama altından işadamı Akın İpek çıktı” gibi iddialar ortaya atılıyor hakkınızda. Bunlar da doğru değil.

Benim oranın ne zaman sahibi olduğum belli. 2005’te aldım. Daha öncesinde Newmont’a ait. Newmont 2005’e kadar oranın sahibi. Newmont dünyanın en büyük altın devlerinden bir tanesi. Satışla ilgili bütün konuşmaları internette bulup dinleyebilirsiniz, halka açık bir şirket çünkü. 30 milyar dolarlık şirket. Fronteer de halka açıktı o zaman. Aralarındaki pazarlık görüşmelerinin tamamı sitelerinde var, akinipek.info’da da var. Konuşuyorlar, anlaşıyorlar, 40 milyona dolara satılıyor. Aralarında bir anlaşmazlık çıkınca tekrar bir arayışa girdiklerinde ben devreye girip Bergama’ya talip oldum.

“İDDİANAMEDE BİLE BÖYLE BİR İDDİA YOK”

Bergama üzerine kitap yazan ve 2002’de öldürülen Necip Hablemitoğlu olayıyla, sizin orayı satın almanız arasında bağ kurmaya çalışıyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Deli saçması bir şey, ben 2005’te aldım Bergama’yı, 2007’de de maden bitti. Parasını verip almışım, harcadığım para da kuruş kuruş belli. Benim MASAK raporlarım kuruşu kuruşuna incelendi. Nereden kazanmışım, nereye harcanmış hepsi var. Bugün tartışan meseleler, 2005’ten önceki olaylar. T24, Bergama Altın madeninin herhangi bir cemaate ait olduğu gibi zır delisi bir saçmalığı neye dayanarak yazıyor? Bunların 1 Eylül 2015 yılında İpek Holding’e yapılan baskında uydurulan bir yalan olduğu ortaya çıktı. Böyle bir iddia dahi yok koca iddianamede. Her kuruşuna kadar Koza İpek grubu verdi parasını. Harcadığı yerler de kuruş kuruş belli. Bu haberleri yazanlar, bu iddiaları atanlar biraz incelesin, okusun. Varsa bir sorunuz sorun. En azından cevap hakkına saygılı olun. Bergama’yı nasıl aldığımı hem araştırmıyorlar, sitemde var bunlar, hem de bana sorma zahmetinde bulunmuyorlar. İnsaf.

Bergama’da siyanürle altın çıkarılması uzun yıllar Türkiye’de gündem olmuştu, yöre halkı da tepkiliydi. Siz satın aldığınızda nasıl bir tepkiyle karşılaştınız?

Çevreyle ilgili tepkilere baştan yöre halkı da katılmış ama sonradan yöre halkının madene karşı öyle büyük bir öfkesi, nefreti kalmamıştı. Ben de köyleri teker teker dolaştım, kapılarımızın kendilerine daima açık olduğunu söyledim. Genel itibariyle destek gördüm. Maden personelinin tamamına yakını yöre halkından oluşuyordu. Tesis bütün ihtiyaçlarını önce yöreden temin etmeye çalışıyordu. Büyük bir ekonomik fayda haline gelmişti. Dolayısıyla köylüler bana tepki göstermediler, hatta destek oldular. Bölge dışından çevreci gruplar geliyordu. Madeni gelip görmelerini ben zaten söylüyordum, onların farklı sıkıntıları olabilir ama yöresel olarak ben bir sıkıntı çekmedim orada.

Bergama’da sadece başka bölgelerden getirdiğiniz madeni mi işlediniz?

Hayır, başka fabrikalar da kurdum. Benim hem insan olarak hem bir işadamı olarak madencilik yaptığım her bölgede, köylerde prensibim şudur: Bir, yöre halkına ekonomik olarak katkıda bulunalım. İki sosyal faaliyetlerimiz olsun. Köylerin su kuyularına, yollarına kadar biz yapardık. Maden çıkarttığım 7 köy vardı. Bunların bir kısmı Alevi, bir kısmı sünni köylerdi. Herkesin ne ihtiyacı varsa onu yaptık. Cemevi ihtiyaçsa cemevi yaptık, cami ihtiyaçsa cami yaptık ve bunları severek yaptım.

Bergama’ya nasıl bir katkınız oldu?

Bergama’da batmış, iflas etmiş bir süt kooperatifi vardı. Onu aldık. Önemli miktarda sermaye koyduk. Yöre halkından, köylülerden, belki binlerce ailedir, hepsinden süt satın alıyorduk, peynir üretiyorduk. İpek Çiftliği Peynirleri adı altında çok yüksek kalitede peynir ürettik. Yok satmaya başladı. Gelen paradan da tekrar köylülerden süt aldık. Böyle bir ekonomi dönmeye başladı orada. Hem peynir kendi sektöründe ilerledi, hem yöre halkı faydalandı. Her aile için o zaman, 500-1000 dolar arasında evlerine para girsin diye planlamıştı ve bu parayı da dağıttık. Başka birkaç fabrika daha kurduk. Fıstık fabrikası, taşıma kooperatifi kurduk. Çam fıstığı meşhurdur o bölgede. Tefeciler sezondan önce ucuz fiyata alıyorlardı fıstığı. Ben köylünün bütün fıstığını sezon öncesinde aynı paradan aldım.

Dünya altın fiyatları beklenmeyen şekilde yükselişe geçince biz kazanmaya başladık ve gittiğimiz bütün maden bölgelerinde bu parayı severek yöre halkına katma değer sağlayacak projelere harcamışımdır. Mesela arsa alacak isem 1 TL ilk arsaya 7 katını verir helalleşirdim. Eskişehir Kaymaz’da da bütün çiftçilerden ineklere yem eksinler istedik ve büyükbaş hayvan ithal ettim. Süt fabrikası kurduk ve süt satmaya başladık her tarafa. Orada da bir ekonomi başladı. Gittiğimiz yerlerde yöre halkı şahittir, nerede ise tüm ihtiyaçlarını karşılardık. Okulsa, okul, yurtsa yurt, hepsini yaptık. İnsan vicdanen de kendisini iyi hissediyor. Çok para kazanıp öbür tarafa götürecek halim yok. Türkiye’nin her tarafında hayır hasenat işleri yaptık, ben oldu bitti söylerim, evimize nasıl kaliteli bir şey alıyorsak hayır için yaptıklarımız da aynı kalitede olması lazım.”

Bergama Altın Madeni’nin satın alınmasıyla ilgili süreç ve tüm resmi bilgiler www.akinipek.info‘da 6 yıl önce yayınlandı. 

ShareTweet
Previous Post

Başsavcılığa çağırılan Trump, susma hakkını kullandı

Next Post

Bankalardan tüketiciye kredi ‘sorgusu’: Nereye harcayacaksın?

İLGİLİHABERLER

Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi
GÜNDEM

Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi

July 11, 2025
5k
PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti
GÜNDEM

PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

July 11, 2025
5.1k
”Devlet” politikacısı Bahçeli ”PKK’nın kurucu önderliği”ne müteşekkir
GÜNDEM

”Devlet” politikacısı Bahçeli ”PKK’nın kurucu önderliği”ne müteşekkir

July 11, 2025
5k
“Apolet Perdesi” belgeseli 15 Temmuz’a giden sürece ‘tanık ifadeleriyle’ ışık tutuyor
GÜNDEM

“Apolet Perdesi” belgeseli 15 Temmuz’a giden sürece ‘tanık ifadeleriyle’ ışık tutuyor

July 11, 2025
5.1k
Yolcusuz havalimanına Hazine’den 160 milyon akacak: Belgelerle açıkladı
GÜNDEM

Yolcusuz havalimanına Hazine’den 160 milyon akacak: Belgelerle açıkladı

July 11, 2025
5k
“Devlet korur” demek yetmiyor: Kadın sığınma evlerinde 11 bin 400 kişiye bir yatak düşüyor
GÜNDEM

“Devlet korur” demek yetmiyor: Kadın sığınma evlerinde 11 bin 400 kişiye bir yatak düşüyor

July 11, 2025
5k
Daha Fazla Haber
DEM Parti Eş Genel Başkanları: “Demokratik siyasi ve hukuki düzenlemeleri yaparak demokratik Türkiye için adım atma zamanıdır”

DEM Parti Eş Genel Başkanları: “Demokratik siyasi ve hukuki düzenlemeleri yaparak demokratik Türkiye için adım atma zamanıdır”

July 11, 2025
5k
PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

PKK’nın silah bırakması dış basında: ’’Etkileri Irak, Suriye ve İran’da da hissedilecek bir gelişme’’

July 11, 2025
5k
PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

July 11, 2025
5.1k
LeMan Dergisi Yazı İşleri Müdürü Aslan Özdemir gözaltına alındı

LeMan Dergisi Yazı İşleri Müdürü Aslan Özdemir gözaltına alındı

July 11, 2025
5k
İşçi çocuklarından çağrı: Anne babalarımız evimizi geçindiremiyorlar. Bizler bu durumu gördükçe çikolata bile isteyemiyoruz. Onları üzmeyin

İşçi çocuklarından çağrı: Anne babalarımız evimizi geçindiremiyorlar. Bizler bu durumu gördükçe çikolata bile isteyemiyoruz. Onları üzmeyin

July 11, 2025
5k
Hastanelerde 2 yıl sonraya randevu

Hastanelerde 2 yıl sonraya randevu

July 11, 2025
5k
Yiğit Bulut hayatını kaybetti

Yiğit Bulut hayatını kaybetti

July 11, 2025
5.1k
LGS sonuçları açıklandı

LGS sonuçları açıklandı

July 11, 2025
5k
Dört üniversitenin rektörü değişti

Dört üniversitenin rektörü değişti

July 11, 2025
5k
Karasu Deresi tamamen kurudu

Karasu Deresi tamamen kurudu

July 11, 2025
5k
Altı ilde sağanak yağış bekleniyor

Altı ilde sağanak yağış bekleniyor

July 11, 2025
5k
Tutuklu Murat Çalık’a anjiyo yapıldı: Yoğun bakıma alındı

Tutuklu Murat Çalık’a anjiyo yapıldı: Yoğun bakıma alındı

July 11, 2025
5k
Ümit Özdağ, İmamoğlu’nun talebini açıkladı

Ümit Özdağ, İmamoğlu’nun talebini açıkladı

July 10, 2025
5.1k
LGS sonuçları yarın açıklanacak

LGS sonuçları yarın açıklanacak

July 11, 2025
5k
Ali İsmail Korkmaz öldürüleli 12 yıl oldu

Ali İsmail Korkmaz öldürüleli 12 yıl oldu

July 10, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.