Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Batılı diplomat: Erdoğan seçimi kaybederse görevi bırakacağı hiçbir şekilde net değil

by aktifhabercom
May 5, 2022
Batılı diplomat: Erdoğan seçimi kaybederse görevi bırakacağı hiçbir şekilde net değil
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

March 31, 2026
5.1k
Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

March 31, 2026
5.3k

Financial Times gazetesi, Millet İttifakı’ndaki aday tartışmasına dair bir analiz yayımladı. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ın olası adaylıklarının incelendiği analizde, ismi açıklanmayan muhalefet yetkililerinin görüşlerine de yer verildi.


İngiliz gazetesi Financial Times (FT), Türkiye’de Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı arayışına dair tartışmayı mercek altına aldı. “Erdoğan’ı yenmek: Türkiye’de muhalefet bir şampiyon arıyor” başlıklı uzun analizde olası adaylar tek tek incelenirken, muhalefet partilerinden ismi açıklanmayan yetkililerin görüşlerine de yer verildi.

Seçimlerde HDP’nin kilit önem taşıyacağı vurgulanırken, Batılı bir diplomatın “Erdoğan seçimi kaybederse görevi bırakacağı hiçbir şekilde net değil. Özellikle de seçim sonuçları yakın olursa, durum çok endişe verici olabilir” sözleri dikkat çekti.


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın olası adaylıklarının incelendiği analizin öne çıkan bölümleri özetle şöyle:

“KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLMAK İSTEDİĞİNE ŞÜPHE YOK”

Financial Times’ın makalesi, geçtiğimiz hafta yaptığı grup konuşmasındaki “Ya bana katılın, ya yolumdan çekilin” sözlerinin ardından, Kılıçdaroğlu’nun ‘aday olma kararlığı’ konusunda şüphe kalmadığı yorumuyla başlıyor. Analizde Kılıçdaroğlu’nun ‘son yıllarda bir dönüşüm geçirdiği’, uzun zamandır Erdoğan tarafından ‘seri kaybeden’ olarak resmedilirken, 2019’daki yerel seçimlerde ‘çarpıcı bir zafer’ kazandığı belirtildi. FT, Kılıçdaroğlu’nun dağınık bir yelpazedeki muhalefet partileri arasındaki ittifakı inşa ettiğini ve birarada tuttuğunu da yazdı.

“ERDOĞAN UKRAYNA FIRSATINI DEĞERLENDİRDİ”

Analizde “… Bununla birlikte ittifakın önündeki fırsatı harcama riski altında olduğuna dair artan bir endişe var” denilirken, Rusya’nın Ukrayna işgalinin ekonomi üzerinde yeni bir baskı oluşturmakla beraber NATO üyelerinin gözünde yıllar süren gerilimden sonra Türkiye’nin önemini artırdığı ve Erdoğan’ın bu fırsatı arabuluculuk rolü oynayarak kullandığı belirtildi.

İSMİ AÇIKLANMAYAN MUHALEFET YETKİLİSİ: O KADAR EMİN DEĞİLİM

FT, geçtiğimiz ay altı muhalefet partisinin Başbakan Viktor Orban’ı yenilgiye uğratamadığı seçimlerin Türkiye’de muhalefet için ‘yeni bir uyarı’ olduğu yorumunu yaparken, ismi açıklanmayan bir muhalefet yetkilisi bu konuda şu ifadeleri kullandı: “Eğer bana geçen sene sorsaydınız, çantada keklik, Erdoğan kaybedecek derdim. Şimdi o kadar emin değilim.”

“KILIÇDAROĞLU ADAY OLMAK İÇİN ÖLÜP BİTİYOR”

Haberde “Muhalefetteki bazılarının en büyük korkusu, Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a karşı kendi adaylığında ısrar edeceği ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın onu çiğ çiğ yiyeceği yönünde” denilirken, ‘CHP’yle birlikte çalışan beş diğer partiden üst düzey bir yetkili’ olarak tanıtılan bir kişi “Kılıçdaroğlu aday olmak için ölüp bitiyor” dedi. İsmi açıklanmayan yetkili, “Olası tüm adaylar arasında en iyi cumhurbaşkanının o olacağından hiç şüphem yok. Ama kazanma şansı en düşük olan o” diye konuştu.

“Türkiye Cumhurbaşkanı’na karşı her kim seçilirse seçilsin, enflasyonun mart ayında yüzde 61’e yükselmesine rağmen ülkenin en popüler siyasi figürlerinden biri olan oyunbaz ve deneyimli bir siyasetçiyle karşı karşıya olacak” diyen FT, “Erdoğan son yıllarda mahkemelerden Merkez Bankası’na, Türkiye’nin kurumları üzerinde görülmemiş bir kontrol sağladı ve bu güçleri tekrar tekrar, seçim sistemini kendi lehine manipüle etmek için kullandı” diye yazdı.

“YAVAŞ PARLAMENTER SİSTEME DÖNDÜREBİLİR”

Haberin bu noktasında, bu duruma rağmen son dönemdeki anketlerde Yavaş ve İmamoğlu’nun Erdoğan’a karşı ‘açık bir zafer’ elde etme ihtimalinin görüldüğü belirtildi. FT, Yavaş için ‘muhafazakâr ve milliyetçi ama aynı zamanda ketum ve bir devlet adamı gibi’ ifadelerini kullandı. Destekçilerine göre Yavaş’ın Erdoğan’ın oylarını alabileceği belirtilen haberde, “Aynı zamanda, muhalefetin parlamenter sisteme dönme planına da nezaret edebilir” denildi.

“İMAMOĞLU TARTIŞMALI SEÇİMLER AÇISINDAN DENEYİMLİ”

“Fakat birçok yorumcu İmamoğlu’nun daha güçlü aday olduğunu düşünüyor” denilen haberde, İBB Başkanı için “Kendisini bir demokrat olarak niteleyen, Kuran okuyabilen İmamoğlu siyasi açıdan daha dışa dönük ve daha geniş bir seçmen kitlesine hitap etme potansiyeli var” denildi. Haberde İmamoğlu’nun ‘tartışmalı seçimlerde mücadele etme’ deneyiminin olduğu ve tekrarlanan İstanbul seçimlerini açık ara farkla kazandığı hatırlatılırken, “Bu, muhalefetteki birçoklarının Erdoğan’ın iktidara tutunmak için el altı taktiklere başvurmasından korktuğu bir dönemde önemli” denildi.

“İMAMOĞLU YENİ BİR ERDOĞAN OLABİLİR”

Ancak FT, İmamoğlu’nun adaylığına muhalif olan kesimlerin de, İBB Başkanı’nı ‘çok hırslı’ bulduğunu ve güçlü cumhurbaşkanlığı sistemini kaldırma konusunda kendisine güvenilip güvenilmeyeceğinden şüphe ettiğini yazdı. Daha küçük muhalefet partilerinden birinin üst düzey yetkilisi olduğu belirtilen bir isim, “Yeni bir Tayyip Erdoğan olabilir. Kimse bunu istemiyor. Bir kez o koltuğa seçilince, bütün o yetkilerle, istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz” dedi.

İmamoğlu’na yakın bir isim ise bu görüşe yanıt istendiğinde, İmamoğlu’nun Erdoğan’la tek ortak noktasının Karadenizli olmaları ve gençliğinde futbolu sevmesi olduğunu belirterek, “Bu iki şey haricinde hiçbir ortak noktaları yok” dedi.

“ERDOĞAN KILIÇDAROĞLU’NUN ALEVİ KİMLİĞİNİ KULLANABİLİR”

Analizin bu noktasında tekrar Kılıçdaroğlu’na dönen FT, “Nadiren açıkça tartışılsa da, birçokları Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin Alevi azınlığına mensup olmasının Erdoğan tarafından seçmen tabanını mobilize etmek için acımasızca sömürüleceğine inanıyor” ifadelerini kullandı.

“ÇOK SAYIDA KİŞİ AÇIK FARK GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR”

FT, Kılıçdaroğlu ve destekçilerinin adaylık için tek kriterin popülerlik olmadığını söylediğini hatırlatırken, “Böyle olsa da, devletin dönüştürülmesi için muhalefetin önce iktidarı kazanması gerekiyor ve çok sayıda kişi, sadece kazanmalarının değil, tartışmalı bir sonucun yaratacağı karmaşık senaryodan kaçınmak için büyük farkla kazanmaları gerektiğini söylüyor” diye yazdı.

BATILI DİPLOMAT: ERDOĞAN’IN KOLTUĞU BIRAKACAĞI KESİN DEĞİL

Gazeteye konuşan Batılı bir diplomatın da bu noktadaki şu sözleri dikkat çekti: “Erdoğan seçimi kaybederse görevi bırakacağı hiçbir şekilde net değil. Özellikle de seçim sonuçları yakın olursa, durum çok endişe verici olabilir.”

İYİ PARTİ YETKİLİSİ: AKŞENER, İKİNCİ TURA BIRAKMAK İSTEMİYOR

Haberde, altılı masanın ikinci en güçlü lideri olarak Meral Akşener’in aday belirlemede kritik bir rol oynayacağı belirtildi. İYİ Parti’nin üst düzey bir yetkilisi ise Akşener’in, ikinci turu riske etmek yerine Erdoğan’ı ilk turda kolayca yenebilecek bir adayı desteklemeye istekli olduğunu söyledi. FT ise Akşener’in İmamoğlu’nu tercih ettiğine dair işaretler olduğunu yazdı. Gazete, başbakan olmak istediğini açıklayan Akşener’in kendi siyasi arzularına en iyi uyan adayı da aradığını belirtti.

Financial Time, seçimlerdeki bir diğer kilit meselenin, seçilecek adayın ‘Türkiye’nin büyük Kürt azınlığına hitap etmesi ihtiyacı’ olduğunu da yazdı. Belirlenecek adayın HDP’nin de desteğini alması gerektiğini yazan gazete, “Bu durum, Erdoğan’ın HDP ile muhalefetin geri kalanı arasında ayrışma yaratma çalışmasını da açıklıyor” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

ShareTweet
Previous Post

Soylu: Suriyeliler gidince önce onları sömüren iş adamları isyan edecek

Next Post

CNBC: Elon Musk, Twitter’a geçici CEO olacak

İLGİLİHABERLER

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi
GÜNDEM

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

March 31, 2026
5.1k
Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı
GÜNDEM

Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

March 31, 2026
5.3k
CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 31 Mart günü yapıyor ya, mafya mısınız lan siz?
GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 31 Mart günü yapıyor ya, mafya mısınız lan siz?

March 31, 2026
5.2k
”Rapor neden açıklanmıyor?” Perinçek, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait C-130 kargo uçağının İsrail tarafından vurulduğunu öne sürdü
GÜNDEM

”Rapor neden açıklanmıyor?” Perinçek, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait C-130 kargo uçağının İsrail tarafından vurulduğunu öne sürdü

March 31, 2026
5.3k
Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek
GÜNDEM

Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek

March 31, 2026
5.1k
Açıklama yapmasına izin verilmedi: Mustafa Bozbey’in gözaltına alındığı anlar ortaya çıktı
GÜNDEM

Açıklama yapmasına izin verilmedi: Mustafa Bozbey’in gözaltına alındığı anlar ortaya çıktı

March 31, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

Can Holding soruşturmasında Kenan Tekdağ tahliye edildi

March 31, 2026
5.1k
Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

Özkan Yalım görevden uzaklaştırıldı

March 31, 2026
5.3k
AB’nin enerji faturası bir ayda 14 milyar avro arttı

AB’nin enerji faturası bir ayda 14 milyar avro arttı

March 31, 2026
5.2k
Türk-İş: Yoksulluk sınırı 106 bin 817 lira

Türk-İş: Yoksulluk sınırı 106 bin 817 lira

March 31, 2026
5.2k
Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek

Sigorta şirketi kendi istediği eksperi seçemeyecek

March 31, 2026
5.1k
Volkan Konak, ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı

Volkan Konak, ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı

March 31, 2026
5.1k
Kuzgunlar kurtları neden takip eder?

Kuzgunlar kurtları neden takip eder?

March 31, 2026
5.1k
Milli maç öncesi askeri casus krizi: Antrenmanı videoya aldı

Milli maç öncesi askeri casus krizi: Antrenmanı videoya aldı

March 31, 2026
5.2k
Koruma kararı verilen karısı dahil dört kişiyi öldürdü

Koruma kararı verilen karısı dahil dört kişiyi öldürdü

March 31, 2026
5.2k
Öcalan kendisi için yapılan konuta henüz taşınmamış

Öcalan kendisi için yapılan konuta henüz taşınmamış

March 31, 2026
5.2k
Bütün gece uyutmadılar: A Milli Takım’a gece yarısı havai fişekli taciz

Bütün gece uyutmadılar: A Milli Takım’a gece yarısı havai fişekli taciz

March 31, 2026
5.2k
Savcı, İmamoğlu’nun özel kalem müdürü Kasapoğlu’na tahliye istedi

Savcı, İmamoğlu’nun özel kalem müdürü Kasapoğlu’na tahliye istedi

March 31, 2026
5.1k
Türkiye’de 5G saatler sonra aktif edilecek: Telefonlarınızda hemen yapmanız gereken ayarlar

Türkiye’de 5G saatler sonra aktif edilecek: Telefonlarınızda hemen yapmanız gereken ayarlar

March 31, 2026
5.1k
ABD ve İsrail’in başlattığı savaş üniversitelere sıçradı: İran’da 21 kurum hasar gördü, Körfez’de uzaktan eğitime geçildi

ABD ve İsrail’in başlattığı savaş üniversitelere sıçradı: İran’da 21 kurum hasar gördü, Körfez’de uzaktan eğitime geçildi

March 31, 2026
5.1k
Özkan Yalım’ın mal varlığına el konuldu

Özkan Yalım’ın mal varlığına el konuldu

March 31, 2026
5.2k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.