İktidarın tek eline dönüşen Sarı Basın Kartı’nda bazı gazete ve televizyonların çalışanlarına basın kartı verilmemesi için “ambargo” listesi hazırlandığının ortaya çıkması Meclis gündemine taşındı.
Sadece 2019’un ilk dört ayında 682 basın kart iptal edilirken Aralık 2018’de yayımlanan yönetmelikte, basın kartının iptal edilmesiyle ilgili bölüme, “Milli güvenlik ve kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması veya bu tür davranışları alışkanlık edinmesi” maddesi eklendi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, sistem değişikliğinin ardından 13 ay toplanmayan Basın Kartı Komisyonu’nu yandaş üyelerden oluşturduğu ortaya çıktı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne bağlandıktan 13 ay sonra toplanan Basın Kartı Komisyonu’nda muhalif gazetelerde çalışanlara basın kartı verilmeme eğilimi olduğuna işaret ederek, “Kurum içinden gelen bilgilere göre yandaş olmayan gazetelerde çalışan gazetecilere basın kartı vermemek için çalışmalar ve listeler yapılmaktadır” ifadesini kullanıyor.
Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, BYEGM döneminde komisyonun yılda en az üç kez toplandığını anımsatan CHP’li İlgezdi, Komisyonda Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazeteciler cemiyetleri, Çağdaş Gazeteciler Derneği’ne de yer verilmediğini kaydediyor ve ekliyor:
“Yandaş olmayan gazetelerde çalışan gazetecilere basın kartı vermemek için çalışmalar ve listeler yapılmaktadır.”
Sürekli basın kartı için zorunluluklarını yerine getiren 45 TRT çalışanına kartlarının oybirliği yerine oy çokluğuyla verildiğini belirten İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Konuya ilişkin bir yetkili, daha önce basın kartı başvuruları için yapılacak işlemlerden önce “onaylanmayanlar” listesine bakıldığını söylemişti.
‘Ambargo listesi’nde Evrensel, Yeni Asya gazetesi ve kapatılan Dünya TV, Yaşam TV kanalları da yer alıyor. Aynı listede sendikalar, dernekler, cemiyetler diye başlıklar da bulunuyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise sessizliğini koruyor…
Basın kartı komisyonu 13 ay boyunca toplanmadı. Yıllardır “sarı basın kartı” olarak anılan basın kartlarının renkleri de “turkuvaz” oldu.
İki üyesi Cumhurbaşkanlığı’ndan oluşan komisyonun, üç üyesi ATV, Star ve Daily Sabah gazetelerinden, iki üyesi ise Anadolu Ajansı ve TRT’den. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve gazeteci cemiyetleri ise yok.
Yeni basın kartları dağıtılmasına rağmen muhalif çizgideki bazı gazete ve televizyonların çalışanları bu haktan yararlanamadı.