Balıkesir’in Karesi ilçesinde mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler ve yaralılar var.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, patlamanın gerçekleştiği fabrikanın önünde yaptığı açıklamada 8 kadın 3 erkek toplam 11 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Yetkililer ilk açıklamalarda can kaybını 12 olarak duyurmuştu.
Yerlikaya, beş kişinin yaralı olarak hastanede tedavi gördüğünü, hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.
İçişleri Bakanı, “Sabotaj ihtimali yok, böyle bir değerlendirme tespit edilmedi” diye konuştu.
Yerlikaya, gerekli soruşturmaların tamamlanmasının ardından basın ve kamuoyuyla raporların paylaşılacağını söyledi ve “Bunlara bakıp ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.
İçişleri Bakanı’na fabrika ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da eşlik etti.
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, medyaya verdiği demeçte patlamanın meydana geldiği ZSR Patlayıcı AŞ’nin fabrikasında toplam 630 çalışan olduğunu vurguladı.
Yetkililer, patlamanın kapsül üretimi yapılan bölümünde yaşandığı ve akabinde bu binanın çöktüğünü aktardı.
Patlamanın ardından bölgede yangın çıktı.
Fabrikanın bulunduğu alana çok sayıda jandarma, itfaiye, ambulans, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekibi sevk edildi.
Balıkesir’de mühimmat fabrikasındaki patlamada hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oldu
Balıkesir’in merkez Karesi ilçesindeki mühimmat fabrikasında meydana gelen patlama ve çökme nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin kimlikleri belirlendi.
Patlamada yaşamını yitiren fabrika personelinin kimlikleri şöyle:
Elif Özgür (19).
Tuğba Demir (21),
Çetin Karamüftüoğlu (38),
Muhammet Ergin (34),
Özlem Özçakır (33),
Tuba Sert (41),
Enes Kırmızı (28),
Seda Akın (35),
Seçil Çapa (24),
Müberra Sönmez (45),
Selin Karanlıkoğlu (27),
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını, bir başsavcıvekili koordinesinde dört Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Patlamaya ilişkin Balıkesir Valimiz başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarımızdan bilgi alarak tüm yönleriyle gerekli tahkikatın derhâl başlatılması talimatını verdik” açıklamasını yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’deki grup toplantısında patlamaya değindi.
CHP’nin patlamayı incelemek için Balıkesir’e bir heyet gönderdiğini duyuran Özel, kürsüden yakın tarihte mühimmat ve patlayıcı fabrikalarında gerçekleşen patlamaları hatırlattı.
Özel, “Bu çağda, bu teknolojide, bu eğitimde böyle kazalar, böyle patlamalar ve böylesine hiç yoktan ölümler olmuyor” diye konuştu.
ZSR hakkında neler biliniyor?
ZSR’nin internet sitesine göre Balıkesir’deki fabrikada mühimmat, av ve spor fişekleri, ses fişekleri, plastik mühimmat ve bunların yanı sıra “sivil patlayıcı” da üretiliyor.
Şirketin web sitesinde yer alan Ağustos 2023 tarihli “Büyük Kaza Önleme Politikası” metninde, olası patlama ve benzeri kazalara dair şu ifadeler yer alıyor:
“Kuruluş içerisinde yapılan kaza frekansı hesaplamaları sonucunda, kaza ihtimallerinin uygulanan ve önerilen güvenlik bariyerleri etkisiyle yönetmelikte belirlenen büyük endüstriyel kaza frekans sınır değerinin altında olduğu görülmüştür.”
TMMOB: Gerekli ceza ve yaptırımlar uygulanarak önlenebilir
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), patlamayla ilgili yaptığı basın açıklamasında “alınamayan önlemleri” gerekçe göstererek işvereni ve hükümeti eleştirdi.
Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzalı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Balıkesir’de yaşanan patlamanın sebebi de çalışma ortamında olması gerekenden fazla miktarda patlayıcı bulunması, artan müşteri taleplerini yetiştirmek için üretim hızının artması, düzensiz ve emniyetsiz çalışma ortamı, soğuk hava koşulları nedeniyle olası ısıtıcı kullanımı gibi durumlar olabilir.”
Açıklamada ayrıca bu tarz kazaların “işverenlere gerekli ceza ve yaptırımların uygulanması” ile önlenebileceği vurgulandı.