Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun 56 saatlik “bale antrenörlüğü” programı açmasına tepki yağıyor. Balenin spor değil bir sanat dalı olduğunu savunan bale emekçileri, uygulamanın federasyonun para kazanmak için ortaya konulduğunu savundu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun talebi ile baleyi sportif faaliyet olarak kabul etti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bale için, Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun 56 saatlik “bale antrenörlüğü” programı açmasına sert tepki gösterdi. İlgezdi, “Bale bir sanat dalıdır. Sırf bir federasyona para kazandırmak için baleyi spor dalı saymak, baleyi tüm köklerinden koparıp yok etmek anlamına gelir. Devlet verdiği bu onayı derhal iptal etmelidir” dedi.
İlgezdi, balenin dünyanın en eski ve önemli sanat dallarından biri olduğunu kaydederek, “Bale temelleri Rönesans’a dayanan 15-16. yüzyılda ortaya çıkan tüm dünyada kabul edilen bir sanat dalıdır. Böyle bir geçmişi olan, 1970 yılında 1309 sayılı kanun ile sanat dalı olduğu da ortaya konmuş olan Bale, 56 saat eğitimle antrenörü yetiştirilebilecek bir spor dalına döndürülmeye çalışılıyor. Sanata düşman iktidarın, sanat dallarını sırf bu programa kursiyer kaydederek federasyona para kazandırmak için spor dalına çevirmesinin hiçbir mantıklı gerekçesi olamaz” diye konuştu.
“14 YIL MI? 56 SAAT Mİ?”
Yaptığı yazılı açıklama ile Federasyonun “bale antrenörü” ilanının ülkemizdeki sanat camiasının ve duyarlı kişilerin yoğun tepkisine neden olduğunu ifade eden CHP’li Akkuş İlgezdi, “Sanatçılar ve akademisyenler bale eğitimi verebilecek bir yeterlilik için en az 14 yıl eğitimin gerektiğinin altını çiziyorlar. 56 saatlik antrenör eğitimi ile ne olabilir?” açıklamasında bulundu.
“AMAÇ PARA”
Bu eğitimin sadece federasyona para kazandırma amacı olduğunu ortaya koyan Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Bale eğitimin hiçbir noktasında ‘bale antrenörü’ diye bir kavram bulunmamaktadır. Federasyon bu kursu açarak para kazanma derdine sanatı alet etmektedir. Bu kabul edilemez, tüm sanatçıların ifade ettiğini tekrar söylemek istiyorum: Bale spor değildir sanattır” dedi.
SOSYAL MEDYADA “#BALESPORDEĞİLSANATTIR” ETİKETİ AÇILDI
Baleyi sanat dalı olarak değil de spor dalı olarak kabul eden bankalığa tepki gösteren bale emekçileri ve sevenleri ise sosyal medyada “#balespordeğilsanattır” başlığıyla kampanya başlattı.
“BİZ BALEYE ÖMRÜMÜZÜ VERDİK”
Sanatçılar #balespordeğilsanattır ismiyle başlattığı hashtag ile federasyona tepki gösterdi. O tepkilerden bazıları şöyle:
Tolga Han Çinkitaş, TDSF adına konuştu. Tüm ülkenin karşısında yalan söyledi.
Tolga Han Çinkitaş: Spor olmadığını iddia eden arkadaşlarımız, demektedirler ki, 15 günde bu işin kursu verilir mi? Heralde, yani (gülerek) tabii ki, verilemez. Bizim böyle bir iddiamız yok. pic.twitter.com/6diLvDmWrB
— Erhan Güzel (@guzelerhan) January 24, 2021
Erhan Güzel: 1970 yılından beri Anayasamızın 1309 sayılı kanunda bale, sanat kabul edilirken, Spor Federasyonu’nda 56 saatte bale antrenörü yetiştirilen bir spor olarak gözükmesi çok tuhafıma gidiyor. Sadece burada değil dünyanın her yerinde #balespordeğilsanattır. Saygılarımla
Can Tunalı: Bale dalında Türkiye’de sadece 2 Profesör var. Bunlardan biri de annem Alev Meral Tokgöz. Kendisi bu kariyer için dans hayatını yarıda bırakıp okul hayatına geri dönmüş bir sanatçıdır. Emek ister bu işler.
Behzat Uygur: Bale spor olsaydı 4 yılda bir yapılırdı (!) #balespordeğilsanattır
Nilgün Belgün: Bale spor değil sanattır. Bu böyle biline.
Ezgi Şenler: Küçük yaştan itibaren ömrümüzü verdiğimiz bale sanatımızı spor diye adlandırmak ve 56 saatte bale sertifikası vermek mi? Gelin biz size 56 saatte balenin sadece 1. pozisyonunu öğretmeye çalışalım. Bakalım yapabilecek misiniz? Ya sabır!
İbrahim Yazıcı: Tüm liselerin kapısına Anadolu Lisesi yazıp eskiden adam gibi olan bir avuç okulu da mahveden zihniyet elbet baleye de el atacaktı. 56 saatte öğrenilebilse bunca bale sanatçısı onca yıl okuyup profesyonel olunca bile hala ders almaya devam eder miydi?
#bale için spor diyen antrenör, sporcu varsa, buyursun şunu yapsın / yaptırsın da görelim! pic.twitter.com/WpAcypS708
— Hakan Ekmen (@HakanEkmenPiano) January 24, 2021
“BİR SANAT DALININ SPOR MÜSABAKASI OLARAK ALGILANMASI BÜYÜK TALİHSİZLİK”
Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü Öğretim Görevlisi Göksu Coşkunlar, böyle bir eğitimle bale hocalığının mümkün olmadığını söyledi. Coşkunlar, bale hocalarının çok titiz bir seçim ve sonrasında yoğun bir eğitimle yetiştiğini belirten Coşkunlar şunları aktardı: “Konservatuar bale bölümüne iki aşamalı özel yetenek sınavıyla alınıyor. Bu sınavda kulağına, algısına, esnekliğine ve genel görünümüne bakılıyor. Tüm bunların üzerine 12 yıllık eğitimden sonra lisans mezunu olabiliyor. 56 saatte bırakın baleyi hiçbir alanda gelişmek mümkün değil. Böyle bir program açılması bile dehşet verici. Bale antrenörü diye bir şeyin olmadığını vurgulayan Coşkunlar, “Bizde bunun için 12 yıllık bale eğitimi üzerine 2 yıllık yüksek lisans eğitimi alması ve araştırma yapması da gerekir. Kimse konservatuvar mezunu olup hocalık yapamıyor. Bir sanat dalının spor müsabakası olarak algılanması büyük talihsizlik.”