Felaket göstere göstere geldi. Erzincan İliç’teki Anagold şirketinin işlettiği madende, siyanür ve sülfürik asit dağları göçtü. 9 işçinin göçük altında kaldığı açıklandı. Sürekli kapasitesi artırılan maden ocağı için uzun süredir göçme uyarısı yapılıyordu.
Çöpler Altın Madeni’nde geçtiğimiz yıl kapasite artışına gidildiği ve bunun onayının dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verildiği öğrenildi. Şirketin geçen yıl 7,2 milyon dolarlık (210 milyon lira) vergi borcu silindiği ortaya çıktı
Halk TV’de konuşan gazeteci İbrahim Gündüz, şöyle konuştu:
- Önce ağaçlar kesilir, sonra binlerce ton dinamit kullanılarak dağ paramparça edilir. Milyonlarca ton taşı toprağı alanlara sererler. Açık alana serilmiş taşın toprağın bir gün göçüğe neden olmasına sürpriz diyebilir misiniz? Diyemezsiniz…
- Un ufak edilmiş, gevşek bir toprak. Üzerine sürekli siyanür basıyorsunuz. Siyanür, sülfürik asit ve bunların dışında 16 çeşit çok tehlikeli kimyasal malzeme kullanılıyor. Yılda 2 bin 190 kg sodyum hidrooksit, 2 bin 750 kilo hidro sülfit, bin 50 kilo nitrik asit kullanılıyor. Geçtiğimiz yıl bu madende kapasite artışına gidildi.
- Onayını veren dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’du… Murat Kurum, bakanlığı döneminde buradaki kapasite artışına onay verdi. Yıllık siyanür kullanımı 7 bin tontan, 11 bin tona çıktı. Sülfürik asit tonu, 9 bin tondan. 122 bin tona çıktı! Kapasitenin üzerinde çalışma söz konusu gibi görünüyor. 197 futbol sahası büyüklüğünde zehirli atık barajıydı. Çünkü orası deprem fay hattının üzerinde…
Herşey altın için!
Edinilen bilgilere göre söz konusu madende yılda 11 bin ton siyanür, 122 bin ton sülfürik asit kullanılıyor. Topraktaki altını açığa çıkarmak için söz konusu madende açık alanda toprağa yağmurlama sistemiyle siyanür püskürtüldüğü iddiaları daha önce de gündeme gelmişti. Bununla ilgili görüntüler de sosyal medyada yayılmış ve haber olmuştu. 1 ton ham altın elde edebilmek için 5 milyon ton taş ve toprak parçalanıyor, üzerinden siyanür ve sülfürük asit gibi maddeler geçiriliyor!
Son dönemde kapasite artırımına gidilen söz konusu madende üç vardiya olarak 2 bin 500 kişini çalıştığı öğrenildi.
KHK’LI İŞÇİ DE GÖÇÜK ALTINDA KALDI; BERAAT ETTİ AMA GÖREVE İADE EDİLMEDİ
15 Temmuz’dan sonra ilan edilen OHAL sürecinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile İnfaz Koruma memurluğundan ihraç edilen Hüseyin Kara’nın da göçük altında kaldığı öğrenildi. Sivas’ın Gürün ilçesinden olan Hüseyin Kara’nın hukuksuz cemaat soruşturmaları kapsamında yargılanıp beraat ettiği ancak göreve iade edilmediği öğrenildi.