Kesin bir rakama tekabül etmemekle birlikte Almanya’da bir milyonun üzerinde Kürt göçmenin yaşadığı sanılıyor.
Almanya Göç Dairesi’nin verilerine göre ‘Kürt’ değiller. İstatistiklerde İranlı, Iraklı, Suriyeli ya da Türkiyeli olarak geçiyorlar. Böyle bile olsa Almanya maceraları neredeyse 100 yıllık.
Peki niye geldiler, nasıl yaşıyorlar, Almanya’yla gerçek anlamda politik ve kültürel alışverişleri var mı? “Almanya’da Kürt Göçmenler: Yaşamları Kimlikleri ve Siyasete Katılımları” kitabının yazarı Prof. Kenan Engin’e göre “Hiçbir yerde yoklar ama her yerde varlar”.
Kassel Üniversitesi Yayınları arasında geçtiğimiz ay çıkan kitap, bu soruların yanıtını derli toplu vermeye aday dikkat çekici bir çalışma.
Artı Gerçek’te yer alan Nuray Çiftçi’nin haberine göre, halen Akkon İnsani Bilimleri Üniversitesi’nde ‘uluslararası göç’ dersleri veren Kenan Engin, kitabı yazma sürecini şöyle anlatıyor:
“Almanya’daki üniversite eğitimim sırasında ne zaman Kürtlere ilişkin bir şeyler yazmak istesem her defasında ciddi bir kaynak sıkıntısıyla karşılaştım. Bir noktadan sonra da zaten konuyla ilgilenmeyi bıraktım. Çünkü binlerce kitabın bulunduğu kütüphanelerde istediğim konuya ilişkin bir-iki kitaba dahi rastlayamıyordum. Bu kitabın temel çıkış noktası aslında şaşkınlığımdı. Bir milyonun üzerinde Kürt göçmenin yaşadığı Almanya’da, Kürt göçünün sosyal, dinsel, politik, kültürel boyutuna dair 1-2 bilimsel çalışmanın bile olmadığını görmek inanılmazdı.”
“Koreli göçmenler üzerine yazılmış onlarca kitap varken, sayıları biri milyonu aşan Kürtlerin hikayesine dair hiçbir kaynak yok neredeyse” diyen Prof. Engin, “Yani Kürtlerin dramı burada da bir başka düzlemde devam ediyor” diyor.