İnsan kaynakları şirketi “OBM Almanya”, Türkiye’den binlerce işçinin Almanya’ya götürüleceği açıklamasının Almanya Büyükelçiliği tarafından yalanlanmasının ardından yeni bir açıklama yaptı.
Yazılı bir açıklama yapan şirket sahibi Osman Taş, sosyal medyada çıkan bazı olumsuz ve danışmadan yapılan bilinçsiz haberlerin konuyu farklı mecralara çektiğini savunarak, “Ülkeme döviz kazandırmak tek hedefimdi.” dedi.
“HÜKÜMETLE ANLAŞMA VAR DEMEDİK”
“Biz hiçbir zaman ‘Alman Federal Hükümeti ile anlaşmamız var’ demedik” diye devam eden Taş, “Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Moldova gibi ülkelerden binlerce kişiye Almanya’da istihdam sağladım.” ifadesini kullandı.
Türkiye’den de işçi alımı yaparak Türk ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar başlattığını belirten Taş, şöyle devam etti:
“Bu amaçla Türkiye’de bir basın toplantısı yaptım. Ülkeme döviz kazandırmak tek hedefimdi. Ancak sosyal medyada çıkan bazı olumsuz ve bize danışmadan yapılan bilinçsiz haberler konuyu farklı mecralara çekti. Biz hiçbir zaman ‘Alman Federal Hükümeti ile anlaşmamız var’ demedik.”
İŞÇİ GÖÇÜNÜN 57. YILI
Türkiye ile Almanya arasındaki ilk ve tek işçi göçü anlaşması 30 Ekim 1961 tarihinde imzalandı. 12 madde ve sadece iki sayfadan oluşan, “işçi alımı sözleşmesi” Avrupalı Türkler ya da diğer adıyla “Gurbetçiler” tarihinin başlangıcıdır.
İKİ YIL DİYE BAŞLAMIŞTI
Dönemin Çalışma Bakanı Prof. Dr. Cahit Kalas ile Alman mevkidaşı arasında imzalanan anlaşmanın süresi sadece 1 yıldır. İki yıl daha uzatılabileceği metinde belirtilmiştir. Almanlar, “misafir işçi” diye tanımladıkları Türkiye’den gelen işçilerin en fazla iki yıl sonra geri dönmesini, yerlerine yenilerinin gelmesini hedeflemiş.
Buna rağmen Alman işverenlerin de baskısıyla sözleşmenin bu maddesi 1964’te iptal edilir ve rotasyon planı hayata geçmez. Almanya’nın işçi alımını durdurduğu 1973 yılında, bu ülkedeki Türk işçi sayısı 900 bine yükselmiştir.
TÜRK NÜFUSU 3 MİLYON
Almanya aslında 1973 yılından bu yana Türkiye’den resmi işçi alımı yapmıyor. Sonradan gidenler daha çok evlilik ve aile birleşmesi yolunu kullananlar. Almanya’da bugün artık sayıları 3 milyonu bulan Türk nüfusu dördüncü nesle giriyor ve pek çok gurbetçinin çocuk ve torunları hayatlarına bu ülkede devam ediyor.