Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6 bin 87’ye yükseldi. Dünya çapında 160 bini aşkın kişide koronavirüs vakası görülürken, panik de giderek artıyor.
Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları ise devam ediyor. Alman Die Welt gazetesinde koronavirüse karşı aşı geliştirmeye çok yakın olduğu belirtilen Alman bir firmaya ilişkin çok ilginç bir iddia yer aldı.
Ekonomi profesörü Ümit Akçay’ın Twitter’dan aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump, aşı geliştirmeye çok yakın olduğunu öğrendiği Almanya’daki Curevac firmasıyla temasa geçti. Trump’ın aşının sadece ABD’ye ait olması için firma ile temas kurduğu belirtiliyor.
Alman firmanın CEO’sunun bu kapsamda ABD’ye gidip Trump’la görüştüğü ancak daha sonra Almanya’daki Sağlık Bakanlığı yetkililerinin sürece müdahale ettiği ifade ediliyor.
Habere göre Almanya’da Sağlık Bakanlığı yetkilileri aşının tek bir ülkenin tekelinde olmaması gerektiğini belirterek Alman firma ile müzakerelere başlıyor.
ABD’de gidip görüşme yapan CEO’nun da daha sonra bu görevden ayrıldığı belirtiliyor.
Ümit Akçay, şunları yazdı:
“Çok ilginç bir gelişme. Almanya’daki Curevac firmasının Codiv-19’a karşı aşı geliştirmeye yakın olduğunu öğrenen Trump, aşının sadece ABD’ye ait olması için firma ile temas kuruyor.
Hatta firmanın CEO’su ABD’ye gidip Trump ile görüşüyor.
Bunun üzerine Almanya Sağlık Bakanlığı yetkilileri ‘aşının tek bir ülkenin tekelinde olmaması gerektiğini’ gerekçesiyle devreye girip firma ile müzakereye başlıyor.
Sonrasında ABD’de gidip görüşme yapan CEO, bu görevden ayrılıyor!
Olay çok boyutlu. Jeopolitik yanı olduğu gibi ‘serbest piyasa’ sisteminin sınırı nerede başlar nerede biter tartışmasını da barındırıyor.”