Giresun’daki sel felaketinin yapılaşmayla ilgili olmadığını söyleyen AKP’li Nurettin Canikli “Yağmurla toprak suya doyuyor, toprak kayganlaşıyor.
Yağmur yağdığı zaman toprak su gibi akıyor, önüne ne katarsa götürüyor. Afetin yapılaşmayla alakası yok” dedi.
Giresun’daki sel felaketinin ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, muhalefet sözcüleri ve meslek örgütleri hep aynı tehlikeye dikkat çekti: Dere yataklarına yapılaşma ve doğaya yapılan müdahale. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ise kusurun toprakta olduğunu söyledi. A Haber’de konuşan Nurettin Canikli özetle şöyle konuştu:
‘YAPILAŞMAYLA ALAKASI YOK’
“Buranın özelliği sürekli yağmur alan bir bölge. Yağmurla toprak suya doyuyor, toprak kayganlaşıyor. Yağmur yağdığı zaman toprak su gibi akıyor, önüne ne katarsa götürüyor… İnsanlar konut ihtiyacını yapılaşma olmaması gereken dere yataklarına yapmak suretiyle gidermeye çalışmışlar. Bu tercihi vatandaş yapıyor. Ama vatandaşa konutu yapacağı arazi önerilemiyor. Bu sefer vatandaş sınırları zorluyor bu sefer. Dere yataklarına, zemini sağlam olmayan yerlere doğru bunu genişletmek zorunda kalıyor. Bu sıkıntı bütün Karadeniz’de var. Ama tekrar söylüyorum. Yaşadığımız bu afetin yapılaşmayla alakası yok. Buranın coğrafi yapısından kaynaklanan bir hadise.
‘ŞEHRİN SİLÜETİ DEĞİŞMİŞ DURUMDA’
Bölgeyi ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli felaketten yurttaşları sorumlu tuttu: Pakdemirli, “İlk defa böyle büyük bir doğal afet görüyorum. Şehrin silüeti değişmiş durumda. Ciddi uyarılar yapmamıza rağmen vatandaşlarımız ‘Nasıl olsa bana olmaz’ düşüncesi içinde. Bu da can kayıplarına yol açabiliyor. Bu taşkınları tamamen önlemenin imkânı yok, dere yataklarına ev ve dükkânları yapmamak gerekiyor. İsterseniz süper güç olun, süper devlet olun ama bunların hepsine yetme imkânı yok” dedi.
CHP’Lİ ÖZTUNÇ: İMAR UYGULAMALARI TETİKLİYOR
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, HES’ler ve dere ıslah çalışmalarının felaketleri tetiklediğini belirterek ders alınması gerektiğini belirtti: “İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikaları, HES’ler, dere ıslah çalışmaları bu felaketleri tetikliyor. Her gün bir başka yerleşim yerinde bu acıları yaşıyoruz. Artık bir ders almamız gerekiyor.”