Eski YAŞ üyesi Akın Öztürk’ün kendisinin ve diğer tanıkların mahkeme ifadelerine göre, Akın Öztürk’ün darbeden haberi bile yoktu. Darbe girişiminden kızının evinde, torunuyla oynarken haberdar oldu. Bu gerçek HTS ve kamera kayıtlarıyla sabit. Akıncı Üssü’ne ise Akar ve Ünal’ın talimatıyla darbecileri ‘ikna etmek’ için gitmişti. Üsteki kamera görüntülerinde de yer aldığı üzere, Akın Öztürk‘ün Abidin Ünal ile kol kola koridorda dolaştığı görülüyor. Ama Ünal Ibiza’daki villasında otururken, Öztürk hapiste tutuluyor.
15 Temmuz’un ‘1 numarası’ olduğu gerekçesiyle yapılan sözde yargılamada, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün avukatları, BM’nin kararı sonrası kısa bir açıklama yaptı. Avukat Özlem Barıner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, BM’nin ‘ihlal’ kararı sonrası müvekkilinin ‘derhal’ serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Barıner, şu ifadeleri kullandı:
“Akın Öztürk’ün avukatları olarak, konuya netlik kazandırmak için bu açıklamayı yapıyoruz: BM başvurumuzda, Sayın Öztürk’ün makul suç şüphesi olmaksızın özgürlüğünden yoksun bırakıldığını 4 ayrı aşama açısından şikâyet ettik:
1️ – Gözaltı
2️ – İlk tutuklama
3️ – Tutukluluğun devamı
4️ – Mahkûmiyet sonrası (!) hapiste tutulma hali
BM, bu 4 aşamanın tamamı açısından özgürlüğünden haksızca yoksun bırakıldığına karar vermiştir. Yani, BM Akın Öztürk hakkında darbe teşebbüsü ile ilgili hiçbir delil bulunmadığını tespit ettiği için, derhal serbest bırakılmasını talep etmiştir.”
“Rejimin ‘darbenin 1 numarası’ iddiası resmen çöktü”
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Keyfi Tutuklama Çalışma Grubu, Akın Öztürk’ün keyfi ve makul şüphe olmaksızın tutuklandığına hükmetmişti. BM Çalışma Grubu, adil yargılanmadığı gerekçeleriyle derhal tahliye edilmesini, Öztürk’e tazminat ödenmesini, ayrıca bu ihlallerin sorumluları hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı. Gazeteci Müyesser Yıldız’ın aktardığı kararda, AKP hükümetinin Akın Öztürk’ün iddialarını çürütmede yetersiz kaldığına da dikkat çekildi.
15 Temmuz ile ilgili bir AKP rejimi anlatısı Akın Öztürk üzerine kuruluydu. Ama BM’nin verdiği karar, sözde ‘bir numara’nın hikayesini yıkarak, resmi 15 Temmuz hikayesini çökertti. Hükümetin darbe girişiminin en üst askeri sorumlusu olarak gördüğü kişinin tutuklanmasının bile gayrimeşru olduğunun ve işkenceye tabi tutulduğunun BM Çalışma Grubu tarafından tescillendi.
Yurtta Sulh Konseyi’nin de olmadığı ortaya çıkmıştı
Öte yandan, Türkiye mahkemelerinin Yurtta Sulh Konseyi adında müşahhas bir yapının varlığına dair delil olmadığı yönündeki kararını hatırda tutmak lazım. Mahkeme hükümete yakın isimlerden oluşuyor, üstelik Yargıtay da onadı. Dolayısıyla Akın Öztürk, Yurtta Sulh Konseyi’nin lideriydi iddiası da çökmüştü. Akın Öztürk’te olduğu gibi hapiste olan ve mesleğini kaybeden onbinlerce kişinin de aynı şekilde masum olduğunun er geç tescil edilmesi bekleniyor.