Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Afyon Cumhuriyet Başsavcılığı gözaltında elektrikli işkenceye takipsizlik verdi

by Özkan yazar
May 14, 2024
Afyon Cumhuriyet Başsavcılığı gözaltında elektrikli işkenceye takipsizlik verdi
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

15 Temmuz’dan sonra AKP rejimi tarafından başlatılan ‘soykırım’ soruşturmalarında cemaate üye olduğu iddiasıyla gözaltına alındığı Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’nde başına çuval geçirildikten sonra ayaklarına elektrik verilen Aysun Işınkaralar’ın işkenceci polisler ve doktorlar hakkında yaptığı suç duyurusuna Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi. Savcılığın kararına DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ”Apaçık bir işkence var” diyerek tepki gösterdi.

Afyonkarahisar’da kapatılan Özel Nezahet Kız Öğrenci Yurdu’nda müdürlük yaptığı için 7 Mayıs 2018’de gözaltına alınan Aysun Işınkaralar‘ın Afyon emniyetinde kendisine işkence eden polisler hakkındaki suç duyurusu 22 Nisan 2024’te Afyon Başsavcılığı tarafından reddedildi.

Afyon Emniyeti’nde ayak bileklerine elektrik verilen, boğazı sıkılan ve tehdit edilen Işınkaralar, suç duyurusunda kendisine kötü muamele ve işkence yapan polislerden ve işkenceyi kayıt altına almayan doktorların isimlerini de vermesine rağmen ret kararında, Işınkaralar’ın ifadesinin delil niteliği taşımadığı ve yeniden soruşturma açmaya yeterli olmadığı ileri sürüldü.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

İşte Maduro’nun son anları: Güvenli odanın kapısına kadar kaçabildi

İşte Maduro’nun son anları: Güvenli odanın kapısına kadar kaçabildi

January 4, 2026
5.1k
The New York Times yazdı: Türkiye’ye gitmeyi reddedince operasyonun düğmesine basıldı

The New York Times yazdı: Türkiye’ye gitmeyi reddedince operasyonun düğmesine basıldı

January 4, 2026
5.1k

Kronos’tan Sevinç Özarslan’ın aktardığına göre, kararda “Her ne kadar müşteki ifadesinde, Muhammet Turan isimli doktorun verdiği ‘darp cebir izi yoktur’ raporunun sahte bir rapor olduğunu, ayrıca hapisten çıktıktan sonra Türkiye İnsan Hakları Vakfına başvurup, bir sene beni takipten sonra işkenceye uğradığına dair bir rapor aldığını, bu iki unsurun soruşturma açısından yeni delil teşkil ettiğini ileri sürmüş ise de, müştekinin yeni delil olarak beyan ettiği unsurların ceza hukuku kapsamında bu hali ile delil niteliği taşımadığı ve yeniden soruşturma açmaya yeterli olmadığı anlaşıldı…” denildi.

‘APAÇIK İŞKENCE VAR AMA SAVCILIK TAKİPSİZLİK VERDİ’ 

DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Afyon Başsavcılığı’nın polislerle ilgili suç duyurusuna verdiği ret kararına tepki gösterdi. İşkenceyi Meclis gündemine taşıyan Gergerlioğlu “Aysun Işınkaralar, Afyon Emniyeti’nde gördüğü işkencenin örtbas edilmesine karşı, yıllardır mücadele veren bir hanımefendi. Kendisi Afyon Emniyeti’nde işkenceye uğradı ve ardından Hipokrat yeminine ihanet eden doktorlar ve savcılar tarafından başvurularına takipsizlik verildi. Suç duyurusuna da takipsizlik verildi. Apaçık bir işkence var, Türkiye’de adil yargılama yok.” dedi.

"Ayak bileklerimden elektrik vermeye başladılar. Bana sürekli “Hatice Beyza nerede saklanıyor?” diye sordular, Elif’i sordular. Arkadaşım olduğunu söyledim. Önce sağımdan, sonra solumdan sonra iki tarafıma da aynı anda elektrik vermeye başladılar. “Biz devletiz.” diyorlardı." pic.twitter.com/qQWrwqcxn6

— Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) May 13, 2024

Aysun Işınkaralar’ın, sağ ve sol ayak bileklerine elektrik verildiği, kafasına çuval geçirildiği, boğazı sıkılarak boğulmaya çalışıldığı ve tacize maruz kaldığı TİHV tarafından da raporlaştırılmıştı.

Işınkaralar, savcılığa yaptığı suç duyurusunda gördüğü işkenceleri şöyle anlatmıştı:

“07/05/2018 tarihinde Afyonkarahisar’da ‘fetö’ suçlamasıyla göz altına alındım. Olay günü Hatice Beyza Süzer isimli kadını aramak için evime gelmişlerdi. Polislere o kadının ben olmadığımı söylememe rağmen beni kim olursan ol bizim götürme yetkimiz var deyip il emniyet müdürlüğü terör şube müdürlüğüne götürdüler, sonra da kocatepe karakoluna götürüldük. Benim yanımda Elif Çolak isimli misafirim de vardı. 5-6 kadın 18/05/2018 tarihine kadar orada pislik içinde farelerle kötü koşullarda kaldık. Ertesi gün beni, Elif’i ve bir öğrenci kızı sarışın renkli gözlü bir erkek polis Afyon il emniyet müdürlüğüne götürdü.

ERKEK POLİS BOĞAZIMI SIKIP ‘İMAM MISIN İMAME MİSİN?’ DİYE BAĞIRDI

Terör şubeye gittik. Orada çay ocağında bir süre bekletildik. Benim ismimi çağırdıklarında ayağa kalkıp yanlarına doğru gittim, daha kapıdan içeri girer gitmez kafama çuval geçirdiler. Yanımdan ahh diye bir ses geldi. Kafamı eğdiler, her tarafımda polisler vardı. Beni hızlı bir şekilde koşturup karakoldaki boş odaya fırlattılar. İçeri girer girmez kilolu toplu 170-180 cm boylarında erkek polis boğazımı sıkmaya başladı. Bylock’u kim yükledi, imam mısın imame misin dedi.

Diğer polisler de beni ortalarına aldılar. Arada nefessiz kalınca beni bırakıyorlardı. Sonra tekrar boğazımı sıkıyorlardı. Ayak bileklerimden elektrik vermeye başladılar. Bana sürekli Hatice Beyza nerede saklanıyor diye sordular, Elif’i sordular. Arkadaşım olduğunu söyledim. Önce sağımdan, sonra solumdan sonra iki tarafıma da aynı anda elektrik vermeye başladılar. Biz devletiz diyorlardı. Tem şube müdürlüğünde Aydın polis olarak bildiğim kişi (eve geldiğinde bana kimliğini tanıttığı için biliyorum) de vardı.

Ben her seferinde bağırıyordum. Bağırmazsam bana kötülük yaparlarlarsa neden bağırmadın demesinler diye düşündüm. Çuval halen başımda idi. İçlerinden biri bunu soyun dedi. Bana bunu yapamazsınız dedim. Dışarıdan bir adam geldi. Onlarla konuştu. Bana Aysun biraz daha az bağırabilir misin dediler. Bende neden böyle yapayım dedim. Bana neden sürekli Allah diye bağırıyorsun, bizim müslümanlığımıza mı laf ediyorsun dediler.

Sonra çapraz odaya götürüp kafamdan çuvalı çektiler. Melisa isimli kadın bir polis benimle konuştu. Bana silah doğrultup tetiği çekip çekip bıraktı. Sonra bana bir fotoğraf gösterdiler bu sen misin dediler, bendim ama korkumdan ben değilim dedim. Bu fotoğraf adliye önünde Zaman gazetesi ile ilgili basın açıklaması sırasında çekilmişti. Şişman bir polis beni odadan çıkardı. Beni başka bir yere götürmeye başladılar. Bana tecavüz edeceklerini sandım. O polis benim gözlerime bakıp ‘seni tekrar getireceğim’ dedi.

ELEKTRİK VERDİKLERİ AYAKLARIMDA YARALAR OLUŞTU

Beni nereye götüreceksiniz dedim. Geldiğin yere götüreceğiz dediler. Ramazan isimli başka bir şüpheli ile tekrar karakola götürdüler. Ayaklarım uyuşmuş ve şişmişti, yaralar oluşmuştu. Çünkü elektrik ayak bileklerimden vermişlerdi. Naylon çorabım ise tenime yapışmıştı. Orada bir bayan şüpheli gördüm ve bana işkence yaptılar dedim. Ertesi gün avukatım geldi. Adı Emin Çelik’ti. Bana işkence yaptıklarını söyleyip ayaklarımı gösterdim. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi, fakat bende kendimi düşünmek zorundayım diyerek bulunmadı. Polisler diğer şüphelileri ifade almaya götürdüklerinde bana tehdit içerikli sözlerle mesaj gönderiyorlardı.

DOKTOR SAHTE RAPOR VERDİ

09’undan 14’üne kadar hastaneye götürmediler. Ayın 14’ünde Afyonkarahisar Devlet Hastanesine götürdüler. Hepimizi Ali Konu isimli doktor muayene etti. Doktora işkence yapıldığını söyledim. Bana rapor yazacağını söyledi. Aydın adlı polis doktorun bana verdiği raporu elimden aldı ve bunu dosyaya biz koyacağız dedi. 1-2 gün sonra da karakolda ifadem alındı. Kafamdaki çuvalı orada çıkardılar. İşkenceye uğradığımı söyledim. Bana polisler bunu savcılığa söyleyeceksin dediler. 18/05/2018 tarihinde savcılığa götürüldük. Sonra da mahkemeye götürüldük. Sorguda avukatıma işkenceden bahsedeyim mi dedim. Ben söylerim sen bana güven dedi ama söylemedi. O gün tutuklanıp Afyon kapalı cezaevine götürüldük. 3 gün sonra pazartesi günü muayeneye götürüldük. Doktora işkenceyi söyledik. Suç duyurusunda bulunmak istediğimi söyledim. 21/05/2018 tarihinde cezaevinden gönderdiğim dilekçe ile Afyonkarahisar savcılığına suç duyurusunda bulundum. 1 ay sonra takipsizlik yazıldığını öğrendim. Karara itiraz ettim. Mahkemeden red geldi. Afyonkarahisar devlet hastanesinden raporlarımı istedim. Muhammet Turan isimli doktor darp cebir izi yoktur diye rapor vermiş. Ben o doktoru da şikayet ettim. Tekrar soruşturma açılması için şu anda sizin dosyanız kapsamında avukatım aracılığıyla başvurdum. Elimde iki yeni delilim var. Birincisi Muhammet Turan isimli doktorun verdiği darp cebir izi yoktur raporu, bu sahte bir rapordur. İkinci delilim ise ben hapisten çıktıktan sonra Türkiye İnsan Hakları Vakfına başvurdum. Bir sene beni takip edip psikolojik tedavimi yaptılar. İşkenceye uğradığıma dair bir rapor aldım bu vakıftan. Bu raporumu da dosyaya avukatım sundu.”

56 AY HAPİS YATTI

Afyonkarahisar’da kapatılan Özel Nezahet Kız Öğrenci Yurdu’nda 2,5 yıl müdürlük yaptığı için 7 Mayıs 2018’de gözaltına alınıp tutuklanan Aysun Işınkaralar’ın (35),  7 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verildi. Afyon E Tipi Cezaevinde 56 ay hapis yatan Işınkaralar, 22 Aralık 2022’de cezanın yatarı bittiği için tahliye edildi. Yaşadıklarını Kronos’a anlatan Işınkaralar, “Devletin denetiminde olan, açılma izni olan bir yurtta müdürlük yaptım. 15 Temmuz’dan bir ay önce Haziran 2016’da yurdumuz denetim geçti. Hiçbir sıkıntı bulmadılar. Dört dörtlük bir yurttu. Bir ay sonra kapattılar.” demişti.

Tags: Afyon Cumhuriyet BaşsavcılığıakpAysun IşınkaralarerdoğangözalatıişkenceÖmer Faruk Gergerlioğlutakipsizlik
ShareTweet
Previous Post

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başlıyor

Next Post

Gezi Davası’nda heyet değişti; yeniden yargılama talebini yeni mahkeme değerlendirecek

İLGİLİHABERLER

İşte Maduro’nun son anları: Güvenli odanın kapısına kadar kaçabildi
DÜNYA

İşte Maduro’nun son anları: Güvenli odanın kapısına kadar kaçabildi

January 4, 2026
5.1k
The New York Times yazdı: Türkiye’ye gitmeyi reddedince operasyonun düğmesine basıldı
Manşet

The New York Times yazdı: Türkiye’ye gitmeyi reddedince operasyonun düğmesine basıldı

January 4, 2026
5.1k
Yunanistan’da büyük kriz: Uçuşlar Türkiye’ye yönlendirildi
DÜNYA

Yunanistan’da büyük kriz: Uçuşlar Türkiye’ye yönlendirildi

January 4, 2026
5.1k
Türkiye, ChatGPT trafiğinde yüzde 94,49’luk oranla dünya birincisi
Manşet

Türkiye, ChatGPT trafiğinde yüzde 94,49’luk oranla dünya birincisi

January 4, 2026
5.1k
Kadınların ifadesi ortaya çıktı: IŞİD’lilerin polislere ateş açtığı o evde neler yaşandı?
GENEL

Kadınların ifadesi ortaya çıktı: IŞİD’lilerin polislere ateş açtığı o evde neler yaşandı?

January 4, 2026
5.1k
Üniversitede “kişiye özel ilân” tartışması: “Türk halk inançları, türbe, yatır…” şartı gündem oldu, ilân iptal edildi
GENEL

Üniversitede “kişiye özel ilân” tartışması: “Türk halk inançları, türbe, yatır…” şartı gündem oldu, ilân iptal edildi

January 4, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
Hamsi tutmak için denize açıldı, servetle karaya geri döndü

Hamsi tutmak için denize açıldı, servetle karaya geri döndü

January 4, 2026
5.1k
Bu ada yılda iki kez ülke değiştiriyor: 6 ayda bir diğer ülkenin oluyor

Bu ada yılda iki kez ülke değiştiriyor: 6 ayda bir diğer ülkenin oluyor

January 4, 2026
5.1k
Yeni maaşı ortaya çıktı: Galatasaray Icardi’nin isteğini kabul etti

Yeni maaşı ortaya çıktı: Galatasaray Icardi’nin isteğini kabul etti

January 4, 2026
5.1k
Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Yalova’daki IŞİD operasyonunu değerlendirdi: Türkiye doğrudan tehdit altında

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Yalova’daki IŞİD operasyonunu değerlendirdi: Türkiye doğrudan tehdit altında

January 4, 2026
5k
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth: Bundan sonra ne olacağı Venezuelalıların elinde; sürece Kongre’yi de dahil edeceğiz

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth: Bundan sonra ne olacağı Venezuelalıların elinde; sürece Kongre’yi de dahil edeceğiz

January 4, 2026
5k
Tuğyan her şeyi kaydetmiş: Güllü’nün oğlu ve nişanlısına ait yeni ses kayıtları ortaya çıktı

Tuğyan her şeyi kaydetmiş: Güllü’nün oğlu ve nişanlısına ait yeni ses kayıtları ortaya çıktı

January 4, 2026
5.1k
NYT: Maduro’nun alıkonulduğu ABD askeri hava saldırılarında en az 40 kişi öldü

NYT: Maduro’nun alıkonulduğu ABD askeri hava saldırılarında en az 40 kişi öldü

January 4, 2026
5k
Elon Musk’tan Maduro operasyonu açıklaması: Venezuela artık hak ettiği refaha kavuşabilir, tebrikler Başkan Trump

Elon Musk’tan Maduro operasyonu açıklaması: Venezuela artık hak ettiği refaha kavuşabilir, tebrikler Başkan Trump

January 4, 2026
5k
Macron’dan Venezuela’da geçiş dönemi liderliğini Edmundo Gonzalez’in üstlenmesi çağrısı

Macron’dan Venezuela’da geçiş dönemi liderliğini Edmundo Gonzalez’in üstlenmesi çağrısı

January 4, 2026
5k
Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez: Hiçbir ülkenin kolonisi olmayacağız; Maduro ulusumuzun tek başkanıdır, derhal serbest bırakın

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez: Hiçbir ülkenin kolonisi olmayacağız; Maduro ulusumuzun tek başkanıdır, derhal serbest bırakın

January 4, 2026
5k
Kanada: Venezuela halkı için özgürlük fırsatını memnuniyetle karşılıyoruz, 2018 seçimlerini çaldığından beri Maduro’nun gayrimeşru rejimini tanımıyoruz

Kanada: Venezuela halkı için özgürlük fırsatını memnuniyetle karşılıyoruz, 2018 seçimlerini çaldığından beri Maduro’nun gayrimeşru rejimini tanımıyoruz

January 4, 2026
5k
ABD, Venezuela’ya saldırdı, Maduro ve eşini kaçırdı: ABD Başkanı Trump operasyonu böyle izledi

ABD, Venezuela’ya saldırdı, Maduro ve eşini kaçırdı: ABD Başkanı Trump operasyonu böyle izledi

January 4, 2026
5k
Fenerbahçe, Anthony Musaba’yı renklerine bağladı

Fenerbahçe, Anthony Musaba’yı renklerine bağladı

January 3, 2026
5k
CHP’den istifa eden Çakır, AKP’ye geçeceğini açıkladı

CHP’den istifa eden Çakır, AKP’ye geçeceğini açıkladı

January 3, 2026
5.1k
Türkiye’den kınama yok itidal çağrısı var

Türkiye’den kınama yok itidal çağrısı var

January 3, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.