Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

AFSV’den Diyanet’in sözde raporuna hodri meydan

by aktifhabercom
July 27, 2017
AFSV’den Diyanet’in sözde raporuna hodri meydan
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Halkbank Davası’nda yeni gelişme: Değerlendirme toplantısı ertelendi

Halkbank Davası’nda yeni gelişme: Değerlendirme toplantısı ertelendi

January 27, 2026
5k
Bakır fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı dönemde Türkiye’deki en büyük bakır madeninin satılması gündeme geldi

Bakır fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı dönemde Türkiye’deki en büyük bakır madeninin satılması gündeme geldi

January 27, 2026
5.1k

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ‘Gülen Hareketinin 40 yılının analizi’ başlıklı raporuna, merkezi Amerika’daki Allience for Shared Values (Ortak Değerler için Birlik, AFSV) kuruluşundan bir açıklama geldi.

Açıklamada Diyanet’in raporunun maksadıyla ilgili şu tespite yer verildi:

‘Muhterem Gülen Hocaefendiye yönelik bu hamle, yeni dönemin dini ve toplumsal krizinde diyanet teşkilatına biçilen rolü göstermektedir. Nitekim, devletin devasa bürokratik ve maddi imkanları sonuna kadar kullanılmasına rağmen Hizmet’in ve Hocaefendi’nin manevi, şahsi, toplumsal ve uluslararası imaj ve kredisi yıkılamadığı için Diyanet Teşkilatı yedek bir lastik gibi devreye sokulmuştur. Başkanlık da sözde akademik bir heyet toplayarak derin devletin ve Erdoğan totaliterizminin şahsi emellerinin oyuncağı olma rolünü yüklenmekten imtina etmemiştir.’


İslam tarihi boyunca din, devlet ve toplum ilişkilerinin seyrini anlatan açıklama, Türkiye’nin son 30 yılında sıklıkla bu mevzunun tartışıldığına vurgu yaptı. Bu açıklamanın sadece Hizmet Hareketi’yle değil diğer dinî cemaatlerle de ilgili olduğu şu sözlerle belirtildi:

‘Başkanlığın, Erdoğan’ın emriyle Hizmet Hareketine ve muhterem Fethullah Gülen Hocaefendiye yönelik başlattığı karalama ve dışlama hamlesi de açıkça göstermektedir ki, bundan sonra Türkiye’deki dini hareketlerin geleceği tehdit altındadır.’

Açıklama Diyanet’e şu teklifle son buluyor:

‘Eğer iddianızda samimi iseniz, buyurun, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin eserlerini hangi esas ve kriterlere göre incelediyseniz aynı esasları kullanarak bir çalışma daha yapın. Bu çalışmanızda, Erdoğan’ın milat kabul ettiği 17/25 Aralık 2013 tarihinden sonraki konuşmalarını aynı kriterlerle inceleyin. Mesela “Rahmetimiz gazabımızı geçmiştir” sözünün akide açısından yerini açıklayın.’


Açıklamanın tam metni:

DİYANET’İN “GÜLEN HAREKETİNİN 40 YILININ ANALİZİ” RAPORU HAKKINDA AÇIKLAMA

İslam tarihinde din-devlet-toplum ilişkileri, devletin toplumu tamamen kontrol altında tutmak için ürettiği aşırı müdahaleci ve totaliter politikaları yüzünden zaman zaman gerginliklere sebep olmuştur. Bu devlet totalitarizmi Ortaçağ boyunca tüm klasik devlet yapılarında çok sık görülen bir politik tutumdur. Modern çağda ulus devletleri, ana omurgasını bireyci ve özgürlükçü bir konsept üzerine kurdu iseler de, yer yer totaliter eğilimler sergilemeyi sürdürmüşlerdir. Özellikle İslam ülkelerinde bu eğilim daha aşikârdır.

Modern Müslüman devletlerin her alanda ciddi özgürlük sorunları vardır. Bunların başında devletin totaliter eğilimini ısrarla sürdürme isteği ve toplumun dini duygularını bu eğilimler doğrultusunda maniple ederek yol açtığı dindarlık krizi gelir. Türkiye son otuz yılda din-devlet-toplum ilişkilerinde pek çok sorunu aşmış bir görüntü sergiledi. Rahmetlik Özal döneminin liberal ve özgürlükçü politikaları, AKP iktidarının ilk yıllarının da gayretli ve ısrarlı tutumuyla birleşince krizin aşılmasında önemli mesafe katedildi. Lakin bu özgürlükçü siyasal tutuma rağmen diyanet işleri meselesi kasıtlı bir biçimde hem bürokratik bir kurum, hem de resmi dini telakki olarak devletin kuruluş amacına uygun bir şekilde, devletin ve siyasal iktidarın manipülasyonuna açık bırakılmıştır.


2010’lardan sonra AKP iktidarı bu kurumu kendi siyasal romantizminin bürokratik bir oyuncağı haline getirmiştir. Öyle ki diyanet işleri başkanlığı kurulduğu tarihten bu yana tek parti dönemi ve askeri yönetim dönemleri dahil hiçbir dönemde bu denli siyasallaşmadı. Diğer bürokratik kurumlar gibi diyanet başkanlığı da dev kadrosuyla Erdoğan iktidarının ve totalitarizminin meşrulaştırıcı bir aracı haline dönüştürüldü.

Bundan sonra Türkiye’de sivil toplum alanında yapılanmış hiçbir dini cemaat güven altında olmayacaktır. Başkanlığın, Erdoğan’ın emriyle Hizmet Hareketine ve muhterem Fethullah Gülen Hocaefendiye yönelik başlattığı karalama ve dışlama hamlesi de açıkça göstermektedir ki, bundan sonra Türkiye’deki dini hareketlerin geleceği tehdit altındadır. Önümüzdeki yıllarda diğer cemaatlere yönelik de bu tarz dışlama ve tehditler sırasıyla gelecektir. Çünkü derin devlet yapıları Türkiye’deki dini cemaatleri bitirme ve imha etme kararı alarak, klasik sarı öküz, siyah öküz taktiği uygulamaya sokmuştur.

Fakat bu taktiği, her gün mantar gibi yeni yeni İslami grupların ve hareketlerin oluştuğu Türkiye toplumunda ancak sözde İslamcı bir parti ve diktatör ruhlu bir despot tarafından uygulamaya koyabilirdi. Henüz tüm sonuçları tezahür etmedi ve uç vermedi ise de Türkiye dindarlığı, AKP iktidarı ve derin devlet eliyle yeniden dizayn edilmektedir. Muhterem Gülen Hocaefendiye yönelik bu hamle, yeni dönemin dini ve toplumsal krizinde diyanet teşkilatına biçilen rolü göstermektedir. Nitekim, devletin devasa bürokratik ve maddi imkanları sonuna kadar kullanılmasına rağmen Hizmet’in ve Hocaefendi’nin manevi, şahsi, toplumsal ve uluslararası imaj ve kredisi yıkılamadığı için Diyanet Teşkilatı yedek bir lastik gibi devreye sokulmuştur. Başkanlık da sözde akademik bir heyet toplayarak derin devletin ve Erdoğan totaliterizminin şahsi emellerinin oyuncağı olma rolünü yüklenmekten imtina etmemiştir.

14 Temmuz 2017 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez’in “Gülen Hareketi’nin Kırk Yılının Analizi” başlıklı raporun tamamlandığına dair yaptığı açıklama gösteriyor ki Diyanet Teşkilatı, kendi varlığını manasız kılacak kadar derin bir kurumsal ve dini krizin içine düşmüştür. İnançlı ya da inançsız ama ilmi bilgiyi önemseyen, sağduyu sahibi herkese, Diyanet’in açıklamasında ortaya çıkan din-devlet ilişkilerindeki yozlaşmanın vahametini gösteren bazı hususları hatırlatmak istiyoruz.

Açıklamadan anlaşıldığı üzere, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri, Hizmet Hareketi’nin temel değerlerinde ya da mensuplarının davranışlarında bir takım yanlışlar, dini açıdan mahzurlu anlayış ve uygulamalar tespit ettiği için böyle bir çalışma başlatmış değildir. Aksine bu çalışma, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Din İşleri Yüksek Kurulu’nu araması ve özel talimatıyla başlatılmıştır.

Erdoğan’ın amacı, açıkça ifade ettiği üzere ilmi ve objektif bir çalışma yaptırmak değil, Hizmet Hareketi’nin DAEŞ gibi tehlikeli bir terör örgütü olduğuna Müslümanları ve tüm dünyayı inandırmaktır. Sanki dünya kamuoyunda DAEŞ’e en büyük desteği kendisinin verdiği bilinmiyormuş gibi!

Zaten Olağanüstü Din Şuralarına davet edilen ülke temsilcilerinden de Hizmet Hareketi hakkında ilmi çalışma istenmemiş, ulaşılması istenen sonuçlar katılımcıların ilmi şahsiyetleri ve onurları hiçe sayılırcasına Erdoğan tarafından madde madde dikte edilmiştir.

Erdoğan bununla da yetinmemiş, İİT 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısında İslam ülkelerine Hizmet Hareketini terör örgütü ilan ettirmek için uğraşmış fakat başaramamıştır. Başarabilmiş olsaydı İslam Şurasına katılanlar açısından Erdoğan’ın istekleri, kendi devletlerinin de desteklediği hususlar haline gelmiş olacaktı.

Ancak Erdoğan tüm çabalarına ve kontrol ettiği devasa maddi ve bürokratik imkanlarla yürüttüğü uluslararası kampanyalara rağmen, kendi itirafıyla ne Hizmet Hareketinin ne de Fethullah Gülen Hocaefendinin şahsiyetiyle ilgili kendisinin en yakın çevresinde bile yeterli bir tehdit algısı uyaramamıştır. Bu yüzden diyanet işleri teşkilatını ve sözde ilim adamlarından oluşmuş bir ilahiyatçı akademisyen heyetini kullanarak bu sahte algı inşasına yeni bir boyut katmak istemektedir. Ne yazık ki diyanet işleri kurumu da, bu sahte ve kasıtlı imha kampanyasına dini bir meşruiyet giydirmek için kollarını sıvadığını bizzat başkanının ağzıyla ifade ve itiraf etmiştir. Diyanet kurumunun düştüğü bu içler acısı durum ve din-devlet-toplum ilişkilerinde yaşadığı ve yaşattığı dini kriz, sağduyu sahibi her ehl-i ilim, iman ve insafı derinden yaralayacak ve üzecektir.

Bu sebeple sözde komisyon mensupları dinin ve hukukun temel prensiplerini esas alarak hatalarını telafi yolları bulmazlarsa, din-devlet ilişkilerinden doğan krizde politik emirlerin, vicdan, iz’an ve ilmi hakikatlerle çatıştığı böyle bir mevzuda İmam Azam’ların, Ahmet b Hanbel’lerin aksine dünyası için dinini satanların örneğini oluşturacaklardır.

Diğer taraftan, böylesi zoraki talep ve direktiflerle oluşturulan sözde ilmi heyetlerin, ne derece bağımsız ilmi ve etik hareket edebileceği her ilim, irfan ve sağduyu sahibinin malumudur. Kes-makasla ve bağlamından kopar mantığı ile yapılan tüm
çalışma ve metin inşaları ilme ve insafa değil, yalnızca fitne, zulüm, karalama ve iftira hamlelerine hizmet etmiştir. Diyanet başkanlığı gözetiminde ve denetiminde yürütülen bu sözde ilmi çaba da bundan farklı bir amaca hizmet etmeyecektir.
Son olarak, “sahih bir İslam anlayışına sahip, dindar nesiller yetiştirmek” iddiasındaki Erdoğan’a ve Diyanet Teşkilatına teklifimiz şudur:

Eğer iddianızda samimi iseniz, buyurun, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin eserlerini hangi esas ve kriterlere göre incelediyseniz aynı esasları kullanarak bir çalışma daha yapın. Bu çalışmanızda, Erdoğan’ın milat kabul ettiği 17/25 Aralık 2013 tarihinden sonraki konuşmalarını aynı kriterlerle inceleyin. Mesela “Rahmetimiz gazabımızı geçmiştir” sözünün akide açısından yerini açıklayın.

Her fani ve fena işler gibi sizin de siyasallaştırarak yozlaştırdığınız sözde dini çabanız fenaya mahkumdur. Milyonlarca masum insanın inancı ve samimi gayretlerini maniple çabalarınız netice vermeyecek, siz de bu büyük günahla baş başa kalacaksınız. Biliyoruz ki, gerçek ilim ve insaf sahipleri size gereken cevapları vererek tarihte kaydınızı düşecektir.



Mısır'dan Diyanet'e "Hizmet" tepkisi

MISIR’DAN DİYANET’E “HİZMET” TEPKİSİ




Diyanet'in kes yapıştır kopyala raporunu paçavraya çevirdi!

DİYANET’İN KES YAPIŞTIR KOPYALA RAPORUNU PAÇAVRAYA ÇEVİRDİ!


ShareTweet
Previous Post

İstanbul’da fırtına: Ceviz büyüklüğünde dolu yağdı

Next Post

ATV muhabiri ‘tepesine dolu yağarak’ canlı yayın yaptı!

İLGİLİHABERLER

Halkbank Davası’nda yeni gelişme: Değerlendirme toplantısı ertelendi
GÜNDEM

Halkbank Davası’nda yeni gelişme: Değerlendirme toplantısı ertelendi

January 27, 2026
5k
Bakır fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı dönemde Türkiye’deki en büyük bakır madeninin satılması gündeme geldi
GÜNDEM

Bakır fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı dönemde Türkiye’deki en büyük bakır madeninin satılması gündeme geldi

January 27, 2026
5.1k
Erden Timur’un sahibi olduğu NEF binasına silahlı saldırı
GÜNDEM

Erden Timur’un sahibi olduğu NEF binasına silahlı saldırı

January 27, 2026
5k
Aziz İhsan Aktaş davası: Koruma ordusuyla geldi; savcı ve hakimlerin kapısını kullandı
GÜNDEM

Aziz İhsan Aktaş davası: Koruma ordusuyla geldi; savcı ve hakimlerin kapısını kullandı

January 27, 2026
5.1k
Bursa’da maden atık barajı çöktü: Kimyasal atıklar doğaya karıştı
GÜNDEM

Bursa’da maden atık barajı çöktü: Kimyasal atıklar doğaya karıştı

January 27, 2026
5k
Hâkim ve savcılara uyarı! Yargı yetkisinin taraflı kullanıldığı izlenimi vermeyin
GÜNDEM

Hâkim ve savcılara uyarı! Yargı yetkisinin taraflı kullanıldığı izlenimi vermeyin

January 27, 2026
5k
Daha Fazla Haber
Erden Timur’un sahibi olduğu NEF binasına silahlı saldırı

Erden Timur’un sahibi olduğu NEF binasına silahlı saldırı

January 27, 2026
5k
Fransa Meclisi 15 yaş altına sosyal medya yasağını onayladı

Fransa Meclisi 15 yaş altına sosyal medya yasağını onayladı

January 27, 2026
5k
İspanya hükümeti tren kazası için 20 milyon euro tazminat ödeyecek

İspanya hükümeti tren kazası için 20 milyon euro tazminat ödeyecek

January 27, 2026
5k
Onsekiz Mart Üniversitesi’nde skandal torpil iddiası

Onsekiz Mart Üniversitesi’nde skandal torpil iddiası

January 27, 2026
5k
Trafikte döner bıçaklı saldırganın ehliyetine 20 yıl el konuldu

Trafikte döner bıçaklı saldırganın ehliyetine 20 yıl el konuldu

January 27, 2026
5k
Ankara’da bir adam eski karısı ve kayınvalidesini vurup intihar etti

Ankara’da bir adam eski karısı ve kayınvalidesini vurup intihar etti

January 27, 2026
5k
Durdona Khakimova cinayeti: Katil zanlısı ve arkadaşı tutuklandı

Durdona Khakimova cinayeti: Katil zanlısı ve arkadaşı tutuklandı

January 27, 2026
5.1k
Gazeteci Sedef Kabaş serbest bırakıldı

Gazeteci Sedef Kabaş serbest bırakıldı

January 27, 2026
5.1k
Karar Türkiye gündemine oturmuştu: Ortalığı karıştıran pozisyon sonrası iki hakem istifa etti

Karar Türkiye gündemine oturmuştu: Ortalığı karıştıran pozisyon sonrası iki hakem istifa etti

January 27, 2026
5.1k
Beşiktaş’ın yıldızını trafik kazasında yasa boğan haber

Beşiktaş’ın yıldızını trafik kazasında yasa boğan haber

January 27, 2026
5.1k
Volkan Konak’ın kuzenine yolladığı son mesaj ortaya çıktı

Volkan Konak’ın kuzenine yolladığı son mesaj ortaya çıktı

January 27, 2026
5.1k
İmamoğlu’ndan MHP’li Yıldız’a ‘canlı yayın’ yanıtı: Sorumluluk almaya davet ediyoruz 

İmamoğlu’ndan MHP’li Yıldız’a ‘canlı yayın’ yanıtı: Sorumluluk almaya davet ediyoruz 

January 27, 2026
5.1k
Gece yarısı tabela değişti, akaryakıta bir zam daha geldi

Gece yarısı tabela değişti, akaryakıta bir zam daha geldi

January 27, 2026
5k
TGRT, Barış Yarkadaş’ı kapının önüne koydu

TGRT, Barış Yarkadaş’ı kapının önüne koydu

January 27, 2026
5.1k
Fenerbahçe’ye UEFA baskını: Kerem Aktürkoğlu transferi inceleniyor, kayıtları didik didik ediliyor

Fenerbahçe’ye UEFA baskını: Kerem Aktürkoğlu transferi inceleniyor, kayıtları didik didik ediliyor

January 27, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.