28 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerden sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Adalet Bakanı olarak atanan Yılmaz Tunç’un kendisi gibi avukat olan kardeşi Yahya Tunç’un da mesajlaşma programı Bylock kullandığı gerekçesiyle yargılandığı ortaya çıktı.
15 Temmuz sözde darbe girişiminin ardından çok sayıda kişi hakkında ByLock mesajlaşma programı kullandığı gerekçesiyle “F.TÖ üyeliği” iddiasıyla soruşturma açıldı, tutuklandı ve hüküm giydi. ByLock listesinde adı geçen isimlerden birinin de seçim sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği yeni kabinedeki Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un kardeşi Yahya Tunç olduğu ortaya çıktı
Halktv.com.tr’den Seyhan Avşar’ın haberine göre, Av. Yahya Tunç hakkında, Pendik Belediyesi Meclis Üyesi olarak görev yaptığı süreçte, 15 Temmuz’dan 27 gün sonra 12 Ağustos 2016’da BİMER’e (yeni adı CİMER) bir ihbar mesajı gitti.
İhbarda Pendik Belediyesi Meclis Üyesi olan Yahya Tunç’un cemaat ile irtibatı olduğu öne sürüldü. Gelen ihbar emniyete iletildi.
Av. Yahya Tunç hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu soruşturma başlattı. Yürütülen soruşturma sonrası Av. Tunç hakkında 19 Aralık 2018’de dava açıldı. İddianamede, Tunç’un ‘cemaat üyeliğinden’ yargılanması talep edildi.
İddianameye göre Av. Yahya Tunç’un kullandığı 0532 785 XX XX GSM hattında, mesajlaşma programı Bylock yüklü olduğu tespit edildi. Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu’ndan (BTK) gelen yazılara göre Av. Tunç’un anılan programı aktive etme tarihi 18 Ekim 2014. Tam 1.454 kez Bylock’ta yazışma yapan Tunç’un HTS kayıtları da çıkarılarak GSM hattı ile kimlerle iletişime girdiği tespit edilmeye çalışıldı.
Dosyaya gelen kayıtlara göre Av. Tunç’un iletişime geçtiği kişilerden 22’si aynı zamanda Bylock kullanıcısı. Yine Tunç’un iletişim halinde olduğu kişilerden 166’sı da, hakkında cemaat soruşturması açılan kişiler olduğu belirlendi.
Yahya Tunç, hakkında soruşturma açıldığını öğrenince bizzat savcılığa giderek ifade verdi. 9 Haziran 2017’de ifadesini veren Yahya Tunç, Denge Hukuki ve Bilimsel Araştırmalar Derneği’nin üyesi olduğunu, o dönem dernek yöneticisi olan Avukat Hasan Şimşek’in kendisine “Bundan sonra buradan haberleşeceğiz” diyerek cep telefonuna Bylock yüklediğini söyledi.
Av. Tunç ifadesinin devamında “Dernek (Denge Hukuki ve Bilimsel Araştırmalar Derneği) üyeleri tarafında telefonuma Tango adlı programın yükleneceği söylendi. Bu program sayesinde dermek yönetiminden kişilerle görüşmeler yaptım. O dönem itibari ile bana Tango’nun normal iletişim programı olduğu söylenmişti. Ancak dernek yönetiminden bu programı yükleyen ve kullanan diğer kişilerin F.TÖ yapılanmasına mensup olduğunun anlaşılması sebebiyle bana yüklemiş oldukları programın Bylock olabileceğini değerlendirerek cumhuriyet başsavcılığınıza başvurma gereği duydum” dedi.
Yargılaması İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan Av. Yahya Tunç hakkında duruşma savcısı “cemaat üyeliğinden” ceza verilmesi yönünde mütalaa verdi. Savcı, Tunç’un etkin pişmanlık kapsamında verdiği bilgilerin ise kayda değer olmadığı kaydedildi. Mütalada, Tunç’un birçok Bank Asya hesabının olduğu, örgütün yurt içi ve yurdışı birçok organizasyonuna katıldığı kaydedildi.
Yapılan yargılama sonrası mahkeme, Tunç’a ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi. Mahkemenin gerekçesini ise, Tunç’un etkin pişmanlık kapsamında yararlı bilgiler vermesi oluşturdu. Anılan kararın tarihi ise 25 Şubat 2021 olarak kayıtlara girdi.
TELEFONU SIFIRLANMIŞ
İddianamede, Tunç’un Bank Asya’da birden fazla hesabı ve kredi kartı olduğu ifadeleri de yer aldı. Tunç’un telefonunu “ByLock yüklemiş olabilirler” diyerek savcılığa teslim ettiği, cep telefonunun teslim edilmeden önce sıfırlandığına vurgu yapıldı.