Türkiye, ABD’nin Venezuela’ya saldırısını kınamadan tarafları itidale çağırdı. Açıklamada ABD’nin ‘yakalayıp ülke dışına çıkardığını’ duyurduğu Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yla ilgili bir ifadeye de yer verilmedi.
ABD, Venezuela’nın başkenti Karakas ile üç eyaletindeki bazı bölgelere yerel saatle 02:00 civarında (Türkiye saatiyle 9:30 civarı) saldırılar düzenledi.
Kısa süre sonra Trump, Truth Social hesabından Maduro ve eşinin yakalanarak ülke (Venezuela) dışına çıkarıldığını duyurdu.
Venezuela’dan Trump’ın duyurusuna ilişkin ilk açıklamayı yardımcısı Maduro’nun Delcy Rodríguez “Başkanın nerede olduğunu bilmiyorum. Hayatta olup olmadığına dair kanıt istiyoruz” diyerek yaptı.
Trump operasyonla ilgili ayrıntıları bugün yerel saatle 11:00’de (Türkiye saatiyle 19:00) Florida’daki Mar-a-Lago yerleşkesinde açıklayacak.
Bazı ülkeler, ABD’yi kınadı, bazıları saldırıyı destekledi, bazılarıysa tarafsız kaldı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasıysa şöyle:
“Venezuela’da meydana gelen son gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye, Venezuela’nın istikrarına ve Venezuela halkının huzur ve esenliğine önem atfetmektedir.
Mevcut durumun bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından olumsuz sonuçlar doğurmamasını teminen tüm tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz.
Venezuela’daki krizin uluslararası hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturulması yönünde her türlü yapıcı katkıyı sunmaya hazırız.
Bu süreçte Karakas Büyükelçiliğimiz ülkede bulunan vatandaşlarımızla iletişim ve gerekli koordinasyonu kesintisiz biçimde sürdürmektedir.”
























