Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

25 Aralık soruşturmasında Soylu izi: ‘Kaç Sadık kaç polis geliyor!’

by aktifhabercom
June 17, 2021
25 Aralık soruşturmasında Soylu izi: ‘Kaç Sadık kaç polis geliyor!’
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Strazburg Adalet Buluşması: Ne ayrıcalık talep ediliyor ne de bir lütuf bekleniyor

Strazburg Adalet Buluşması: Ne ayrıcalık talep ediliyor ne de bir lütuf bekleniyor

June 27, 2025
5.1k
CHP’li vekillerden Kemal Kılıçdaroğlu’na destek paylaşımı

CHP’li vekillerden Kemal Kılıçdaroğlu’na destek paylaşımı

June 27, 2025
5.1k

Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker’in video ve sosyal medya paylaşımlarında adından sıkça bahsettiği Sadık Soylu, 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında da önemli şüphelilerden biriydi.


TR724’ten İlker Doğan’ın haberine göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘rüşvet, ihale yolsuzluğu, imar değişiklikleri üzerinden rant sağlanmasına aracılık etme’ gibi kirli işlerini yürüttüğü ileri sürülen akrabası Sadık Soylu, 25 Aralık dosyasında da ‘devletten ucuza aldığı arazileri hukuksuz olarak imara açarak milyarlarca lira rant sağlayan’ çetenin yöneticisi olarak geçiyordu.

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 17 Aralık 2013 tarihinde sabah 06.57’de telefonla arayarak, “Sadık, polis biraz sonra gelip seni evden alacak. Evden kaç.” dediği kişi Sadık Soylu’dan başkası değildi. Sadece 12 dakika sonra yaptıkları görüşmede ise Sadık Soylu, “Ben çıktım evden şimdi.” diyordu. 25 Aralık’a dair hazırlanan polis fezlekesine göre iktidar ve yandaşlarının cebi dolarken, devlet milyarlarca lira zarara uğratılmıştı.


İktidarı sarsan Sedat Peker’in videoları eski defterlerin de karıştırılmasına vesile oluyor. Peker’in kendi ifadesiyle ‘sardığı’ en önemli isim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu. Kendisine ‘ihanet’ ettiğini söylediği Soylu’yla ilgili çok sayıda vahim iddia ortaya attı. Söz konusu rüşvet, kara para aklama, imar yolsuzluğu gibi iddialarda geçen isimlerden biri de Süleyman Soylu’nun ‘akrabası’ Sadık Soylu’ydu.

RÜŞVET ÇARKINI ÇEVİREN ADAM

Peker’in açıklamalarına göre Sadık Soylu, görevi olmamasına rağmen bakanlık bürokratlarıyla Ankara Çankaya’daki bir iş merkezinde imar rantları, rüşvet ve masum insanlara kumpas kurarak ‘köle’ haline getirmek için sık sık görüşüyordu. Sadık Soylu, hakkındaki iddialarla ilgili konuştu. Soylu’ya göre bakanlara vurmak için kendisi ‘yem’ yapılmıştı. Ancak Sadık Soylu’yla ilgili ‘rüşvet, imar yolsuzluğu vs.’ gibi iddialar ilk kez dillendirilmiyor.

KADROSU 19 YILDIR EMLAK KONUT’TA

Sadık Soylu, iktidarın suçüstü yakalandığı 17/25 Aralık soruşturmalarında da şüpheli olarak yer almıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı dönemde Erdoğan Bayraktar’ın, bir yıl öncesine kadar da Murat Kurum’un danışmanlığını yapan Sadık Soylu’nun kadrosunun 19 yıldır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Emlak Konut’ta olduğu ortaya açıktı.

HAZİNE ARAZİLERİ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Peki Sadık Soylu, 25 Aralık dosyasında neyle suçlanmıştı? 25 Aralık dosyasında neler vardı? İktidar temsilcilerinin 4 bakan ve Erdoğan ailesinin adının karıştığı 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasına tepkisi sert olmuştu. Öyle ki, dönemin Başbakanı Recep T. Erdoğan, hukukî soruşturmayı, ‘vatana ihanet’ olarak değerlendirdi. Peki neden bu kadar sert tepki vermişti Erdoğan? İşte bu sorunun cevabını 25 Aralık soruşturmasında öğrenecektik! Zira 25 Aralık dosyasında oğlu Bilal Erdoğan da ‘şüpheli’ olarak yer alıyordu. Hazine arazilerinin ihalesiz peşkeş çekilmesi işini organize eden de Tayyip Erdoğan’dan başkası değildi!

Soruşturma bir hafriyat şirketiyle ilgili yapılan ihbar üzerine başlamıştı. Jandarma’nın, işadamı Cengiz Aktürk’le ilgili bir hafriyat operasyonuna ilişkin tahkikatı Emniyet’e gelmiş ve dosya yapılan teknik ve fizikî takiplerle genişletilmişti. Aylar süren takibat sonucunda ‘kamu nüfuzunu kullanarak haksız çıkar sağlayan bir örgüt’e ulaşıldı. Örgüt üyelerinin kendi aralarındaki konuşmalar dosyadaydı. Erdoğan ve oğlunun, bazı bakanlar, bürokratlar, tanınmış işadamlarıyla yaptıkları konuşmalar da kayda girmişti. Ancak dosya kapatıldı. Savcılar, polisler görevden alındı; yetmedi tutuklandı.

SADIK SOYLU ‘ÖRGÜT YÖNETİCİSİ’

Sadık Soylu’nun adı Emniyet’in 25 Aralık operasyonuna ilişkin hazırladığı fezlekede, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la birlikte geçiyor. Bayraktar’a ilişkin fezlekede ‘Muharebe Elektronik Şube Müdürlüğüne 18.09.2012 tarihinde gelen mail ihbarında özetle; Ali Ağaoğlu’nun devletten ucuza aldığı arazileri imara açtırdığı, emsal değerlerini yükselterek veya dikkate almayarak bu arazilerden inanılmaz paralar kazandığı aktarılıyor. Ağaoğlu’nun bu usulsüzlüklerin ortaya çıktığında zarar görmemek için Sadık (Sadık Soylu) ve Abdullah (Abdullah Oğuz Bayraktar) isimli şahıslar aracılığıyla olayı kapatmaya çalıştığı kaydediliyor.

BAKANIN OĞLU DA ÇETENİN ÜYESİ

Fezlekeye göre örgütün liderliğini dönemin belediye İBB Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi yapıyor. Sipahi’nin herhangi bir resmi kimliği bulunmamasına rağmen Erdoğan Bayraktar’la samimi ilişki içerisinde olduğu kaydediliyor. Örgütün yönetici kadrosunda bulunan Sadık Soylu’nun ise Bakan danışmanı olduğu, Abdullah Oğuz Bayraktar’ın bakanın oğlu olması nedeniyle, söz konusu suç örgütünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığında büyük bir etkinliğinin ve nüfuzunun olduğu tespiti yapılıyor. Fezlekede, “Belirtilen nedenlerle birçok işadamının normal şartlarda imar izni alamayacakları projeler için suç örgütüne müracaat ettiği, suç örgütünün ise çok kısa bir süre içerisinde usulsüz projelere onay alınmasını sağladığı görülmüştür.” deniliyor. Fezlekede rüşvet ve imar rantına dair somut örnekler de tek tek sıralanıyor.

VURGUN YÖNTEMİ: KASITLI GECİKTİRME VE YETKİ GASPI

Peki örgüt illegal eylemlerini nasıl gerçekleştiriyor. Örgüt, yerel idarenin yetki alanında olan ve olumlu sonuçlanma durumu olmayan kişiye özel imtiyazlı plan tekliflerinde projelere ait dilekçeleri, kurum görüşlerini veya resmi yazışmaları bilinçli olarak geciktirerek, (yasal süre 3 ay) plan tadilatlarında onaylama yetkisini bakanlık kapsamına aldırdıkları görülüyor. Belediyeler tarafından birçok açıdan sorunlu olduğu gerekçesiyle onaylanmayan plan tadilatlarında ise ilgili kanunun ilgili maddesi uyarınca arsa ‘Kentsel Tasarım Projesi’ ilan ettiriliyor ve yetki bakanlık kapsamına alınıyor. Belediyeler tamamen devre dışı bırakılıyor.

YÖNLENDİRME İŞE YARAMAZSA RÜŞVET VERİLİYOR

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurullarına gelen ve birçok yönden problemli olan plan tekliflerde ise kurul üyelerini yönlendirerek veya rüşvet vererek onaylattıkları anlaşılıyor.  Ayrıcalıklı imar planlarına sahip olmasına rağmen imar planlarının belirtilen sınırlamaların üstünde veya ruhsata aykırı yapılan projelerde ise suç örgütünün müdahaleleriyle inşaatların denetimlerden sorunsuz bir şekilde geçmesini sağladıkları kayda geçiriliyor.

BAYRAKTAR: SADIK KAÇ, POLİS GELİYOR!

Fezlekede Erdoğan Bayraktar ile Sadık Soylu’nun 17 Aralık 2013 sabahı yaptığı telefon görüşmesinin tapelerine de yer veriliyor. Buna göre Bayraktar, operasyon sabahı 06,57’de aradığı Soylu’ya, “Sadık polis biraz sonra gelip seni alacak. (Birkaç isim saydıktan sonra) Onları aldılar, senin kapıda da vardır şimdi polis şu anda. Bak da bi haber ver bana.” diyor.

Dakikalar sonra 07.09’da ikili arasında yapılan görüşmede ise Soylu, “Ben çıktım evden efendim. Taksiye biniyorum efendim yukarı cafede oturacam bi yerde.” dediği görülüyor. Ancak Erdoğan Bayraktar uyarıyor: “Oooo! Telefondan şey yaparlar seni bulurlar. Gel buraya, buradan bakanlığa geçeriz o zaman.” şeklinde talimat veriyor.

ShareTweet
Previous Post

Eğitimci Orhan İnandı’nın kaçırılması Oslo’da protesto edildi: BM kararına uyun!

Next Post

Uğuroğlu: Jandarma istihbaratın ihalesi Asiltürk’ün yeğenine verildi

İLGİLİHABERLER

Strazburg Adalet Buluşması: Ne ayrıcalık talep ediliyor ne de bir lütuf bekleniyor
GÜNDEM

Strazburg Adalet Buluşması: Ne ayrıcalık talep ediliyor ne de bir lütuf bekleniyor

June 27, 2025
5.1k
CHP’li vekillerden Kemal Kılıçdaroğlu’na destek paylaşımı
GÜNDEM

CHP’li vekillerden Kemal Kılıçdaroğlu’na destek paylaşımı

June 27, 2025
5.1k
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ‘LGS’ sorularının sınav bitmeden paylaşıldığını doğruladı
EĞİTİM

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ‘LGS’ sorularının sınav bitmeden paylaşıldığını doğruladı

June 27, 2025
5k
Mansur Yavaş: Birlikte hareket etmezsek, sadece bugünü değil, geleceğimizi de kaybederiz
GÜNDEM

Mansur Yavaş: Birlikte hareket etmezsek, sadece bugünü değil, geleceğimizi de kaybederiz

June 27, 2025
5k
Ekrem İmamoğlu’ndan Kemal Kılıçdaroğlu’na tepki
GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu’ndan Kemal Kılıçdaroğlu’na tepki

June 27, 2025
5.1k
Jandarma karakolunda işkence: İki kişi öldürüldü; biri karakol bahçesine gömüldü
GÜNDEM

Jandarma karakolunda işkence: İki kişi öldürüldü; biri karakol bahçesine gömüldü

June 27, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Sezen Aksu’nun yeni klibi Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı

Sezen Aksu’nun yeni klibi Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı

June 27, 2025
5.1k
İzmir’de çöplükte başlayıp ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

İzmir’de çöplükte başlayıp ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

June 27, 2025
5k
Brad Pitt’in Los Angeles’taki evi soyuldu

Brad Pitt’in Los Angeles’taki evi soyuldu

June 27, 2025
5k
Japonya’da “Twitter katili” idam edildi

Japonya’da “Twitter katili” idam edildi

June 27, 2025
5.1k
Windows’un ‘mavi ekranı’ renk değiştirdi

Windows’un ‘mavi ekranı’ renk değiştirdi

June 27, 2025
5k
Kulüpler Dünya Kupası’nda son 16 eşleşmeleri belli oldu

Kulüpler Dünya Kupası’nda son 16 eşleşmeleri belli oldu

June 27, 2025
5.1k
Akaryakıt fiyatlarına yeniden zam geliyor

Akaryakıt fiyatlarına yeniden zam geliyor

June 27, 2025
5k
2025’in ilk beş ayında 11 bin şirket kapandı

2025’in ilk beş ayında 11 bin şirket kapandı

June 27, 2025
5k
Antalya’da iki noktada orman yangını

Antalya’da iki noktada orman yangını

June 27, 2025
5k
Sıcaklıklar hissedilir derecede artacak

Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

June 27, 2025
5k
Son büyük vurgununu yaptı: Gittiğinde 42 yaşında olacak

Son büyük vurgununu yaptı: Gittiğinde 42 yaşında olacak

June 26, 2025
5.2k
Satanist baskını: İki kişiyi diri diri toprağa gömerken yakalandılar

Satanist baskını: İki kişiyi diri diri toprağa gömerken yakalandılar

June 26, 2025
5.2k
4 jandarma hakkında müebbet kararı: Sorguda öldürüp karakol bahçesine gömdüler

4 jandarma hakkında müebbet kararı: Sorguda öldürüp karakol bahçesine gömdüler

June 26, 2025
5.1k
LGS sorularını sızdıran dönerci çıktı

LGS sorularını sızdıran dönerci çıktı

June 26, 2025
5.1k
Okullardaki gizli tehdit: Aileler grip sanıyor, saatler içinde öldürüyor

Okullardaki gizli tehdit: Aileler grip sanıyor, saatler içinde öldürüyor

June 26, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.