Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

15 Temmuz Toplama Kampı: Kurbanlardan biri ilk kez konuşuyor

by aktifhabercom
July 15, 2020
15 Temmuz Toplama Kampı: Kurbanlardan biri ilk kez konuşuyor
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ankara TEM’in “toplama kampı” olarak kullandığı spor salonunda işkenceden geçirilen bir mağdur ilk kez konuşuyor. Erhan Doğan’ın yaşadıkları ve şahitlikleri..

Bold Medya’dan Cevheri Güven’in haberine göre  Tarih öğretmeni Erhan Doğan, 15 Temmuz’dan 9 gün sonra gözaltına alınarak Ankara Terörle Mücadele Şubesinin gözaltı merkezi olarak kullandığı Ankara Emniyetine bitişik spor salonuna götürüldü. Ankara Tabip Odasının raporunda “Toplama Kampı” olarak nitelenen binada yaşananlar henüz aydınlanmadı. İlk kez bir kurban orada yaşadığı işkenceleri ve şahit olduklarını anlattı.15

TEMMUZ TOPLAMA KAMPI


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

İki çocuğuyla tutuklanan KHK’lı hemşire 16 ay sonra tahliye edildi

İki çocuğuyla tutuklanan KHK’lı hemşire 16 ay sonra tahliye edildi

May 15, 2025
5k
Esila Ayık ve iki öğrenci için tahliye kararı

Esila Ayık ve iki öğrenci için tahliye kararı

May 15, 2025
5k

15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de işkence yaygın ve sistematik bir hale geldi. Ankara’da iki merkez özellikle işkencenin merkezi olarak biliniyor. Ankara Emniyeti’ne bitişik spor salonu ve Beştepe’deki Atlı Spor Kulübü.

15 Temmuz’un hemen ardından başta Akın Öztürk olmak üzere ilk gözaltına alınan askerler bu spor salonuna götürüldü. Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nin gözaltı merkezi olarak kullandığı spor salonu, Ankara Tabip Odası’nın raporunda “toplama kampı” olarak nitelendi.

Spor salonunda yaşanan işkencelerin bir kısmı güçlükle mahkeme tutanaklarına geçirildi. Temmuz 2016’da ilk asker kafilesinin ardından siviller de o salona götürüldü. Salonda işkence görenlerden biri ilk kez açık kimliğiyle yaşadıklarını ve şahitliklerini anlattı.

CEMAAT DERSHANESİNDE TARİH ÖĞRETMENİ

Gülen Cemaatine bağlı Maltepe Dershanesinde tarih öğretmeni olarak çalışan Erhan Doğan, dershane krizinin ardından bir yıl süren işsizlikten sonra arkadaşlarıyla beraber bir etüt merkezi işletmeye başladı.

24 Temmuz 2016 günü akşam saatlerinde evine giderken, iş yerine polislerin geldiği bilgisi üzerine geri döndü ve etüd merkezinde darp edilerek gözaltına alındı. Ders verdiği sınıfta darp edilerek geçirdiği gecenin ardından ertesi sabah Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nin gözaltı merkezi olarak kullandığı Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bitişik spor salonuna götürüldü.

HERKES TURUNCU GİYMİŞTİ

Erhan Doğan gördüklerini anlatıyor:

“Öğretmen arkadaşlarımla TEM şubeye sokulunca ilerideki bir amir ‘polisler ayrılsın’ dedi. Polisler kenara çekilince bize tekme tokat daldılar. Dersanenin müdürü sordular. ‘Benim’ deyince beni ayırıp karanlık bir koridora götürdüler. Darp devam etti. Hoşgeldin dayağıymış o, daha devamının geleceğini söylediler. Sonra spor salonuna götürdüler beni. Kapalı büyük bir spor salonu. Spor salonunda herkese turuncu tişört giydirmişlerdi. Elleri arkadan kelepçeli yüzleri duvara dönük, sıra sıra insanlar. O manzarayı görünce aklıma doğrudan Guantanamo geldi. Duvarların insan boyuna kadar olan kısmında kan izleri vardı. Sonradan bizden önce işkence yaptıkları askerlerin kan izleri olduğunu öğrendim. 15 Temmuz’da aldıkları askerlerin kanları.”

İSMİ OKUNAN DEHŞETE DÜŞÜYORDU

“Sonra bana da turuncu kıyafet giydirdiler. Ellerimiz arkadan kelepçeliydi. İsmi okunan dehşete kapılıyordu. İsmini okudukları kişiyi bölmeli olan kısma götürüyorlardı. Orada işkence vardı. İlk akşam götürdüler beni. Sakallı sivil, acayip tipli polisler. Kaba dayak, saçımdan tutup duvara vuruyorlardı kafamı, iç çamaşırları kalana kadar soyup suyla ıslattıktan sonra coplama gibi. Ama asıl korktuğumuz ekip gece gelenlerdi. Gece 11-12 gibi gelip sabah 04’te giden bir ekip vardı. Onların yaptığı işkenceler dayanılacak gibi değildi. Beni 2,5 saat kadar Filistin Askısına astılar. Yere indirdiklerinde bütün kemiklerimin kırıldığını zannettim. Yürüyemiyordum.

Sorgu sırasında karşındaki polisle konuşmaya dalmışken aniden şiddetle darp ediyorlardı. Özellikle baldırlara ve kasık kısımlarına. Bir keresinde soruya cevap verirken yandan diz kapağıma şiddetli darbe aldım. Tüm vücudum acıdan sarsıldı. Çat diye bir ses duydum. Çapraz bağlarımın koptuğunu tahliye olduktan sonra doktora gidince öğrendim. Üç dişim, gözlüğüm kırıldı işkencede.”

KADINLARIN ÇIĞLIKLARI

“İşkenceden gelince diz üstü nizami oturamıyorduk. Sağa sola devriliyorduk. Polisler tekmeleyip düzgün otur diyorlardı. Uyutmamıza izin verilmiyordu. Gece polisler spor salonunda basketbol oynayıp gürültü çıkartıp bizi uyutmuyordu. Yana devrilen dayak yiyordu. Zaman kavramını kaybetmiştik ama sanırım 28 Temmuz gece 23 sıralarında olmalı benim ismim okundu. Bölmeli kısıma götürüldüm. Bölmeler açıktı. Polisler beni darp etmeye başlamışken, bulunduğum odanın önünden 3 tane başörtülü genç kızın götürüldüğünü gördüm. 20-25 yaşlarında olmalı. Yan odaya geçirildiler. Onlara da işkence başladı. Kızlar çığlık çığlığa bağırıyorlardı. O an bana da işkence yapılıyordu ama kendime yapılan işkenceyi unutmuştum. Kızlara ağır küfürlerle tecavüz edeceklerini söylüyorlardı. Yalvarıyorlardı ‘yapma, tecavüz etme’ diye. Sonraki seslerden, kızların tepkilerinden, ağlamalarından tecavüz edildiğini anladım. 45 dakika kadar sürdü. O kızların çığlıklarını hiç unutamam.

Bana işkence yapan polisler istediklerini söylemezsem benim kızımı ve karımı getirip onlara da tecavüz etmekle tehdit ettiler. O gece gördüğüm işkenceler artık umurumda değildi. 45 dakika kadar sürdü bu. Sonra beni götürdüler ama yan odadaki kadınlara işkence devam ediyordu. Ben onların ağlamaları, çığlıkları ve tepkilerinden tecavüz edildiğine eminim.

Bu sırada yanımdaki polislerin tepkileri çok normaldi. Tepkileri çok sıradandı, alışık, normal birşeymiş gibi.

Sonra beni götürdüler spor salonuna. Ertesi gün sabah oldu. Ben dedim bundan kurtulmam lazım. İntihar etmeyi düşündüm. Sonra sadece tuvalete götürürken kelepçeleri açıyorlardı. Tuvalette bunu yapabilir miyim diye gittim. Tabi intihar etmenin hükmünün inancım açısından ne olduğunu biliyorum o yüzden ilk gittiğimde vazgeçtim sonra geldim birkaç saat sonra bir daha izin istedim. Bir daha gittim. Yine inancımla intihar arasında gidip geldim. İnce bir çizgi. Sonra dedim yarabbim sen görüyorsun ne olur bana hayırlı bir kapı aç. Vazgeçtim geldim spor salonuna bir iki saat sonra isimleri okudular mahkemeye sevk olacaksın dediler. Onu duyuca tutuklanıp cezaevine gitmek ödül gibi oldu.”

web

DÖRT KİŞİ DOĞRULADI

Erhan Doğan’ın spor salonunda gözaltındaki kadınlara tecavüz edildiğine ilişkin şahitliği üzerine konuyla ilgili yaptığımız araştırmada, aynı tarihlerde sözkonusu spor salonunda gözaltında kalan farklı kişilere ulaştık. Farklı mesleklerden dört kişi, işkence gören kadın çığlıklarının spor salonunda açıkça duyulduğunu, bunun gözaltındaki herkesi dehşete düşürdüğünü belirtti.

Şahitlerden üçü; çığlıkları, kadınların bağırışlarını ve tepkilerini, tecavüz edildiği şeklinde yorumladı. Dördüncü şahit ise mesleği gereği konuya daha vakıf olduğunu, kadınlara cisimle tecavüz edildiğine kanaat getirdiğini belirtti. Şahitler sözkonusu polisleri teşhis edebileceklerini belirttiler.

İSİM VER BIRAKALIM

Erhan Doğan, spor salonunda yaşanan işkecelerin tamamına salonda adli kontrol için görevlendirilmiş kadın doktorun şahit olduğunu ancak hiçbirşeyi raporuna geçirmediğini belirtti:

“Spor salonunun girişinde bir oda vardı. Odanın arka tarafında üç metre mesafede bir masada kadın bir doktor oturuyordu. Bizi kapıdan içeri sokuyorlardı, doktor yanımıza gelmiyordu. Beni adli muayene için kapıdan soktular. Doktor ‘birşeyin var mı’ diye sordu. Yüzüm gözüm kan içinde, işkence yapıldığı belli. Gayri ihtiyari ‘görmüyor musun’ dedim. Polisler ‘doktor hanım tekrar geleceğiz’ diyerek beni odadan çıkardılar. Tekrar dövdüler. ‘Sen konuşmayacaksın biz konuşacağız’ dediler. Odaya döndük. Doktor ‘birşeyin var mı’ diye yine sordu. Yanımdaki polis ‘sapasağam’ dedi. Salona geri döndüm. Kadın doktor salondaki herkese yapılan işkenceyi gördü rapor etmedi.”

HAKİME ANLATAMADIM

Mahkemeye sevkedildiğinde kendisine işkence yapan polislerin de yanlarında bulunduğunu belirten Erhan Doğan, bu nedenle hakime işkenceyi anlatamadığını, tekrar gözaltına alınmak korkusuyla bir an önce tutuklanıp cezaevine gitmek için duruşmada sessiz kaldığını belirtiyor.

HAKKIMI ARAYACAĞIM

İşkenceci polisleri teşhis edebileceğini ve kayıtlardan polislerin bulunabileceğinin altını çizen Erhan Doğan, hukuk önünde hesaplaşmak için herşeyi yapacağını anlatıyor.

Kaynak: BOLD
 

ShareTweet
Previous Post

Saman fiyatları 400 liradan 650 liraya fırladı besiciler isyanda

Next Post

Hamileyken tutuklanan Sehat Sarı’nın cezaevindeki durumu ağırlaştı

İLGİLİHABERLER

İki çocuğuyla tutuklanan KHK’lı hemşire 16 ay sonra tahliye edildi
GÜNDEM

İki çocuğuyla tutuklanan KHK’lı hemşire 16 ay sonra tahliye edildi

May 15, 2025
5k
Esila Ayık ve iki öğrenci için tahliye kararı
GÜNDEM

Esila Ayık ve iki öğrenci için tahliye kararı

May 15, 2025
5k
AP raportörü: Türk öğrencilerin burs alıp vize alamaması çok sinir bozucu; Türkiye neden altı kriteri yerine getiremiyor?
GÜNDEM

AP raportörü: Türk öğrencilerin burs alıp vize alamaması çok sinir bozucu; Türkiye neden altı kriteri yerine getiremiyor?

May 15, 2025
5.1k
Oğlu uyuşturucu satmak iddiasıyla tutuklu: Ahmet Zenbilci AKP’ye geri döndü
GÜNDEM

Oğlu uyuşturucu satmak iddiasıyla tutuklu: Ahmet Zenbilci AKP’ye geri döndü

May 15, 2025
5k
Erdoğan’ın, “14 yıllık rüyam” dediği şehir hastaneleri için 2025’in ilk çeyreğinde sağlık bütçesinden 25,2 milyar TL kullanıldı
GÜNDEM

Erdoğan’ın, “14 yıllık rüyam” dediği şehir hastaneleri için 2025’in ilk çeyreğinde sağlık bütçesinden 25,2 milyar TL kullanıldı

May 15, 2025
5k
Tutuklu İBB İmar Dairesi Başkanı: TOKİ kaçak inşaat yapıyor
GÜNDEM

Tutuklu İBB İmar Dairesi Başkanı: TOKİ kaçak inşaat yapıyor

May 15, 2025
5k
Daha Fazla Haber
İlave TV’den Arif Kocabıyık tekrar tutuklandı

İlave TV’den Arif Kocabıyık tekrar tutuklandı

May 15, 2025
5k
Esila Ayık ve iki öğrenci için tahliye kararı

Esila Ayık ve iki öğrenci için tahliye kararı

May 15, 2025
5k
Başakşehir’de seyir halindeki İETT otobüsü yandı

Başakşehir’de seyir halindeki İETT otobüsü yandı

May 15, 2025
5k
Gazeteci Furkan Karabay gözaltına alındı

Gazeteci Furkan Karabay gözaltına alındı

May 15, 2025
5k
Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı

May 15, 2025
5k
Et fiyatında çarpıcı artış

Et fiyatında çarpıcı artış

May 15, 2025
5k
İstanbul’da suya yüzde 10 zam

İstanbul’da suya yüzde 10 zam

May 15, 2025
5k
Motorine zam geldi

Motorine zam geldi

May 15, 2025
5k
Türkiye Kupası’nda şampiyon Galatasaray

Türkiye Kupası’nda şampiyon Galatasaray

May 14, 2025
5k
Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı

Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı

May 14, 2025
5k
Destek, TRT’ye pahalıya patladı

Destek, TRT’ye pahalıya patladı

May 14, 2025
5.1k
AİHM istedi, PKK’lı isim beraat etti

AİHM istedi, PKK’lı isim beraat etti

May 14, 2025
5k
Almanya’dan kritik Narin raporu

Almanya’dan kritik Narin raporu

May 14, 2025
5.1k
1 paylaşıma 10 yıl hapis

1 paylaşıma 10 yıl hapis

May 14, 2025
5.1k
Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal: Akdeniz’de büyük bir deprem olursa bu sürpriz olmaz

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal: Akdeniz’de büyük bir deprem olursa bu sürpriz olmaz

May 14, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.