Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

15 Temmuz sonrası Türkiye’deki zulüm: Exodus, Berlin Film Festivali’nde anlatıyor

by Özkan yazar
February 20, 2024
15 Temmuz sonrası Türkiye’deki zulüm: Exodus, Berlin Film Festivali’nde anlatıyor
5.3k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

15 Temmuz sonrası Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan 4 kadın kahramanın üzerinden zulme maruz kalarak güvenli ülkelere göç etmek isteyen insanların hikayesini anlatan Exodus, Berlin Film Festivali’nde büyük ilgi gördü.

 Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki tartışmalı darbe girişiminin ardından yaşanan sosyal soykırım film oldu.

Terörist olmakla suçlanan bir üniversite öğretim görevlisi, bir polis memuru, bir Ezidi ve bir Kürt sanatçının ülkelerini terk etmesini anlatan Exodus adlı film Berlin Film Festivali’nde gösterildi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: DEM’le görüştük diye bize terörist diyenler terör örgütünün başıyla anlaştılar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: DEM’le görüştük diye bize terörist diyenler terör örgütünün başıyla anlaştılar

July 12, 2025
5k
Trabzon’daki terfi töreninde AKP ilçe başkanı polislere rütbe taktı

Trabzon’daki terfi töreninde AKP ilçe başkanı polislere rütbe taktı

July 12, 2025
5k

Yerli ve yabancı misafirlerin beğenisine sunulan filmde, gözaltına alınma tehlikesiyle karşı karşıya kalan, evlerini ve sevdiklerini geride bırakıp ülke dışına çıkmak zorunda kalan 4 kadının hikayesi anlatılıyor.

Exodus‘ta, bir grup göçmene katılmaktan başka çareleri kalmayan kahramanların yanı sıra, farklı ülkelerden gelen, farklı zulüm biçimleriyle karşı karşıya kalan, güvenlik ve özgürlük bulabilecekleri bir yer bulma umuduna sahip bir grup insanın da hikayesine yer veriliyor.

Berlin Film Festivali’ndeki gösterimin ardından, filmin web sayfasına yoğun ziyaretçi ilgisi de dikkat çekti.

Exodus filminin ilk gösterimi Berlin’de yapıldı

Güncel örnekler üzerinden dünyadaki mültecilik sorununu beyaz perdeye aktaran Kıbrıslı yönetmen Serkan Nihat’ın Exodus filminin dünya prömiyeri 74. Berlin Film Festivali, EFM (European Film Market) programı kapsamında Almanya’da yapıldı. Berlin’deki ünlü Gropius Bau Cinema’daki ilk gösterimde, yapımcılar, yönetmen ve oyuncular da hazır bulundu.

Velevnews’ten Selahattin Sevi’nin haberine göre, çekimleri Londra, Kıbrıs ve İstanbul’da yapılan; Denis Oister, Ümit Ülgen, Selen Cabel, Dilan Derya Zeynilli, Murat Zeynilli, Doğa Çelik, Günce Ateş, Azra Çiftçi’nin rol aldığı Exodus, insanlık tarihinin en önemli sorunlarından biri olan göç, mültecilik ve sürgün edilme konularını anlatıyor.

Senaryosunu Erkan Çıplak ve Refik Güley’in yazdığı filmde, IŞİD militanları tarafından tecavüze uğrayan ve hamile kaldığı için canını kurtarmak için Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmeye çalışan Ezidi kadın Havin (Azra Çiftçi) ve Afrikalı Kembo’nun (Saudiq Baoku) yolu, Meriç nehri kıyısında Kürt kızı Zelal (Selen Cebel), İstanbul Üniversitesi’nden KHK ile ihraç edilen sol görüşlü akademisyen Hakan Arıkan (Denis Oister), komiser olarak görev yaparken işinden edilen Mehmet Özdemir (Ümit Ülgen), ev hanımı Nermin (Günce Ateş) ve oğlu Eren ile (Barbaros Öğüt) kesişir.

GİDENLERİN VE KALANLARIN ÖYKÜSÜ
Doğduğu toprakları, yaşadıkları coğrafyayı geride bırakıp kendileri için daha güvenli olacağını düşündükleri Avrupa’ya doğru yola çıkan, kendileri için özgür bir gelecek kurmak isteyen grup Meriç’i geçmeyi başarsa da içlerinden Nermin, Eren ve Kembo’nun hayalleri yarım kalır. Çünkü nehir üzerinde alabora olan plastik bot su almıştır ve gruptaki arkadaşlarının bütün çabasına rağmen kurtarılamamışlardır. Cenazeleri ünlü Aylan bebek gibi bir tatil kasabasının sahiline vurur.

Film göç yolculuğu kadar, yola çıkanların geride bıraktıkları yakınlarının da yaşamlarından kesitler aktarıyor. KHK’lı polis bulunamadığı için eşi ve kızı ev baskınıyla göz altına alınıyor, bir zamanlar komiserle mesai arkadaşı olan bir kadın ve erkek polis, komiserin eşine ve kızına yardım ettikleri için gözaltına alınıyor.
Yine hukuk ve demokrasi üzerine üniversite öğrencilerine ders anlatırken amfiye baskın yapan polisten kaçan KHK’lı komiserin evlilik hayalleri kurduğu avukat sevgilisi de gözaltına alınıyor. Ona işkence yapan ise akademisyenle kariyer yarışına giren bir emniyet görevlisi.

KIBRISLI YÖNETMEN SERKAN NİHAT DA BİR GÖÇMEN ÇOCUĞU
Filmin yönetmeni Serkan Nihat, 1971 yılında Kuzey Kıbrıs’tan Londra’ya göç eden ve çeşitli restoranlarda çalışarak ailesinin geçimini sağlayan bir babanın oğlu. O da mülteci olmasa da Londra’da farkı ülkelerden gelen göçmenlerin sorunlarıyla yüzleşme imkanını bulmuş. Dahası, bir Kıbrıslı olarak ırkçılıktan ayrımcılığa kadar bir mültecinin yaşadığı bütün zorlukları yaşamış.

Exodus’u izlerken “Ben bu filmi görmüştüm” hissinin de ötesinde “yaşamıştım” diyorsunuz. Muhtemelen film gösterime girdiğinde “Hâlâ yaşanan bir gerçeğin filmini yapmak için erken mi” sorusu da izleyenlerin aklına gelecektir. Yönetmen Serkan Nihat, bu soruya, “Aylan bebeğin Ege sahiline vurduğu o günden beri dünyada birçok dramı yaşanıyor. Ben zaten bir göçmenin oğluyum. Londra’da çok farklı kültürlerle ve mülteci hikayeleriyle birlikte büyüdüm. Babam 1971’de İngiltere’ye geldiğinde bütün mültecilerle aynı sorunları yaşamıştı. 70’lerde Avrupa’da şu ankinden daha büyük bir ırkçılık vardı. Yaşanan dramlar onlarca yıl bitmedi, bundan sonra da bitmeyecek. O yüzden bu filmi çekmek istedim.” yanıtını veriyor. Bu düşüncesini güçlendirmek için ve mültecilik sorununu daha evrensel boyuta taşımak için aynı botun içine Türk, Kürt, Afrikalı bir arada yolculuğa çıkarıyor.

‘MÜLTECİLERİ İNSAN OLARAK GÖSTERMEK İSTEDİM’
Nihat, filmde kendini bir babanın yerine koyduğunu söyleyerek, “Onlarla empati yaptım” diyor ve ekliyor; “Filmde herkes kendinden bir şeyler bulacak.”

Bir soru üzerine filmini Gece Yarısı Ekspresi ile karşılaştıran Serkan Nihat, Exodus’un en ayırt edici özelliğinin propoganda filmi olmadığının altını çiziyor. Nihat, “Biz tamamen insan haklarına fokuslandık, anlatılanların hepsi gerçek hikâyeler. Mültecileri insan olarak göstermek ve acılarını anlatmak istedim.” ifadelerini kullanıyor.

LA CASA DE PAPEL’İN TİYATRO VERSİYONUNDA OYNADI
Filmde Havin karakterini canlandıran Selen Cabel de yine 70’li yıllarda Türkiye’den Almanya’ya, oradan Paris’e gitmek zorunda kalan göçmen işçi bir Alevi bir ailenin kızı.

Paris’te doğup büyüyen Selen Cabel, İngilizce, Fransızca ve Türkçe olmak üzere bağımsız filmlerde çalışmış. Ünlü Netflix dizisi La Casa de Papel’in 2021’de Paris’te sahnelenen tiyatro versiyonunda Odessa karakterini oynayan Cabel, bir yandan da çocuk oyuncu koçluğu yapıyor.

Cabel, “Temmuz 2021’den Ağustos 2021’e kadar gerçekleşen ve NETFLIX USA tarafından üretilen “Casa de Papel Experience” adlı sürükleyici tiyatroda oynadım. Rus soyguncu Odessa rolünü oynadım, hem kötü hem de komik bir karakterdi.” diyor.

‘SİZ BU FİLMİ İZLERKEN GÖÇ YOLLARINDA 76 İNSAN ÖLDÜ’
Çıkış noktası, “Özgürlük ve umut neredeyse evin oradadır” mottosu olan film bittiğinde siyah perde üzerine düşen rakamlar ise çok çarpıcı. Yönetmen Serkan Nihat’ın fikri olan bir teklifle, uluslararası saygın kurumların yayınladıkları veriler filmin neden çekildiğine dair ip ucu veriyor. Yazıda bu filmin izlenme süresi olan 106 dakikada dünya üzerinde 76 insanın göç yolunda öldüğünü vurguluyor.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun bir projesi olan Kürtçe, Zazaca ve Türkçe folk rock müzik grubu Bajar’ın Kalan Müzik’ten çıkan albümlerinde yer alan ve bir sürgün hikâyesi anlatan “Ogit” adlı şarkı da filmde Havin ve Zelal karakterleri tarafından seslendiriliyor.

YUNUS EMRE’NİN ŞİİRİ BESTELENDİ
Müzikleri Ender Akay ve Levent Güneş tarafından yapılan film için özel bestelenen Yunus Emre’nin “Dünyadan Göçenler” şarkısını ise Levent Güneş yorumluyor.
Şarkının sözleri şöyle:

Yalancı dünyaya konup göçenler
Ne söylerler, ne bir haber verirler
Üzerinde türlü otlar bitenler
Ne söylerler, ne bir haber verirler

Kimisinin biter üstünde otlar
Kiminin başında selvi söğütler
Kimi masum, kimi güzel yiğitler
Ne söylerler, ne bir haber verirler

Yunus der ki gör takdirin işleri
Dökülmüştür kirpikleri kaşları
Başları ucunda hece taşları
Ne söylerler, ne bir haber verirler

Tags: 15 TemmuzExodusTürkiyezulüm
ShareTweet
Previous Post

Ahmet Türk: Kürtlere en fazla acı çektiren Erdoğan’dır

Next Post

Bahçeli zamların sorumlusunu bulmuş! Market sahiplerinin dükkanları ve evleri kapatılmalı

İLGİLİHABERLER

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: DEM’le görüştük diye bize terörist diyenler terör örgütünün başıyla anlaştılar
GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: DEM’le görüştük diye bize terörist diyenler terör örgütünün başıyla anlaştılar

July 12, 2025
5k
Trabzon’daki terfi töreninde AKP ilçe başkanı polislere rütbe taktı
GÜNDEM

Trabzon’daki terfi töreninde AKP ilçe başkanı polislere rütbe taktı

July 12, 2025
5k
DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yasalarda ’18 aya kadar bebekler cezaevine girmez’ yazıyor ama yine annesiyle bir bebek cezaevine girdi
GÜNDEM

DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yasalarda ’18 aya kadar bebekler cezaevine girmez’ yazıyor ama yine annesiyle bir bebek cezaevine girdi

July 12, 2025
5k
Erdoğan’ın “AKP, MHP, DEM üçlüsü” sözleri makaslandı
GÜNDEM

Erdoğan’ın “AKP, MHP, DEM üçlüsü” sözleri makaslandı

July 12, 2025
5k
LeMan’ın diğer yazı işleri müdürü de tutuklandı
Manşet Altı

LeMan’ın diğer yazı işleri müdürü de tutuklandı

July 12, 2025
5k
Cumartesi Anneleri’nden Erdoğan’a: Zamanaşımı gerekçesiyle kapatılan tüm dosyaları yeniden açın
GÜNDEM

Cumartesi Anneleri’nden Erdoğan’a: Zamanaşımı gerekçesiyle kapatılan tüm dosyaları yeniden açın

July 12, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Iga Swiatek’ten Wimbledon’da tarihi zafer

Iga Swiatek’ten Wimbledon’da tarihi zafer

July 12, 2025
5k
LeMan’ın diğer yazı işleri müdürü de tutuklandı

LeMan’ın diğer yazı işleri müdürü de tutuklandı

July 12, 2025
5k
Beşiktaş, Orkun Kökçü transferini KAP’a bildirdi

Beşiktaş, Orkun Kökçü transferini KAP’a bildirdi

July 12, 2025
5.1k
Maili sızdırılan Fenerbahçe Başkan Vekili Bilecik istifa etti

Maili sızdırılan Fenerbahçe Başkan Vekili Bilecik istifa etti

July 12, 2025
5.1k
Fenerbahçe, Archie Brown ile anlaşmaya vardı

Fenerbahçe, Archie Brown ile anlaşmaya vardı

July 12, 2025
5k
İstanbul’da ekmeğe zam geldi

İstanbul’da ekmeğe zam geldi

July 12, 2025
5k
Galatasaray’dan Osimhen için Napoli’ye yeni teklif

Galatasaray’dan Osimhen için Napoli’ye yeni teklif

July 12, 2025
5.1k
TMSF, TİKA ve Alevi-Bektaşi Kurumu başkanları değişti

TMSF, TİKA ve Alevi-Bektaşi Kurumu başkanları değişti

July 12, 2025
5k
İBB soruşturmasında sekiz tutuklama daha

İBB soruşturmasında sekiz tutuklama daha

July 12, 2025
5k
Altı ilde sağanak yağış bekleniyor

Meteoroloji’den yedi il için sağanak yağış uyarısı

July 12, 2025
5k
DEM Parti Eş Genel Başkanları: “Demokratik siyasi ve hukuki düzenlemeleri yaparak demokratik Türkiye için adım atma zamanıdır”

DEM Parti Eş Genel Başkanları: “Demokratik siyasi ve hukuki düzenlemeleri yaparak demokratik Türkiye için adım atma zamanıdır”

July 11, 2025
5k
PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

PKK’nın silah bırakması dış basında: ’’Etkileri Irak, Suriye ve İran’da da hissedilecek bir gelişme’’

July 11, 2025
5.1k
PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

July 11, 2025
5.1k
LeMan Dergisi Yazı İşleri Müdürü Aslan Özdemir gözaltına alındı

LeMan Dergisi Yazı İşleri Müdürü Aslan Özdemir gözaltına alındı

July 11, 2025
5k
İşçi çocuklarından çağrı: Anne babalarımız evimizi geçindiremiyorlar. Bizler bu durumu gördükçe çikolata bile isteyemiyoruz. Onları üzmeyin

İşçi çocuklarından çağrı: Anne babalarımız evimizi geçindiremiyorlar. Bizler bu durumu gördükçe çikolata bile isteyemiyoruz. Onları üzmeyin

July 11, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.