Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

11 belediye başkanından iktidara çağrı: THK uçaklarını aktif hale getirmeye hazırız

by aktifhabercom
August 3, 2021
11 belediye başkanından iktidara çağrı: THK uçaklarını aktif hale getirmeye hazırız
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı

Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı

January 17, 2026
5.1k
SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı

SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı

January 17, 2026
5k

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı, THK’deki yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini karşılamaya hazır olduklarını duyurdu.


Başkanlar, “Yetkili kurumlar tarafından izin verilmesi halinde, 11 Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar aktif hale getirilecek olan yangın söndürme uçaklarını, gerektiği her an koordinasyon halinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kullanımına sunacağımızı da beyan ederiz” ifadelerini kullandı.

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı, Türkiye’nin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğunlaşan orman yangınlarını ele alan çevrimiçi toplantı gerçekleştirdi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un da katıldığı toplantıda; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş hazır bulundu.

Açıklamada, “Belediyelerimize duyulan güven nedeniyle yapılan yardımlara, kimi yerlerde el konulması da kabul edilebilir bir durum değildir” denildi.

Başkanların toplantıda aldığı kararlara göre, kurulacak ortak bir komite ile yanan alanların tespiti yapılacak. Alanında uzman kişilerden bir Bilim Kurulu oluşturulacak.

8 GÜNDEM MADDESİ BELİRLENDİ

Başkanlar, toplantı sonunda ortak basın bildirisine imza attı. Ortak açıklama şöyle:

“11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, 12’nci kez gerçekleştirdiğimiz toplantıda, gündemimiz, elbette ki ülkemizde devam eden ve büyük üzüntü duyduğumuz yangınlar oldu. Çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimiz toplantıdan çıkan aşağıdaki kararları, kamuoyuyla paylaşırız:

1- Neredeyse Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan kadim kurumumuz Türk Hava Kurumu’na yönelik küçültücü tüm girişimlerden büyük üzüntü duyduğumuzu ve kuruma yönelik bazı ifadeleri ayıpladığımızı belirtiriz. Ülkemize büyük hizmetleri olmuş olan bu kurumumuzdaki yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini, 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak karşılamaya hazır olduğumuzun altını çizeriz. Yetkili kurumlar tarafından izin verilmesi halinde 11 Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar aktif hale getirilecek olan yangın söndürme uçaklarını gerektiği her an koordinasyon halinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kullanımına sunacağımızı da beyan ederiz. THK ile iş birliği yapılarak elindeki envanterin belediyelerimiz tarafından kullanımı da sürekli hale getirilecektir.

“BELEDİYELERİN SUÇLANMASI AKLA VE İZANA AYKIRI”

2- Yangınların ormanlık alanlardan, yerleşim birimlerine doğru ulaştığı bilgisi gün gibi ortadayken, yetki ve sorumluluk makamında bulunan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin sözde ‘siyasetten ari’ diyerek belediyelere yönelik yaptığı suçlayıcı açıklamaları yüce Türk milletinin vicdanına havale ediyoruz. Ormanlık alanlarda kontrol altına alınamadığı için yerleşim birimlerine ulaşan yangınlarla mücadelede, belediyelerin suçlanması akla ve izana, üstelik görev tanımına da aykırıdır. Sayın Bakan’a hatırlatmak isteriz ki, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi açıkça belirtilmiştir. Buna göre ‘Ormanların geliştirilmesi, usulsüz ve kanunsuz müdahalelere, tabii afetlere, yangınlara, muhtelif zararlılara karşı korunması ve gerekli kontrolleri sağlamak” görevi bakanlığa ve Orman Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. Hal böyleyken bu hassas günlerde gündem değiştirmek ve sorumluluklarını başkalarına yüklemek adına yapılan bu tip suçlayıcı ifadeler, yangınla cansiperane mücadele eden itfaiyecilerimizi, sağlık personelimizi ve bizleri derinden yaralamıştır. Yetki ve sorumluluk makamında oturanların böylesine hassas dönemlerde tüm kelimelerini, tüm cümlelerini ölçüp biçerek hassasiyetle dile getirmesini beklemek en tabi hakkımızdır.

“YARDIMLARA EL KONULMASI KABUL EDİLEMEZ”

3- Ne yazık ki, ülkenin pek çok yerinde görülen ve hepimizi üzüntüye boğan yangınlarla mücadelede dahi, siyasetin sahaya indiğini ve bütüncül mücadeleye gölge düşürdüğünü üzülerek gözlemlemekteyiz. İktidar partisinin il ve ilçe başkanları dahi süreçlere dahil edilirken, başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere, yangın mahallindeki ilçe belediyelerimiz kriz yönetim süreçlerinden dışlanmak istenmektedir. Öte yandan, belediyelerimize duyulan güven nedeniyle yapılan yardımlara, kimi yerlerde el konulması da kabul edilebilir bir durum değildir. ‘Sen yaptın, ben yaptım’ kavgasına girmeden, toplumumuzun her bir ferdini derinden üzen yangınlarla mücadelede, siyasi saiklerle yapılan ayrımcılıkların bir an evvel ortadan kaldırılması gerekmektedir.

“ORTAK KOMİTE KURUP, YANAN ALANLARIN TESPİTİNİ YAPACAĞIZ”

4- Kamuoyuna duyurmak isteriz ki; 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, kuracağımız ortak bir komite ile yanan alanların tespitini yapacak ve gün be gün bu alanların yeniden orman vasfını kazanması için takipçisi olacağız. Yanan alanlara yönelik daha önce örnekleri olduğu gibi, yapılacak tüm imar girişimlerinden kamuoyunu haberdar edecek ve bu yönde atılacak adımların hukuk yoluyla engellemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.

BİLİM KURULU OLUŞTURULACAK

5- 11 Büyükşehir Belediyesi olarak; alanında uzman kişilerden bir Bilim Kurulu oluşturacağız. Bilim Kurulu, ağaçlandırma tekniklerinden, yangın takip süreçlerine kadar pek çok alanda çalışacak. Sadece yangınlar değil sel, hortum vb. iklim krizinin tüm etkileri konusunda bilimsel görüş hazırlayacak. Kurulun görüş ve önerilerini rapor haline getirip ilgili kurumlarımız ve kamuoyu ile paylaşacağız.

“İHMALİ OLANLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

6- 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak; milletimiz adına takipçisi olacağımız bir beklentimiz daha var. Büyük miktarda orman alanlarımızı kaybettiğimiz yangınlarla mücadelede, sorumluluk sahibi kişi ve kurumların herhangi bir ihmalinin olup olmadığının sağlıklı bir şekilde tespiti gerekmektedir. Bu vesile ile ülkemizde derin bir acıya neden olan bu yangınlarla ilgili bir soruşturma açılmasını ve sonucunun kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmasını talep ediyoruz.

“YENİ KANUNUN ORMANLARIN YÖZÖLÇÜMÜNE ETKİSİ NE OLACAK?”

7- Orman yangınları hızla devam etmekteyken, 28 Temmuz 2021’de Resmi Gazete’de yayınlanan ve orman alanlarının kullanımı üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na birçok yeni yetki tanıyan Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, orman alanlarımızın yüzölçümünü azaltıp azaltmayacağına dair resmi bir açıklama talep ediyoruz.

YANGINLA MÜCADELE EDENLERE ÖZEL TEŞEKKÜR

8- Başta orman teşkilatına, yangınla mücadele eden hava ve kara unsurlarına, ayrım yapmaksızın Türkiye’nin her yerinden yangınla mücadeleye gelen itfaiye, sağlık ve veteriner ekiplerine şükranlarımızı sunarız. Yöre halkımıza ve tatil yaparken yangına yakalanan yurttaşlarımıza hem verdikleri mücadele hem de ekiplere sundukları katkılar için 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak minnettarız.”

ShareTweet
Previous Post

AKP’li Öntaş: Kuş cennetindeki yangını kuş çıkardı

Next Post

Babacan: Cumhurbaşkanlığı filosundaki en küçük uçakla 10 tane söndürme uçağı alınabiliyor

İLGİLİHABERLER

Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı
GÜNDEM

Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı

January 17, 2026
5.1k
SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı
DÜNYA

SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı

January 17, 2026
5k
Silivri’de sert müdahale eden jandarma teğmen hakkında ‘Menzil’ iddiası
GÜNDEM

Silivri’de sert müdahale eden jandarma teğmen hakkında ‘Menzil’ iddiası

January 17, 2026
5.2k
‘Yan bakma’ kavgası: Atlas Çağlayan’ın ölümüne ilişkin ambulansın olay yerine geç gediği iddia edildi
GÜNDEM

‘Yan bakma’ kavgası: Atlas Çağlayan’ın ölümüne ilişkin ambulansın olay yerine geç gediği iddia edildi

January 17, 2026
5.1k
Gündemdeki jetin AKP’li iş insanına ait olduğu ortaya çıkmıştı: Şirketin internet sitesi kapatıldı
GÜNDEM

Gündemdeki jetin AKP’li iş insanına ait olduğu ortaya çıkmıştı: Şirketin internet sitesi kapatıldı

January 17, 2026
5.1k
Atlas Çağlayan’ı öldüren şüphelinin ifadesi ortaya çıktı
GÜNDEM

Atlas Çağlayan’ı öldüren şüphelinin ifadesi ortaya çıktı

January 17, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
‘Beni kimse yıkamaz’ diyen Türk milyarder, her şeyini bir anda kaybetti

‘Beni kimse yıkamaz’ diyen Türk milyarder, her şeyini bir anda kaybetti

January 18, 2026
5.1k
Koordinat bilgileri bile gizli: Koparmanın cezası 699 bin 245 TL

Koordinat bilgileri bile gizli: Koparmanın cezası 699 bin 245 TL

January 18, 2026
5.1k
Cezaevinden çıkar çıkmaz suikasta uğradı: Aracına GPS cihazı koymuşlar

Cezaevinden çıkar çıkmaz suikasta uğradı: Aracına GPS cihazı koymuşlar

January 18, 2026
5.1k
Esra Erol AKP ve HÜDA PAR’lıların hedefinde: Programının kapatılmasını istediler

Esra Erol AKP ve HÜDA PAR’lıların hedefinde: Programının kapatılmasını istediler

January 18, 2026
5.1k
Deprem ülkesinde akla ziyan teklif: AKP’li 71 milletvekili imzaladı

Deprem ülkesinde akla ziyan teklif: AKP’li 71 milletvekili imzaladı

January 18, 2026
5.1k
Emmanuel Macron gözünü gizlemeye çalıştı

Emmanuel Macron gözünü gizlemeye çalıştı

January 18, 2026
5.1k
HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 308’e yükseldi

HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 308’e yükseldi

January 18, 2026
5k
8 gol yedi küme düşmekten kurtuldu

8 gol yedi küme düşmekten kurtuldu

January 18, 2026
5.1k
Trump’ın helikopterine lazer davası çöktü: Evsiz sanık 35 dakikada beraat etti

Trump’ın helikopterine lazer davası çöktü: Evsiz sanık 35 dakikada beraat etti

January 18, 2026
5k
Trump’ın iddiası incelendi: ‘Hamilelikte parasetamol kullanımı otizme yol açmıyor’

Trump’ın iddiası incelendi: ‘Hamilelikte parasetamol kullanımı otizme yol açmıyor’

January 18, 2026
5k
Lübnan’ı karıştırdı: Kilisede rahip, gece kulübünde DJ

Lübnan’ı karıştırdı: Kilisede rahip, gece kulübünde DJ

January 18, 2026
5k
Kaskını kız arkadaşına veren fenomen hayatını kaybetti

Kaskını kız arkadaşına veren fenomen hayatını kaybetti

January 18, 2026
5.1k
Son dört yılda en az 233 kurye yaşamını yitirdi; “Motokuryelik ‘çok tehlikeli meslekler’ sınıfına alınsın”

Son dört yılda en az 233 kurye yaşamını yitirdi; “Motokuryelik ‘çok tehlikeli meslekler’ sınıfına alınsın”

January 18, 2026
5k
Yasa dışı bahis ve kumar reklamı yapan 15 sosyal medya hesabına erişim engeli

Yasa dışı bahis ve kumar reklamı yapan 15 sosyal medya hesabına erişim engeli

January 18, 2026
5k
Ahmet Türk: Suriye Kürtlerin kırmızı çizgisidir

Ahmet Türk: Suriye Kürtlerin kırmızı çizgisidir

January 18, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.