Türkiye, yaz aylarında orman yangınlarıyla boğuşurken, yangın söndürme araçlarıyla ilgili kriz büyüyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yangın söndürme uçak ve helikopterlerini kiralayan MGİ Savunma Sanayii Uluslararası Tic. A.Ş., alt yüklenici firmalara ödemelerini yapmadığı için yangın söndürme araçlarının borç sebebiyle çalışmayacakları dile getiriliyor.
KULLANILAMAMA RİSKİ
Cumhuriyetin haberine göre, Havacılık Dairesi Başkanlığına uçak ve helikopter kiralayan firma; alt firmalara gerekli ödemeleri yapmadığı için yangın söndürme helikopterlerinin olası bir yangın durumunda kullanılamama riski söz konusu.
İddiaya göre konuya ilişkin bir de Havacılık Dairesi Başkanlığı tarafından alt firmalara hitaben yazılan bir de resmi yazı bulunuyor. Buna göre Havacılık Dairesi Başkanlığı gönderdiği yazıda MGİ isimli firmaya gerekli ödemelerin yapıldığını hatırlatıyor ve firmaları gerekli hassasiyeti göstermesi konusunda uyarıyor. Aynı yazıda ilgili alt firmaların uçuş araçlarını yurtdışına çıkarmasına da izin verilmeyeceğinin altın çiziliyor: “Genel Müdürlüğümüz izni olmadan yurt dışına çıkış işlemlerine müsaade edilmeyecektir”
HELİKOPTERLER HAVALANMADI
Tarım-Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, bu sabah itibarıyla yangın söndürme helikopterlerinin havalanamayacağını belirtti. Durmuş, Bergama’da iki hafta önce çıkan yangında da benzer bir sorun yaşandığını ve yangına müdahale edilemediğini söyledi. OGM’nin üç yıldır aynı firmayla çalıştığını ve bu firmanın ödemelerini yapmadığı için yangın söndürme araçlarının çalışmadığını belirten Durmuş, ihale sürecinde yandaşlık iddialarını da dile getirdi.
Yangın söndürme helikopterlerinin yangınla mücadeledeki önemine dikkat çeken Durmuş, OGM’nin direkt devlet tarafından kiralama yaparak bu tür sorunların önüne geçmesi gerektiğini vurguladı. OGM ve MGİ firması ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.
RUSYA, UKRAYNA, İSPANYA…
Orman Genel Müdürlüğü’nün üç yıldır sözleşmeyi kontrol edemediğini belirten Durmuş, Ukrayna, Rusya ve İspanya’dan kiralanan helikopterlerin, aracı firma parayı zamanında ödemediği için havalanamadığını da ekledi.
BERGAMA’DA DA AYNISI OLDU
İki hafta önce Bergama’da çıkan yangında da aynı sorunu yaşadıklarını belirten Şükrü Durmuş, “Bergama yangınında da gördük bunu. Bergama’da hemen işletmenin deposunda bekleyen hava aracı havalanamadı ve yangınlara müdahale etmedi. Soruşturduğumuzda şirkete Para ödenmediği için dendi. Yani aslında MGİ firması, Orman Genel Müdürlüğünden parasını almasına rağmen, kendi tedarik ettiği hava araçlarına para ödemediği için bu araçlar kalkmadı.
Dün gece itibarıyla daha da vahimi oldu. Türkiye’nin her yerinde özellikle Akdeniz kuşağında ve Ege’de yangınlar giderek artarken, bugün sabah itibarıyla hava araçlarına yakıt ikmali yapan elli beş tanker ikmal yapmayacağını belirtti. Bu helikopter kalkmayacak demektir”
YANDAŞ FİRMA İDDİASI
Orman Genel Müdürlüğü tarafından ihalenin yandaş bir firmaya verildiğini iddia eden Şükrü Durmuş, “Maalesef işi verdikleri aracı firma yandaşlık üzerinden seçildiği için bu sıkıntılar yaşanıyor. Üç yıldır ihale aynı firmaya veriliyor ve bu firma aracı bir firma. Kendi envanterinde hiçbir hava aracı yok.
FESHEDİLEBİLİR
Durmuş, suçun Orman Genel Müdürlüğünde olduğunu, maddi olarak Türkiye’nin en güçlü kurumlarından biri olmasına rağmen yandaşları koruma adına böyle bir durumun yaşanmasının da kabul edilemez olduğunu, eğer para alınmasına rağmen ödeme yapılmadıysa sözleşmenin tek taraflı feshedilebileceğini, kurumun olağanüstü hallerde sınırsız harcama yetkisine sahip olduğunu ifade etti. Yüz seksen beş yıllık bir geçmişe sahip olan Orman Genel Müdürlüğünün başka bir firmayla muhatap olmaması ve direkt devlet tarafından kiralanarak böyle durumların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.