Karma Komisyon, Genel Kurul tarafından Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) seçilecek 5 üyenin üç katı adayı belirledi. CHP ve Yeni Yol Grubu anayasa ve iç tüzük ihlali sebebiyle seçimden çekilmişti.
Seçimlerin 1’inci turunda sonuç çıkmayınca 2’inci tura geçildi. 2’inci turda CHP usul tartışması açtı.
CHP, ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDECEK
CHP’li komisyon üyeleri, iç tüzük ve anayasa ihlali olduğunu belirterek seçimden çekildi. CHP ile birlikte Yeni Yol Grubu da seçimi terk etti. CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gideceği öğrenildi.
Karma Komisyonda daha sonra 5’te 3 çoğunlukla 15 üye belirlendi. 15 isimden 5’i Meclis Genel Kurulu’nda yeni HSK üyesi olarak belirlenecek. Bu isimlerden 3’ü Yargıtay, 1’i Danıştay, 1’i ise avukat ya da akademisyen kontenjanından seçilecek.
İŞTE ADAY İSİMLER
Yargıtay kontenjanı adayları;
- Üyelik: Fuzuli Aydoğdu, Ömer Faruk Aydıner, Mustafa Yapıcı
- Üyelik: İbrahim Temir, Hakan Türkön, Hakan Yüksel
- Üyelik: Seyfi Han, Şerafettin Saka, Ergün Şahin
Danıştay üyeleri kontenjanı adayları: Kemal Açıkgöz, Aysel Demirel, Cengiz Aydemir
Yükseköğretim ve avukat kontenjanı adayları: Hasan Oğuz Altınkaynak, Figen Şaştım, Alişan Tiryaki
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
TBMM Genel Kurulu, gelecek haftalarda 5 HSK üyesi seçecek.
Karma Komisyon tarafından belirlenen 15 aday arasından her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapılacak. Birinci oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu, bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu gerekecek. İkinci oylamada da üye seçilemezse, en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle üye seçimi gerçekleştirilecek. Seçilecek HSK üyeleri 4 yıl görev yapacak.
HSYK ÜYELERİ AKP İLE MHP ARASINDA PAYLAŞILDI
Nefes gazetesi yazarı Nuray Babacan, HSYK’nın ay sonunda belirlenecek 9 üyesinin AKP ve MHP arasında paylaştırıldığını yazdı.
“TBMM’de seçilecek 5 üyenin 2’si MHP’ye 3’ü AKP’ye verildi. Kalan üyeleri de zaten Cumhurbaşkanı atayacak” diyen Babacan, kulislerde konuşulanları aktardı.
Kulislerde” bugünkü yapının, siyasi bağ ve bağlantıdan çok, çıkar ve fayda üzerine kurulu olduğu; keskin bir ‘ahbap çavuş’ ilişkisinin hakim olduğunun” konuşulduğunu aktaran Babacan, edindiği şu duyumları aktardı:
“Bir siyasi, ‘Tıpkı, belediye meclisindeki farklı siyasi parti üyelerin imar kararlarında birbirini kollamaları gibi…’ diye örnek verdi. HSYK’da sürekli, ‘senin adamın şuraya benim adamım buraya atansın’ kulisinin döndüğü iddia ediliyor.
Örneklerden biri ilginç. ‘Bir ağır ceza hakiminin arabasıyla suçlu taşıdığı resmen tespit ediliyor. Adalet Bakanlığı’nın ihraç talebinin aylardan beri işleme konulmadığı’ aktarılıyor.
Başka bir iddia; hakimlerin saat 09.00’da duruşmada olmasına yönelik bir mekanizma kurulması ve iki kez uyarı alana ceza verilmesi üzerine bir öneri hazırlanıyor. ‘Yargı bağımsızlığı’ gerekçesiyle reddediliyor. Bu kez, ‘HSYK’nın kuracağı e-sistem üzerinden hakimlerin duruşmaya çıkıp çıkmadığını takip eden bir denetim mekanizması kurulsun’ önerisi de ‘bakarız’ diyerek erteleniyor.”