Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan 37 tutukluya cezaevi koşulları ve infaz ertelemelerine karşı 19 Eylül ila 3 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdikleri ses çıkarma eylemleri gerekçesiyle verilen disiplin cezaları infaz hakimliğine gönderildi. Cezaevi idaresi, 12 soruşturmadan oluşan idare cezalarının her bir soruşturması için 2 ay görüş yasağı verdi. 32 tutsağa toplam 2 yıl görüş yasağı verilirken, diğer 5 tutuklunun her birine 60 gün hücre cezası verildi.
İnfaz Hakimliği cezaları onarken, tutuklular avukatları aracılığıyla Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak itiraz süreci başlattı. Öte yandan telefon görüşünde Kürtçe konuşan tutuklulara cezaevi idaresinin dilekçe vermek şartıyla “Bilinmeyen bir dil konuşabilirsiniz” dayatması da sonlandırıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, konuya ilişkin cezaevi idaresinin “Dilekçeye gerek yok, Kürtçe konuşacağız der ve konuşurlar” dediğini aktardı.
‘İNFAZ HAKİMLİĞİ NOTER GİBİ ONAYLIYOR’
Konuya ilişkin konuşan Yazmacı, sürekliliği devam eden bir eylemin her bir gününe ayrı ayrı ceza verilmesinin mümkün olmadığı belirterek, “Ancak infaz hakimliği bunu görmesine rağmen noter gibi cezayı onaylıyor. Hakimlik söz konusu dosyalara bakmıyor bile. İdare, savcılık, İnfaz Hakimliği ve Ağır Ceza Mahkemeleri beraber hareket ediyor. Bir denetleme mekanizması ve yargı mercii olarak hareket etmiyor. Aynı akıl tarafından yönlendirilen ve beraber hareket eden bir örgüt gibi davranılıyor. Dolayısıyla hukuk ayaklar altına alınmıştır” ifadelerini kullandı.